1515
Annons

Dollarn ned inför jobbrapport

Amerikanska statspappersräntor noterade blygsamma uppgångar i USA-handeln efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt fortsatt något svagare mot euron och japanska yen.

Tidigare på torsdagen sjönk USA-räntorna något, samtidigt som dollarn vände ned från höga nivåer när marknadsaktörer riktade fokus mot handelssamtalen i Peking och fredagen USA-jobbrapport för ny vägledning om riktningen framöver.

Sjunkande Europaräntor, efter oväntat låg kärninflation i euroområdet i april, bidrog till att pressa ner även amerikanska räntor, och rörelsen fick också visst stöd av svaga rapporter om den amerikanska kärnorderingången i mars samt ett oväntat lågt ISM-index för tjänstesektorn i april.

Beträffande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina i Peking, som gick in på andra dagen på fredagen, är kommentarerna så här långt fåordiga. USA:s finansminister Steven Mnuchin sade dock att USA och Kina har "mycket goda konversationer". 

Arbetsmarknadsdata för april, klockan 14.30, står i fokus på fredagen USA-agenda, där det också väntas kommentarer från Fedledamöterna William Duldey, klockan 18.00, John Williams, klockan 21.00, och Randall Quarles, klockan 23.30.

Senare i natt ska också Fedledamöterna Raphael Bostic, Robert Kaplan och Esther George delta i en paneldebatt vid en konferens om valutor, kapital och centralbankers balansräkningar.

Asiatiska börser noterar mestadels måttligt sjunkande kurser så här långt på fredagen, då Tokyo håller stängt för andra dagen i rad.

Caixins PMI-index för Kinas tjänstesektor steg till 52,9 i april, från 52,3 i mars, samtidigt som det sammanvägda indexet (inklusive tillverkningsindustrin) steg till 52,3 från 51,8.

Australiendollarn stärks något på fredagen efter att centralbanken (RBA) justerat upp sin prognos över kärninflationen i december i år i sitt penningpolitiska uttalande på fredagen. Prognosen höjde till 2,0 procent från 1,75 procent i februari.

Samtidigt höjdes dock arbetslösheten för samma tidpunkt, till 5,5 procent från 5,25 procent tidigare, och även om RBA upprepar att penningpolitiken behöver stramas åt "vid någon punkt" betonas det att det inte finns några starka skäl för åtgärder på kort sikt.

Kronan har fortsatt att återhämta sig från svaga nivåer under natten, euron har försvagats knappt 5 öre mot kronan jämfört med nivåerna vid svensk stängning samtidigt som dollarn har tappat drygt 5 öre.

I Europa riktas blickarna på fredagen mot definitiva tjänste-PMI-data för april från euroområdet, klockan 10.00, samt Eurostats detaljhandelsdata för mars, klockan 11.00.

I Sverige redovisar Silf/Swedbank tjänste-PMI för april klockan 8.30, och klockan 9.30 publicerar SCB produktionsvärdeindex, samt industriorderingång, för mars.


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?