1515
Annons

Dokument: Skandalerna runt Rysslands rikaste kvinna

Det är inte ovanligt att de som klättrade till den ekonomiska toppen i Ryssland under 1990-talet varit insyltade i sin beskärda del av skandaler och korruptionsanklagelser. Men historien om Jelena Baturina, Rysslands rikaste kvinna, rymmer både storpolitik, korrupta lokalpolitiker och våldsamma attacker mot affärsmän.

Jelena Baturina må vara Rysslands enda kvinnliga miljardär men hennes väg till toppen är en välbekant historia bland det forna Sovjets oligarker.

Hon var en före detta fabriksarbetare i mitten av tjugoårsåldern när hon startade sitt första företag tillsammans med sin bror Viktor Baturin 1989. Två år senare grundades det som skulle bli hennes flaggskepp, plasttillverkningsföretaget Inteko.

Men hennes kritiker pekar snarare på hennes bröllop samma år som det verkliga startskottet på Baturinas karriär. Hon gifte sig med Jurij Luzjkov, en högt uppsatt lokalpolitiker som utnämndes till Moskvas borgmästare 1992.

Luzjkov försökte senare gripa makten efter presidenten Boris Jeltsin men misslyckades och fick nöja sig med Moskva. I ett hemligt meddelande mellan USA:s ambassadör John Beyrle 2010 pekades Luzjkov ut som toppfiguren i en ”pyramid av korruption”.

”Luzjkov kontrollerar ett system där i princip alla på alla nivåer är involverade i någon form av korruption eller kriminell aktivitet”, skrev Beyrle.

Viskningarna om att Jurij Luzjkov hjälpte sin fru på traven växte i styrka när Inteko tog emot sin första stororder, 85.000 säten till Moskvas största arena. Men Jelena Baturina hade hela tiden ögonen på något annat.

Redan i mitten av 1990-talet började Inteko ge sig in i byggbranschen. Bolaget flyttade fram positionerna strax efter millennieskiftet med förvärvet av DSK-3, en av Moskvas ledande tillverkare av färdigmonterade hus.

Bolaget såldes redan 2005 tillsammans med flera av de cementfabriker Inteko då förvärvat. Jelena Baturinas imperium spred sig snabbt vidare med nya dotterbolag inom byggbranschen men också en bank och ett handelshus.

Medan Jurij Luzjkov kastade pengar på byggprojekt växte Inteko till Moskvas största byggkoncern. Det ryktades om att koncernen hade ett finger med i spelet i en femtedel av alla byggprojekt i huvudstaden. 2007 omsatte Inteko 9,2 miljarder kronor.

Det kapital som Inteko drog in på försäljningarna investerades bland annat i stora ryska bolag som statliga Gazprom. När finanskrisen bröt ut i slutet av 2000-talet såldes andelarna för att betala av lån. Samtidigt som de ryska räntorna steg och många aktörer i byggsektorn dukade under av sina lån kunde Jelena Baturinas koncern betala av skulderna och överleva.

Det var långt ifrån frid och fröjd i Jelena Baturinas imperium. En infekterad konflikt med lokalpolitiker i den sydryska regionen Belgorod ledde bland annat till att en vd för ett av Intekos-koncernens dotterbolag attackerades av maskerade män med yxor utanför sitt hem. En av bolagets jurister misshandlades svårt och avled senare av sina skador.

I slutet av 2000-talet stämde brodern Viktor Baturin Inteko och sin syster för felaktig uppsägning med förhoppningen om att få tillbaka andelar i koncernen som han förlorat.

Viktor Baturin förlorade målet och dömdes senare för bedrägeri efter att han försökt lösa in falska skuldebrev hos bolaget.

Men för Jelena Baturina var fejderna med storebrodern och politikerna i Belgorod småpotatis jämfört med stormarna som hopades runt hennes man Jurij Luzjkov 2010.

Snaran började dras åt på allvar i september. Statliga tv-kanaler började sända dokumentärer och nyhetsprogram där borgmästaren bland annat anklagades för korruption och för att ha gynnat sin fru. Jelena Baturina kontrade med att hennes man bara användes som en bricka i ett spel mellan den dåvarande presidenten Dimitri Medvedev och Vladimir Putin.

I Moskva sågs uttalandet som en dödssynd. Innan september var slut hade Dimitrij Medvedev sagt upp Luzjkov. Snart inleddes en utredning kring förskingring i Bank of Moscow som skulle sprida sig vidare till Jelena Baturina.

I februari 2011 genomförde polisen en razzia på Intekos kontor i Moskva. Personalen låstes in medan polismännen samlade ihop dokument. Vid det laget uppskattades att Jelena Baturinas förmögenhet halverats till 10 miljarder kronor sedan Jurij Luzjkov sparkats.

Enligt utredarna hade anställda på Bank of Moscow lånat ut tiotals miljarder rubel till ett litet fastighetsbolag 2009. Bolaget som sedan köpt land av Jelena Baturinas koncern. Prislappen skulle enligt polisen ha pumpats upp flera gånger.

Enligt anklagelserna var det dessa pengar som gjorde att Inteko kunde betala av sina lån och överleva finanskrisen snarare än Jelena Baturinas förutseende affärssinne.

Jelena Baturina förnekar anklagelserna men Jurij Luzjkov har gått med på att vittna i målet. Flera anställda på banken, bland annat ordföranden Andrej Borodin, dömts till långa fängelsestraff för förskingring.

Själv har Jelena Baturina hållit sig utanför Ryssland och bor sedan flera år tillbaka i London. Hon sålde Inteko 2011 men har satsat på fastigheter ibland annat New York, en internationell hotellkedja, förnybar energi i Italien och byggbolag i Tyskland.

Finanstidningen Forbes värderar hennes förmögenhet till 9,6 miljarder kronor i dag.

Källor: Moscow Times, Financial Times, Forbes, New Times, Guardian, Washington Post, nyhetsbyrån Rapsi.


Innehåll från Nilsson EnergyAnnons

Grön vätgas – en kraft att räkna med

Nyfikenheten kring det självförsörjande hus som Hans-Olof Nilsson byggde med ett solpanelsdrivet slutet elsystem har varit stort. Där överskottsenergin från husets solpaneler kunde lagras genom att omvandlas till vätgas via en elektrolysprocess. Som sedan sparades i ett tanksystem. Det blev starten för Nilsson Energi, ett bolag att räkna med när det gäller etableringen och vidareutveckling av vätgassystem. 

– Jag startade bolaget tillsammans med Hans-Olof Nilsson och Pontus Lundgren 2017 för att visa att decentraliserade förnybara energisystem med vätgas som energibärare är relevanta. Sedan dess har vi lärt oss mycket. Branschen är ung. Det saknas en del standarder och regelverk. Vårt viktigaste bidrag har varit att dela med oss av vår erfarenhet. Hans-Olof och Birgitta Nilsson har öppnat upp sitt hem för till dags datum 7000 individer och huset har varit föremål för många studier. En av de mest stimulerande erfarenheterna var att vara med i Ade Adepitan BBC-producerade dokumentärserie om världens klimatutmaningar där våra systemlösningar visades som en viktig del av lösningen på problemet, säger Martina Wettin, Co-Founder Nilsson Energy. 

Lagring av grön vätgas

Sedan introduktionen har Nilsson Energy skalat upp rejält. 2021 fick de ett nytt kapitaltillskott när Qarlbo gick in som huvudägare. Produktutbudet stäcker sig över hela värdekedjan, från decentraliserad produktion av vätgas och nyckelfärdiga systemlösningar till service och underhåll. Produktfamiljen går under namnet RE8760 för att förtydliga att det går att lagra förnybar energi för årets alla timmar. 

Martina understryker att det inte är nödvändigt att vara off-grid – helt självförsörjande. Deras system är lika relevanta för att hantera effekttoppar, säkerställa reservkraft eller emissionsfri byggnation och mobilitet

– Den största nyttan är att kunna leverera fossilfri el, värme och mobilitet genom att lagra överskottsenergi framför allt från sol-, vind- och vattenkraft. För oss är det viktigt att inte sätta tekniker mot varandra som till exempel batterier mot vätgas. Man behöver båda för att det ska fungera, säger Martina Wettin. 

Flera stora projekt i gång

Nilsson Energy har fullt upp med flera stora projekt. Ett exempel är en förskola i Mariestad med Nilsson Energys system, som har möjligheten att bli i stort sett självförsörjande på el och värme samtidigt som förskolan utgör en ny robust energinod som kan stötta den omkringliggande infrastrukturen. Av denna anledning har den också en koppling till det lokala elnätet. Ett annat projekt är Sveriges och Europas första nät av tankstationer för grön vätgas som bolaget deläger via systerföretaget REH2. Ett projekt där Qarlbo tillsammans med Naturvårdsverket genom det så kallade Klimatklivet samfinansierat uppförandet av ett sammanhållet nätverk av 23 vätgastankstationer. Ett viktigt steg i Sveriges och EU:s planer på att etablera en infrastruktur för fossilfria bränslen.

– Det är viktigt för fordonsindustrin att infrastrukturen kommer på plats. Och för de som satsar på att bygga infrastruktur att det finns kunder framgent. Vi ser det som att vi gör underlag till ny industri och nya exportgrenar. Genom att leverera kompletta system kan vi underlätta introduktionen och tillväxten av vätgasbaserade system. EU-kommissionens nya energiplaner, The Green Deal och Repower EU, handlar bland annat om att understödja europeisk teknik och att accelerera utbyggnaden av vätgasrelaterad teknik och teknologi. Det passar väl med vår satsning och ger dessutom nya gröna jobb, säger Martina Wettin. 

Fakta: 

Nilsson Energy är ett svenskt energibolag baserat på vätgas och en svensk systemintegratör och leverantör av nyckelfärdiga förnybara energisystem med vätgas som energibärare.  Företaget sträcker sig över hela värdekedjan, från produktion av vätgas till service och underhåll.

För mer information, klicka här 

Följ oss på LinkedIN 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilsson Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?