Annons

Dödligaste veckan i Sverige på 2000-talet

Under vecka 15 i år uppmättes 2000-talets högsta dödstal i Sverige någonsin.

Enligt SCB:s preliminära siffror dog 2.505 personer under veckan – motsvarande 358 dödsfall per dag.

Foto:Mikael Breding, Mikael Breding, Mikael Breding

Det är nästan 150 fler döda än den näst högst uppmätta dödssiffran under en vecka på 2000-talet i Sverige, som var 2.364 döda under vecka 1 år 2000.

På tredje och fjärde plats hamnar veckorna 14 och 16 i år, med 2.354 respektive 2.310 döda.

”Det är viktigt att tydligt påtala att det här är preliminär statistik och att dödstalen för främst de senaste veckorna kommer att revideras uppåt”, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

I framför allt Stockholms län är dödstalen fortsatt höga. Vecka 14–16 i år har de varit mer än dubbelt så höga som motsvarande genomsnitt de senaste fem åren.

Samma period har ytterligare sex län haft minst 50 procent högre dödstal under minst en vecka i år, jämfört med de senaste fem åren. De länen är Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Västmanland och Dalarna.

Den högsta dödsnoteringen hittills i år är från den 8 april, då 380 dödsfall registrerades.

Sundbyberg norr om Stockholm är den kommun med högst uppmätt överdödlighet perioden 21 mars till 20 april. Under samma period har även kommunerna Borlänge, Salem, Sollentuna och Gnesta uppmätt höga dödstal.

”Både i Sundbyberg och i Borlänge har mer än tre gånger fler dött under 2020 än genomsnittet för åren 2015–2019”, säger Tomas Johansson.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?