1515

Dödlig jordbävning skakar Mexiko

På dagen 32 år efter den dödliga jordbävningen i Mexiko 1985 då minst 10 000 människor miste livet har Mexiko åter drabbats av ett kraftigt skalv. Hittills har fem människor rapporterats döda. Flera bränder rasar och människor uppges vara instängda.

Förtvivlade människor evakuerades när Mexico i dag drabbades av ett kraftigt jordskalv.  
Förtvivlade människor evakuerades när Mexico i dag drabbades av ett kraftigt jordskalv.  Bild:Rebecca Blackwell /AP/TT

Skalvet som skakade södra Mexiko hade magnituden 7,1 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Det inträffade ungefär klockan 14.15 lokal tid (20.15 svensk tid).

Byggnader i huvudstaden Mexico City skakade under skalvet och bilder visar hur förtvivlade människor har tagit sig ut på gatorna.

Jag är så orolig. Jag kan inte sluta gråta. Det är samma mardröm som 1985, säger 52-åriga Georgina Sanchez i Mexico City snyftande till nyhetsbyrån AFP.

Skalvet inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers djup, enligt USGS.

Det var bara timmar efter att många människor runt om i landet deltagit i övningar om hur man ska bete sig under jordbävningar. Skälet till dessa övningar är att den 19 september årsdagen av 1985 års förödande jordskalv.

Luis Felipe Puente, som är chef för Mexikos civilförsvarsmyndighet, skrev inledningsvis på Twitter att det inte finns några omedelbara uppgifter om skador. Men kort därpå kom uppgifter om minst fem döda i delstaten Puebla.

Enligt Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, kan skalvet få förödande konsekvenser – framför allt i närområdet.

Han berättar att USGS bedömer att det är 40 procents sannolikhet att skalvet kommer att kräva 100 eller fler dödsoffer. Flera mindre städer ligger i närheten av jordbävningens epicentrum.

Skalvet inträffade bara 35 kilometer från en stad med 35 000 invånare. Det kan bli mängder av dödsoffer är jag rädd, säger Tryggvason till TT.
Mexiko är ganska väl förberett på jordbävningar trots att det är ett fattigt land, enligt Tryggvason. Men äldre hus har svårt att klara större skalv om det sker i närheten.

När en jordbävning blir så här stor så är det ett gränsfall även för de bättre byggda byggnaderna som ligger nära. Men de äldre byggnaderna, det är där dödsoffren kommer att finnas.

Tidigare denna månad drabbades Mexiko av en jordbävning med magnituden 8,1. Minst 98 personer miste livet i det skalvet.

Börsen i Mexiko meddelar att man stänger all handel med anledning av skalvet. Och ledningen för Mexiko Citys internationella flygplats meddelar att man ställer in samtliga flygningar med anledning av skalvet.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?