Annons

Domaren räknade fel – nu får USA-jätten sänkta böter

En domare i delstaten Oklahoma i USA sänker den summa läkemedelsjätten Johnson & Johnson ålagts att betala för delaktighet i den dödliga opioidepidemi som härjar i USA – med en miljard svenska kronor.

I augusti konstaterade en domstol i Oklahoma att Johnson & Johnson bär en del av skulden för den dödliga opioidepidemi som härjar i USA, och dömde företaget att betala 572 miljoner dollar. Men domaren Thad Balkman sänker nu summan till ”bara” 465 miljoner dollar, en sänkning med drygt en miljard svenska kronor.

Balkman säger att han helt enkelt räknat fel på beloppet företaget ska betala.

”Det är sista gången jag använder den miniräknaren”, säger domaren.

Åklagarna i målet hade krävt att Johnson & Johnson skulle betala 17 miljarder dollar i skadestånd, att betalas ut under 20 år. Men Balkman ansåg inte att de kunde räkna ut kostnaderna för hjälpprogram att hjälpa drabbade av epidemin längre än ett år framåt.

Pengarna ska finansiera projekt som tar hand om drogberoende personer och deras familjer.

Domen var den allra första där ett läkemedelsbolag befanns skyldigt till att ha varit delaktigt i opioidepidemin.

Hittills har över 2 000 stämningsansökningar lämnats in mot läkemedelsbolag i domstolar i USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?