1515

Dom kan ändra EU:s visumregler

EU:s medlemsstater har ingen skyldighet att utfärda humanitära visum till personer som vill resa till deras länder för att söka asyl, skriver EU:s domstol i sin dom.
Däremot har de möjlighet att göra så, på grundval av egen nationell rätt.

EU-domstolen väntas i dag meddela en vägledande dom i ett fall som gör att EU:s medlemsländer kan bli skyldiga att bevilja visum på ambassader till personer som hotas av tortyr.

Fallet handlar om en familj från staden Aleppo i Syrien, som i höstas ansökte om visum till Belgien och hoppades få bo hos bekanta där. Belgiska myndigheter avslog familjens visumansökan, som gjordes på den belgiska ambassaden i Libanon och med hänvisning till humanitära skäl.

Unionens generaladvokat Paolo Mengozzi, som ger råd till EU-domstolen, har yttrat sig i fallet och sagt att EU:s medlemsländer måste bevilja visum till människor som riskerar tortyr eller inhuman behandling. Yttrandet är inte bindande men brukar följas av domstolen.

Om domstolen dömer i enlighet med generaladvokatens råd innebär det att EU-länderna ska anses ha plikt, inte bara möjlighet, att bevilja visum till skyddsbehövande på ambassader utanför EU.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?