ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Doldis tar över på Ikea

  • Lena Herder blir i februari 2019 ny landschef för Ikea Sverige Foto: Ikea

Lena Herder blir ny chef för Ikea Sverige. Doldisen, som är landschef för Ikea Nederländerna, efterträder Håkan Svedman och blir den som på hemmaplan ska leda möbeljättens aviserade transformation.

Det blir alltså en doldis, åtminstone sannolikt för många av kunderna och i det svenska näringslivet, som får ett av de tyngsta och mest inflytelserika uppdragen inom den svenska detaljhandeln. Lena Herder som haft en rad ledande uppdrag inom Ikea, blir med start i februari nästa år ny landschef för Ikea Sverige. Hon efterträder då den nuvarande chefen Håkan Svedman som efter sex år beslutat att lämna uppdraget att leda Ikea Sverige. 

"Håkan har gjort ett fantastiskt arbete och bidragit starkt till Ikea:s framgång och tillväxt i Sverige. Jag välkomnar Lena tillbaka till Ikea Sverige och är övertygad att Lena med sitt ledarskap kommer att ha mycket att bidra med när Ikea nu fortsätter sin framgångsresa mot kommande 75 år", säger Tolga Öncü, detaljhandelschef Ingka-koncernen.

Lena Herder började sin karriär inom Ikea i Malmö och har sedan dess bland annat varit varuhuschef i Linköping, landschef för Ikea Finland och nu senast som landschef för Ikea Nederländerna.

"Jag är fylld av energi och ödmjuk över förtroendet jag fått. Att tillsammans med alla Ikea-medarbetare i Sverige få leda och bygga vidare på Ikea:s succé i mitt eget hemland efter nästan tio år utomlands känns helt fantastiskt. Tillsammans kommer vi fortsätta bygga ett starkt Ikea som möter kunderna när, var och hur de önskar", säger Lena Herder, tillträdande landschef för Ikea Sverige.

Som Di rapporterat har Ikeas tillväxt speciellt i de traditionella varuhusen bromsat. Och nyligen meddelades om en mycket stor omstrukturering inom Ingka-koncernen, som är den största franchisetagaren och som står för lejonparten av försäljningen under Ikeas varumärke runt om i världen.

De närmaste tre åren är målet att skapa ett i många stycken nytt Ikea. Nya varuhus och citybutiker ska etableras, omfattande investeringar inom digitalisering och hållbarhet väntas, samt ökad kapacitet för att bättre och snabbare möta och leverera hem till kunderna.

Samtidigt väntar stora personalförändringar. 7.500 anställda kan komma att få lämna Ikea. Här har den svenska delen varslat 650 av de drygt 11.500 anställda. Samtidigt har Ingkakoncernan flaggat för att 11.500 nya jobb beräknas skapas globalt. Hur många av de nya jobben som hamnar i Sverige är än så länge oklart. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies