1515
Annons

Dödligaste veckan i Sverige på 2000-talet

Under vecka 15 i år uppmättes 2000-talets högsta dödstal i Sverige någonsin.

Enligt SCB:s preliminära siffror dog 2.505 personer under veckan – motsvarande 358 dödsfall per dag.

Foto:Mikael Breding, Mikael Breding, Mikael Breding

Det är nästan 150 fler döda än den näst högst uppmätta dödssiffran under en vecka på 2000-talet i Sverige, som var 2.364 döda under vecka 1 år 2000.

På tredje och fjärde plats hamnar veckorna 14 och 16 i år, med 2.354 respektive 2.310 döda.

”Det är viktigt att tydligt påtala att det här är preliminär statistik och att dödstalen för främst de senaste veckorna kommer att revideras uppåt”, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

I framför allt Stockholms län är dödstalen fortsatt höga. Vecka 14–16 i år har de varit mer än dubbelt så höga som motsvarande genomsnitt de senaste fem åren.

Samma period har ytterligare sex län haft minst 50 procent högre dödstal under minst en vecka i år, jämfört med de senaste fem åren. De länen är Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Västmanland och Dalarna.

Den högsta dödsnoteringen hittills i år är från den 8 april, då 380 dödsfall registrerades.

Sundbyberg norr om Stockholm är den kommun med högst uppmätt överdödlighet perioden 21 mars till 20 april. Under samma period har även kommunerna Borlänge, Salem, Sollentuna och Gnesta uppmätt höga dödstal.

”Både i Sundbyberg och i Borlänge har mer än tre gånger fler dött under 2020 än genomsnittet för åren 2015–2019”, säger Tomas Johansson.

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Friska barn mellan 12 och 17 år behöver inte längre vaccinera sig mot covid-19. Eftersom de sällan blir svårt sjuka av sjukdomen finns inte längre någon anledning, enligt Folkhälsomyndighetens nya besked.

Foto:PETTER ARVIDSON

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig. 

Vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan omikronvarianten av viruset började sprida sig, konstaterar myndigheten.

”Vi ser nu sammantaget att vaccinationerna inte tillför så mycket i den här gruppen när det gäller att minska risken för allvarlig sjukdom”, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Frågan är om det, med facit i hand, var onödigt från början att vaccinera barn och unga ner till tolv års ålder? Sören Andersson anser inte det.

”Det handlar om att vi haft olika lägen i pandemin med olika virusvarianter. Tidigare visste vi mindre om vaccinerna och konsekvenserna av infektionen. Nu har vi lärt oss mer och sett att vaccinationerna inte tillför så mycket i de här åldrarna”, säger han. 

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter ska vaccinationen endast erbjudas till barn som har en ökad känslighet för covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten.

Kommer barn mellan 12 och 17 som vill vaccinera sig fortfarande kunna göra det efter den 31 oktober?
”Det är något vi ser över nu och behöver återkomma om innan november”, säger Sören Andersson.

Beslutet att slopa vaccinrekommendationen för unga kan dock komma att ändras ifall läget förvärras, till exempel om det dyker upp farligare virusvarianter.

”Skulle det inträffa så måste vi vara beredda att ompröva beslutet”, säger Sören Andersson.

De barn och unga som fortfarande rekommenderas att vaccinera sig är grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera