1515

Dokument: Beslutet som ledde till 100 år av gigantiska militärbudgetar

På torsdagen har det gått 100 år sedan USA förklarade krig mot Tyskland och gav sig in i första världskriget. Sedan dess har både USA:s roll i världen och landets militärbudget expanderat. 

Bild:AP/TT

President Woodrow Wilson kämpade länge för att hålla USA utanför första världskriget och genomförde minimala krigsförberedelser. Den amerikanska opinionen var till en början för neutralitet, men sakta men säkert började åsikterna vända, bland annat som en konsekvens av den tyska sänkningen av RMS Lusitania.

När Tyskland i början av 1917 återupptog det obegränsade ubåtskriget mot samtliga kommersiella fartyg på väg till Storbritannien, i kombination med det så kallade Zimmermantelegrammet, var det amerikanska måttet rågat. Den 6 april 1917 röstade den amerikanska kongressen för att förklara krig mot Tyskland och den 7 december samma år mot Österrike-Ungern.

Före första världskriget låg den amerikanska försvarsbudgeten på en förhållandevis låg procentuell andel av BNP, men när USA sedan gick med i kriget sköt den i höjden och nådde under 1919 uppemot 20 procent av BNP. Samtidigt ökade mängden militär personal från 180.000 personer 1916 till omkring 2,9 miljoner personer 1919.

Efter kriget var USA relativt snabba på att banta ner militären och försvarsutgifterna minskade kraftigt under mellankrigstiden innan den återigen sköt i höjden när andra världskriget bröt ut. Som mest var de amerikanska försvarsutgifterna uppe i drygt 40 procent av BNP.

Då andra världskriget följdes av kalla kriget och även Koreakriget skedde inte samma nedbantning av de amerikanska försvarsutgifterna som under mellankrigstiden. 1951-1955 låg de enligt SIPRI på omkring 10 procent eller mer och det skulle dröja hela vägen till 1975 innan de kröp ner till omkring 5 procent av BNP.

Under de efterföljande decennierna rörde sig försvarsbudgeten kring 5 procentstrecket. Som högst var försvarsutgifterna uppe en bit över 6 procent av BNP i början av 80-talet och som lägst strax under 3 procent kring millennieskiftet innan de ökade i spåren av terrorattackerna den 11 september 2001 och de efterföljande krigen i Afghanistan och Irak.

I sin sista budget föreslog USA:s förra president Barack Obama att försvaret skulle få 583 miljarder dollar vilket motsvarar omkring 3,1 procent av USA:s BNP 2016.

USA:s nuvarande president Donald Trump har varit tydlig med att han vill satsa mer på militären och i sin första budget föreslog han att försvarets bit av budgetkakan ska uppgå till 639 miljarder dollar.

”Kärnan av min första budgetplan är återuppbyggnaden av vår nations militär utan att öka budgetunderskottet”, sa Donald Trump i samband med att budgeten presenterades.

Källa: CNN, US Deparment of Defence, US Deparment of Commerce, SIPRI, Council on Foreign Relations, Federal Reserve.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?