1515
Annons

Domare avvisar Trumps stämning i Pennsylvania

USA:s president Donald Trump har åkt på ännu ett i raden av bakslag i försöken att ändra valresultatet.

Trots att en domare kallar Trumps stämning för ”Frankensteins monster” och trots att partikamrater talar om pinsamheter fortsätter han att överklaga.

Foto:Evan Vucci

”Domstolen har inte befogenhet att ta bort en endaste persons rösträtt, än mindre rösträtten för miljontals medborgare,” skriver den federala distriktsdomaren Matthew Brann, rapporterar ABC News.

Presidenten har försökt få miljontals poströster i Pennsylvania ogiltigförklarade i det hittills mest uppmärksammade målet som presidenten och hans advokater har försökt att driva i domstol efter presidentvalet. Under processen lämnade två av Trumps advokater fallet och presidentens personlige advokat Rudy Giuliani trädde fram och drev frågan under domstolsförhandlingarna i veckan.

Giuliani argumenterade för att falska och tekniskt felaktiga poströster hade räknats i valdistrikt som vanns av utmanaren Joe Biden och därför borde Pennsylvania inte godkänna Bidens seger på nästan 81.000 röster.

Argumentationen förkastas av distriktsdomaren Matthew Brann. Det har inte framkommit övertygande bevisning på utbrett valfusk som skulle kunna rättfärdiga att hela valresultatet rivs upp, anser han.

”Den här stämningen är, precis som Frankensteins monster, slumpmässigt ihopsatt”, skriver Brann.

Han beskriver Giulianis påståenden som ett hopkok och av olika påståenden och spekulativa anklagelser.

”Man skulle kunna förvänta sig att när man försöker att få ett sådant häpnadsväckande domstolsutslag, så skulle käranden komma formidabelt beväpnad med övertygande juridiska argument och konkreta bevis på vidlyftig korruption. Så är inte fallet”, skriver Brann, som enligt CNN är en välkänd republikan i Pennsylvania, även om han tillsattes av den förre presidenten, demokraten Barack Obama.

Det är hittills den 30:e stämningen som Trumpkampanjen har förlorat i domstol, eller som de själva har dragit tillbaka, där de har försökt att förhala eller sätta stopp för valresultatet, rapporterar CNN.

Trumps advokat Rudy Giuliani säger i ett uttalande att han är besviken på utslaget, men:

”Det visar sig att dagens domslut hjälper oss i vår strategi att snabbt komma till USA:s högsta domstol”, skriver han.

På Twitter kallar Trump beslutet för en ”fortsättning på den oändliga häxjakten” och tillägger ”SKA ÖVERKLAGA”.

Trumpkampanjen klargjorde även i en domstolsinlaga på söndagskvällen svensk tid att Branns beslut ska överklagas. En majoritet av domarna i den högre instansen har tillsatts av republikanerna, varav fyra har utsetts av Trump, skriver Reuters.

I Michigan bad under lördagen delstatens republikaner i ett brev myndigheterna att skjuta upp godkännandet av delstatens valresultatet i två veckor för att möjliggöra en granskning av valsedlarna i Wayne County, där Detroit med en stor svart befolkning ingår. Biden leder med omkring 155 000 röster i delstaten.

Republikanernas försök att förhala valresultatet ser emellertid ut att vara ett långskott. En talesperson för Michigans valmyndighet uppger att det enligt delstatens lagar inte är tillåtet med granskningar förrän rösterna har godkänts, vilket kommer att ske på måndag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Allt fler av Trumps partikamrater börja skruva obekvämt på sig.

Presidentens rådgivare under valkampanjen, före detta New Jersey-guvernören Chris Christie, kallar alla tomma juridiska turer för en ”nationell pinsamhet”.

Larry Hogan, republikansk guvernör i delstaten Maryland, säger att det är dags att acceptera nederlaget.

”Vi börjar likna en bananrepublik”, säger han.

Biden inställd på att radera Trump ur historieböckerna

USA:s nye president Joe Biden tycks vara inställd på att radera Donald Trump ur historieböckerna. De exekutiva ordrar som planeras under hans första tio dagar i Vita huset går i princip helt ut på att upphäva sin företrädares beslut. 

Här är landet Joe Biden ärver av Donald Trump. 

Foto:TT

USA skriver historia i dag. Landet får sin äldsta president hittills, och även sin första kvinnliga vicepresident. 

Men utnämningen av Kamala Harris, som är av indiskt och jamaikanskt påbrå, hade sannolikt fått större uppmärksamhet om inte situationen hade sett ut som den gör. 

Om inte installationen hade förgåtts av en väpnad stormning av landets parlament. 

Om inte 147 av kongressledamöterna röstat emot att certifiera Biden/Harris valvinst, trots att omröstningen skedde bara timmar efter nämnda stormning. Och trots att landets valsäkerhetschef kallat novembervalet det ”säkraste någonsin”. 

Valet känns överlag som länge sedan, med tanke på allt som hänt sedan dess. För att inte tala om den förra presidentinstallationen, 2017, då Joe Biden senast tjänstgjorde i Vita huset.

Så vad är det för land som Joe Biden nu ärver av Donald Trump?

Det är ett land där antalet döda och nya smittade i covid-19 per dag fortsätter att slå rekord och där återhämtningen i ekonomin bromsat in. 

Det är ett land där 74 miljoner amerikaner röstade på Donald Trump, varav en majoritet anser att Joe Biden vann på grund av valfusk.

Donald Trump har i vissa aspekter förändrat landet. Men framför allt har han förstärkt de konfliktlinjer som redan fanns där. Som var orsaken till att han blev vald som president från första början. 

Joe Bidens taktik för att ta sig an detta är solklar. Han satsar på rutin, på kompetens och på att vara Donald Trumps motsats. 

Titta bara på hans ministernomineringar. Många är Washington-veteraner som var med under Obama-åren – en stor kontrast jämfört med hur det såg ut för fyra år sedan då en fastighetsmagnat från New York gjorde en poäng av att ta in folk utifrån. 

Det hade knappast fungerat nu, med tanke på det allvarliga tillståndet i landet och det faktum att överlämningsprocessen försenats av efterspelet till valet.

Men Joe Biden tycks inställd på att även radera Donald Trump ur historieböckerna. De exekutiva ordrar som planeras under hans första tio dagar i Vita huset går i princip helt ut på att upphäva sin företrädares beslut. 

Ungefär som Donald Trump hanterade Barack Obamas eftermäle för fyra år sedan – ett mönster som uppkommit på grund av låsningen i kongressen, då presidenter tvingats agera på egen hand för att få något gjort. 

Baksidan är att exekutiva ordrar kan återkallas lika snabbt.

Men Donald Trump kommer inte att försvinna bara för att han flyttar till Florida. Ex-presidenten rapporteras helt inställd på att försöka ta tillbaka Vita huset om fyra år och kommer knappast att respektera traditionen av att inte kommentera sin efterträdare.

Trots allt har Donald Trump ett stort stöd bland USA:s invånare och även i kongressen. 

Det är för övrigt samma kongress som den tillträdande presidenten säger sig kunna ena, efter sina 36 år som senator för Delaware. 

Lyckas han är det bara att lyfta på hatten. Näringslivet och allierade länder skulle nog gärna slippa den här politiska helomvändningen som tycks ha blivit tradition i Washington efter varje maktskifte.  

Men för att nå dit måste Joe Biden göra mer än att bara prata om att bli ”alla amerikaners” president.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera