1515
Annons

Dödsfall, brand och pandemi – entreprenörerna som fängslade mest 2020

Restauranger och hotell som står emot coronakrisen, en serieentreprenör som satsar på att få liv i hembygden och ett tragiskt dödsfall som har satt stopp för generationsskiftet i bolaget. Det är några av de entreprenörshistorier Di:s läsare har uppskattat mest under 2020. Här är de mest lästa artiklarna under vinjetten Entreprenör det gångna året. 

Bastard Burgers kapar kostnader – och öppnar fler restauranger
I en bransch som drabbats hårt under pandemin går Bastard Burgers mot strömmen. Snabbmatskedjan har ökat omsättningen och fortsätter att öppna nya restauranger under krisen. 

Bastard Burgers medgrundare Simon Wanler på kedjans restaurang i Luleå.
Bastard Burgers medgrundare Simon Wanler på kedjans restaurang i Luleå.Foto:Jens Kärrman

Krisande familjeföretag blev miljardkoncern
En sladd i stål fick familjen Starks krisande lantbruk på fötter. Snart 60 år senare är orten Väderstad mer förknippad med jordbruksmaskintillverkaren Väderstad än tvärtom. Men den familjära känslan har inte gått förlorad – trots att företaget numera är en miljardkoncern.
 

På anläggningen i Väderstad, som ligger väster om Mjölby, tillverkas maskiner för jordbearbetning och sådd. Koncernen har också tillverkning i Överum och i Langbank, Kanada.
På anläggningen i Väderstad, som ligger väster om Mjölby, tillverkas maskiner för jordbearbetning och sådd. Koncernen har också tillverkning i Överum och i Langbank, Kanada.Foto:Väderstad

Värden för över 30 Mkr gick upp i rök – nybyggda fabriken brann ned
Ett års renovering var äntligen över och Gysinge centrum för byggnadsvård var redo att skåla för sin nya färgfabrik. Men det blev inget firande. Bara några dagar efter att lokalerna var färdigställda brann anläggningen ned till grunden.
 

Bygget av den nya färgfabriken tog ett år men den 28 februari brann hela anläggningen ned till grunden. Vd Anders Ekby hade först svårt att ta in vad som hänt. ”Jag stod där och fällde en tår.”
Bygget av den nya färgfabriken tog ett år men den 28 februari brann hela anläggningen ned till grunden. Vd Anders Ekby hade först svårt att ta in vad som hänt. ”Jag stod där och fällde en tår.”Foto:Joey Abrait

Serieentreprenörens nya utmaning: Få liv i hemorten
Mångsysslaren Örjan Berglund har satsat på alltifrån bärhandel till bredband. Nu har serieentreprenören antagit en ny utmaning: att få liv i hemorten, och avfolkningsbyggden, Jörn. Det gör han genom starta och hjälpa småföretag på orten, samt själv vara delägare i den lokala simhallen, slalomanläggningen Storklinta och lunchrestaurangen i det tidigare Medborgarhuset.

Tillsammans med två andra invånare på orten driver Örjan Berglund den lokala simhallen
Tillsammans med två andra invånare på orten driver Örjan Berglund den lokala simhallenFoto:Jens Kärrman

Superentreprenören går sin tuffaste match
Nu går superentreprenören bakom konsultbolaget Student Consulting sin hittills tuffaste match – mot coronakrisen. ”Jag är betydligt mer positiv än för några veckor sedan”, säger Tobias Lindfors till Di i juni. De senaste åren har han gått in tungt i besöksnäringen via resortverksamheten Pite Havsbad Group, med sex hotell i koncernen, bland dem spahotellet Cape East i Haparanda och Hotell Nordkalotten i utkanten av Luleå. Hotell- och restaurangnäringen har drabbats hårt av coronarestriktionerna under 2020.
 

”Jag är van att sitta i förarsätet och kunna agera även i ett dåligt läge. Här hade vi en situation då vi egentligen inte visste något”, säger Tobias Lindfors, här vid Hotell Nordkalotten utanför Luleå.
”Jag är van att sitta i förarsätet och kunna agera även i ett dåligt läge. Här hade vi en situation då vi egentligen inte visste något”, säger Tobias Lindfors, här vid Hotell Nordkalotten utanför Luleå.Foto:Jens Kärrman

Sonens plötsliga död stoppade generationsskiftet
När travkungen Tomas Thell skulle gå i pension var tanken att sonen Sebastian skulle ta över familjeföretaget. Men strax innan generationsskiftet avled sonen plötsligt och hela Tomas Thells värld ställdes på ända.

Tomas Thell har varit häst- och travintresserad hela sitt liv. Han startade sitt första bolag 1986. I januari i år sålde han sitt livsverk men fortsätter att arbeta en dag i veckan.
Tomas Thell har varit häst- och travintresserad hela sitt liv. Han startade sitt första bolag 1986. I januari i år sålde han sitt livsverk men fortsätter att arbeta en dag i veckan.Foto:Jack Mikrut

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?