Dödstalet stiger – 17 bekräftade offer för lungviruset

Det sars-liknande lungviruset har krävt 17 dödsoffer, uppger myndigheter i Kina. Antalet smittade av det nya coronaviruset överstiger 440 i regionen Hubei som hittills drabbats värst.

Avrådan gäller för alla resor till staden Wuhan, där utbrottet startade.

Foto:Kin Cheung

”Om det inte är nödvändigt föreslår vi att människor inte kommer till Wuhan”, säger stadens borgmästare Zhou Xianwang till statliga CCTV enligt nyhetsbyrån AFP.

De stora evenemang som är planerade i staden med anledning av det kinesiska nyåret i helgen har ställts in. Levande djur får inte heller föras in i Wuhan, som har omkring 11 miljoner invånare.

På onsdagen meddelade Volvobolagen AB Volvo, Cevt och Volvo Cars att man inför restriktioner för resor till Wuhan, rapporterar Göteborgs-Posten.

Viruset, som nu kallas för coronaviruset, sprids via luftvägarna och leder till influensaliknande symptom som feber och hosta – som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

Kina varnar för att viruset kan mutera.

”Det finns en risk att viruset muterar och ytterligare sprider sjukdomen”, säger Li Bin, biträdande minister vid Kinas hälsokommission, vid en presskonferens.

Enligt Li är ungefär 1.400 människor under observation i Kina, där över 440 fall har konstaterats och 17 människor dött. Hälsomyndigheter har dock ännu inte funnit utbrottets källa, skriver nyhetsbyrån AFP.

”Vi ska trappa upp våra efterforskningar och våra försök att identifiera smittokällan”, lovar Li Bin.

En rad åtgärder planeras för att hejda utbrottet, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, järnvägsstationer och köpcenter. Om det behövs kommer feberkontroller också att sättas in vid nyckelplatser där många människor rör sig, och allmänheten uppmanas även att generellt undvika platser med mycket folk.

Risken för spridning kan öka när Kina firar nyår, en festlighet då många har en veckas ledighet och när resandet till och i Kina ökar.

Storbritannien meddelar att resenärer som kommer till storflygplatsen Heathrow från områden där viruset finns kommer att tas till särskilda ankomsthallar.

Förutom att sjukdomen nu konstaterats i megastäder som Hongkong, Shanghai, Macau och Peking, har fall också bekräftats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?