1515
Annons

Dödläget som ger fortsatt brexitkaos

LONDON

Premiärminister Boris Johnson får kämpa in i det sista för att få majoritet i torsdagens val. Tories övertag har krympt i en ny opinionsmätning.

Med dödläge i parlamentet skulle den stökiga brexitprocessen fortsätta, anser EU-experten Stephen Booth.

Foto:AP

Opinionsinstitutet Yougovs mätning ger regeringspartiet Tories 43 procent av rösterna och oppositionspartiet Labour 34 procent.

Det skulle ge Tories 339 mandat, lite över de 326 som krävs för egen majoritet i parlamentet. Labour ligger på 231 mandat.

”De sista fjorton dagarna har vi sett den konservativa ledningen och det antal mandat de väntas ta gradvis falla. Det är två dagar innan vallokalerna stänger och tid för väljare att ändra sig”, skrev Yougovs analyschef Anthony Wells på tisdagskvällen.

Yougov ser framgångar för Tories särskilt i traditionella Labourområden i norra och mellersta England där många 2016 röstade för att lämna EU. Däremot väntas partiet tappa enstaka mandat i Londonområdet till Labour och i Skottland till nationalistpartiet SNP.

”Många av dessa är dock extremt jämna och kan sluta hursomhelst”, säger Anthony Wells.

Stephen Booth, chef på tankesmedjan Open Europe, med kontor nära parlamentet, väntar spänt på resultatet efter att vallokalerna stänger kl 22 brittiskt tid på torsdagskvällen, kl 23 svensk tid.

”Det är så många jämna valkretsar att balansen lätt kan ändras och ge ett parlament utan någon klar majoritet. Det blir stökigt med en ny process där vi diskuterar vad vi ska göra, och antagligen en andra folkomröstning. Det skulle skapa ytterligare polarisering.”

Han tror ändå att Tories får egen majoritet.

”Då är det inget tvivel om att Storbritannien är på väg ut ur EU. Då startar Boris Johnson processen för att få parlamentet att godkänna utträdesavtalet, så att Storbritannien kan lämna EU den 31 januari”, säger Stephen Booth.

Han är också övertygad om att Boris Johnson inte förlänger övergångsperioden bortom 2020, trots många skeptiker. En förlängning skulle bland annat innebära förhandlingar om bidrag till EU-budgeten 2021.

”Den här hösten har visat att det går att få fram ett avtal om man bestämmer sig för vad man vill ha. Den jobbiga förhandlingen har varit inom Storbritannien för att bestämma oss. När Boris Johnson gick in med förslaget om en tullunion löste det sig på några veckor.”

Stephen Booth tror det blir ett relativt basalt frihandelsavtal som kan nås ganska snabbt.

Om Boris Johnson vinner torsdagens val har han ett trumfkort i förhandlingarna:

”Inget handelsavtal är hela tiden ett alternativ om han har en majoritet i parlamentet bakom sig.”

Stephen Booth tror att integrationen mellan EU och Storbritannien hamnar på en lägre nivå än i Theresa Mays utträdesavtal, som parlamentet sa nej till tre gånger under våren.

”Antingen är man integrerad med EU och har mindre frihet, eller också står man utanför och har mer frihet. EU kan inte ge med sig där, och inte heller Storbritannien.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?