1515

Dödstalet stiger efter misstänkt terrordåd

Polisen i nederländska Utrecht varnar allmänheten för en 37-årig man efter en skjutning ombord på en spårvagn i staden.

Tre personer har dödats och flera skadats i dådet som utreds som ett misstänkt terrorbrott.

Bild tagen av Lilian Bruigom som jobbar på räddningstjänsten.
Bild tagen av Lilian Bruigom som jobbar på räddningstjänsten.Foto:Lilian Bruigom via AP

Polisen fick larm om skottlossningen i centrala Utrecht vid klockan 10.45 på måndagen. Ett torg vid en spårvagnshållplats har spärrats av och ambulanspersonal kallades till platsen.

Minst tre personer har dödats och nio skadats, enligt stadens borgmästare.

Regeringen kallade till ett krismöte efter skjutningen och Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger på en presskonferens att polisen fokuserar på att fånga ”gärningsmannen eller gärningsmännen”.

Ett vittne säger till RTV Utrecht att han sett en person ligga på marken, och att flera män sprungit därifrån. Ett annat vittne berättar för NOS att en skadad kvinna sprang ut från spårvagnen efter attacken.

”Jag tog henne till min bil och hjälpte henne. När polisen kom hade hon förlorat medvetandet”, säger vittnet till NOS.

Polisen har på Twitter gått ut med en varning och släppt en bild på en 37-årig man som de misstänker är inblandad i skjutningen.

”Närma er inte honom”, skriver polisen.

Allmänheten uppmanas att hålla sig inne och polisen utesluter inte fler attacker.

Chefen för landets antiterrormyndighet, Pieter-Jaap Aalbersberg, uppger att dådet verkar vara en terrorattack och att skottlossning har skett på flera platser i Utrecht, skriver Reuters.

”Skottlossning bröt ut på flera platser i Utrecht i morse. En stor polisoperation pågår för att arrestera skytten, säger Pieter-Jaap Aalbersberg på en presskonferens.”

Antiterrorstyrkan i Utrecht har omringat ett hus där det misstänks att gärningspersonen befinner sig, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till nederländska public servicebolaget NOS.

Tidningen Algemeen Dagblads reporter Peter Koop skriver på Twitter att polisförstärkningar har skickats till stadsdelen Tichgelerslaan.

Regeringen har höjt terrorhotnivån i provinsen Utrecht till den högsta möjliga. Säkerheten har höjts kring skolor, moskéer, flygplatser och vid regeringsbyggnader i Haag. Stadens skolor uppmanas att hålla dörrarna låsta och moskéerna håller stängt, skriver Algemeen Dagblad.

”Vi gjorde det i samråd med polisen”, säger en talesperson för Ulu moskén, den största i Utrecht.

Polisen skriver på Twitter att allmänheten ska hålla sig borta från brottsplatsen och uppmanar medborgare som har bilder från platsen eller händelsen att skicka in sina bilder digitalt till polisen via en länk.

Spårvagnstrafiken och all annan lokaltrafik i Utrecht har stoppats efter skjutningen.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?