1515

DO: SBAB diskriminerar bolånesökare

Ålder får inte vara en faktor att beakta när en ansökan om bolån ska nekas eller bifallas. Det slår diskrimineringsombudsmannen, DO, fast i ett uppmärksammat fall. Det rapporterar Aftonbladet. 

Bild:TT

Att närma sig pensionsåldern ska inte vara ett problem för den som vill ta lån av banken. Det menar DO efter att ha tittat på 60-årige Håkan Turessons tvist med SBAB, skriver Aftonbladet. Håkan Turesson arbetar som lärare, med planer på att arbeta bortom pensionsålder, men nekades förra året ändå att att ta ett bolån på 100.000 kronor för att bygga ut sitt hus. SBAB:s schablonregler bedömde honom som för gammal och räknade automatiskt med att hans inkomst skulle minska med 30 procent. Någon bedömning utifrån Håkan Turessons enskilda fall gjordes aldrig.

”Pensionsåldern kommer ju att höjas, höjas och höjas. Då blir det ännu mer orimligt. Så länge man är yrkesverksam har man väl möjlighet att lösa sina affärer”, säger Håkan Turesson till Aftonbladet.

Fallet lyftes av DO som nu har fastslagit att SBAB agerat diskriminerande när bolånet nekades med hänvisning till ålder. Redan innan DO:s besked, men efter hård kritik, ändrade SBAB i somras sina regler och välkomnar utredningen, skriver Aftonbladet.

”Nu gör vi en individuell prövning av alla kunder där man behöver ta hänsyn till en framtida inkomstförändring”, uppger bankens informationschef Karin Hellgren för tidningen.

Enligt TT har de ändrade reglerna med individuell prövning av varje kund och ansökan lett till att 50 procent fler beviljas bolån av banken än tidigare.

Att pensionärer har svårt att få bolån beviljade slog Pensionsmyndigheten fast i en rapport förra året. Framför allt är det ensamstående äldre som nekas så kallade seniorlån. Att många av dessa sitter på värdefulla bostäder underlättar inte och enligt rapporten försvårar schablonreglerna ytterligare.

DO har fått ta emot runt 250 till 300 anmälningar om åldersdiskriminering de senaste åren, skriver Aftonbladet. Enligt DO:s pressansvarige Clas Lundstedt bör bankerna se Håkan Turessons fall som vägledande.

”Vi hoppas att de drar slutsatsen att så här kan man inte göra utan att diskriminera någon”, säger han till tidningen.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?