1515

Domare i Ukraina anklagas för maffiafasoner

Anklagelser om korruption i Ukrainas rättssystem fortsätter att vålla problem för presidenten Volodymyr Zelenskyj. Landets antikorruptionsenhet pekar nu ut en domare i Kiev för konspiration och utpressning, rapporterar Financial Times.

Pavlo Vovk, domare och chef över förvaltningsrätten i Kiev, beskylls för att ha konspirerat med flera domare i avsikt att få inflytande över andra domstolar och regeringsorgan. 

Detta genom att utfärda domstolsavgöranden i utpressningssyfte, eller för politiska tjänster.

”Medlemmarna av denna kriminella organisation tog över funktioner hos andra myndigheter och tog beslut i sina egna intressen och i den politiska och ekonomiska elitens intressen”, skriver ukrainska antikorruptionsenheten Nabu, vars utredning presenterade ett antal inspelade telefonsamtal som bevis för komplotten.

Flera kritiska röster anser att oligarker använder rättssystemet som ett verktyg för att skydda sin rikedom och för att dela ut politiska tjänster till varandra.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blev vald med löftet att krossa korruptionen i landet, men han har själv mött kritik för att inte göra tillräckligt för att stävja den.  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?