1515
Annons

Doldisen som tagit patent på 2.000 uppfinningar

Men sina 2.000 patent är han Sveriges mesta uppfinnare. Bengt Lindoff ligger bakom en hel del av idéerna till dagens mobiltelefoniteknik. Här ger han sina bästa råd för innovationssuccé.

Bengt Lindoff
Bengt Lindoff

”Jag har alltid varit nyfiken och tänkt i nya banor, och på om man kan göra saker och ting bättre”, säger Bengt Lindoff, Sveriges främsta innovatör. I alla fall räknat i antal patent signerade den 53-årige lundensaren. Oppfinnarn, som han kallar sig själv. Mer formellt är han civilingenjör och teknisk doktor i matematisk statistik från Lunds tekniska högskola.

Bengt Lindoff har närmare 2.000 patent i dag. Det stora flertalet av dessa har han tagit när han arbetat på telekomgiganterna Ericsson i 20 år och därefter på Huawei i ytterligare 3 år.

”Men de börjar bli ganska många även här på Beammwave.”

Det är ett betydligt mindre bolag som utvecklar en ny typ av antenn- och radio­lösning för att utnyttja de högsta frekvensbanden för mobilstandarden 5G och som han anslöt sig till för två år sedan.

”Vi försöker hålla ett tempo på ett till två nya patent per månad. Vi ser att vi är först och längst fram på det här området, med en digital millimetervågimplementation för 5G. Vi ser ett antal hinder och utmaningar som vi måste lösa och då ser vi till att skydda dem med patent.”

”Många tänker på patent som bara stora genombrott, som att man uppfunnit hjulet på nytt. Men de flesta handlar istället om viktiga detaljer som inte är självklara.”

Så du kan inte se och har säkert inte tänkt på något av hans alla patent. Men det sitter säkerligen ett antal av dem i din mobiltelefon.

Att det ibland kan bli väldigt många patent i ett företag har också sin förklaring

”När man som vi ligger i forskningsfronten handlar det ofta om att skydda flera olika möjliga vägar och lösningar, innan man riktigt vet vilken som visar sig vara den bästa.”

I patentprocessen finns sedan ett antal hållpunkter. 

”Efter 12 månader kan du möjliggöra att gå in med ett patent i flera länder, och efter 30 månader måste du sedan bestämma vilka länder du vill ta patentet i. Man går inte in i alla 150 länder i världen med alla patent, det skulle bli för dyrt, utan väljer de länder där patentet gör störst affärsnytta”, förklarar Bengt Lindoff.

Han har som sagt erfarenhet från innovationsmiljön hos såväl Ericsson som kinesiska Huawei. 

”Det var många likheter, men också många skillnader. Vi jobbade mot samma mål, men med olika företagskulturer. Vissa delar av innovationsprocessen var bättre på Ericsson och andra var bättre på Huawei”, berättar han, utan att vilja utveckla och ge några exempel eller detaljer inifrån bolagen.

Fördelarna med att jobba med utveckling på ett litet bolag som Beammwave, utvecklar han dock gärna.

”Beslutsvägarna är ju så mycket kortare. Vd och de två grundarna sitter i rummen bredvid mig. Det blir mycket snabbare respons och man kan mycket snabbt ändra hela patentstrategin på 10 minuter, om man så skulle vilja. Sådant måste gå genom långa beslutsvägar i ett stort bolag som tar väldigt lång tid.”

Det är inte mycket av de stora bolagens struktur och organisation han säger sig sakna.

”Har man som jag över 500 patentidéer som blivit över 2.000 patent så betyder det också en väldigt stor erfarenhet av hur man skriver patent, av processen, tågordningen och hur man ska tänka. I Beammwave har jag också min kollega Joakim Axmon med över 600 patent. Så vi två har fler patent än de flesta större svenska företag.”

Torsten Jansson: ”Många bolag är lågt värderade”

Detaljhandelsbolaget New Wave är dagens vinnare på Stockholmsbörsen efter en urstark rapport. Vd:n Torsten Jansson ser heller ingen anledning till oro för efterfrågan framöver och berättar också för Di att han ser flera köplägen på börsen i dag.

”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade”, säger han och pekar ut sina favoriter. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflationsoro, ränteuppgång och rekorddeppiga hushåll verkar inte påverka New Waves försäljning av sport- och profilkläder. Omsättningen för hela bolaget ökade med hela 36 procent det andra kvartalet och resultatet med 45 procent. Det betyder att New Wave för sjätte kvartalet i rad når all time high för både intäkter och resultat. 

Enligt Torsten Jansson är en viktig förklaring till siffrorna att bolaget vinner marknadsandelar i snabb takt.  Det i sin tur är, enligt New Waves vd, ett resultat av en rad viktiga lanseringar under åren 2017–2019. Inte minst från bolagets sportvarumärke Craft. 

”En satsning på klubbkläder bär nu frukt ordentligt. Även lanseringen av Crafts löparskor slår nu igenom på marknad efter marknad. De här sortimenten byggdes upp före pandemin, sedan blev det ett hack i kurvan men nu kan vi skörda.”

New Waves viktigaste marknader är Nordamerika och Europa. Att de ekonomiska indikatorerna där pekar på extremt svag framtidstro bland hushållen är inget som bekymrar New Waves vd särskilt mycket. 

”Jag känner ingen större nervositet utan tycker att det ofta blir överreaktioner och överdrifter, i alla riktningar. Det är klart att vi kan drabbas om det blir en allvarlig lågkonjunktur men jag är samtidigt ganska säker på att vi samtidigt kan fortsätta att vinna marknadsandelar.”

Läs mer: Lagerkungen levererar – igen

Torsten Janssons framtidstro understryks av att bolaget fortsatt att bygga lager under året. Enligt rapporten ökade kapitalbindningen i varulager från 2,9 miljarder vid årsskiftet till 3,6 miljarder kronor vid halvårsskiftet. 

”Det är svårt med dagens kvartalsrapport att inte vara positiv och vi måste driva bolaget baserat på det vi vet. Ligger man för lågt i lager riskerar man dessutom att skapa sin egen lågkonjunktur.”

Hur menar du då?
”Vi har sex månaders leveranstid från Asien. Om vi tror på en försäljningsnedgång men det inte slår in så kommer vi till slut inte att ha något att sälja. Då blir en dyster framtidssyn självuppfyllande, jag tror många bolag gör det misstaget. Så jag för min del har hellre för högt lager och justerar det undan för undan än har för lågt lager.”

Enligt Torsten Jansson har New Wave tittat på upp emot 200 bolag för eventuella förvärv de senaste åren. Men på grund av höga värderingar har bolaget backat ur alla affärer. Nu, när värderingarna kommit ned, ser han större möjligheter till att växa genom förvärv. 

Den börsintresserade Torsten Jansson följer också med intresse hur värderingarna på börsen rasat, något som han tycker är motiverat. 

”Jag tycker att det var svårt att förstå den höga värderingen i många börsbolag före nedgången. Så korrigeringen är generellt sund. Sedan finns det bolag som inte förtjänat kursrasen. Det blir som alltid panik och överdrifter där alla dras med.”

Det låter som du tycker att det är köpläge på börsen?
”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade. Till exempel bankerna. Även Volvo känns rimligt värderat.”

Köper du själv?
”Det gör jag faktiskt. Jag sålde något enstaka innehav när värderingarna var i topp. Men generellt försöker jag vara långsiktig i mina investeringar och nu ökar jag andelen på börsen igen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera