Annons

DNB stäms på 690 miljoner – ska ha vilselett sparare

Den norska banken DNB stäms på 690 miljoner norska kronor för att ha vilselett fondsparare. Bakom stämningen står Forbrukerrådet, en statligt finansierad konsumentorganisation, som i det här målet representerar 180.000 sparare vilket gör det till Norges hittills största grupptalan.

DNB-chefen Rune Bjerke.
DNB-chefen Rune Bjerke.Bild:TT

Forbrukerrådet anklagar DNB för att ha tagit ut höga avgifter för tre aktivt förvaltade aktiefonder, som organisationen hävdar i själva verket inte haft någon sådan förvaltning.

Avgiften borde vara 0,3 procent, vad bankens passivt förvaltade fonder som följer index kostar, i stället för de 1,8 procent som DNB tagit ut, anser Forbrukerrådet.

Organisationen vill att banken betalar tillbaka mellanskillnaden till spararna. En förhandling har inletts i Oslo tingsrätt och kommer att ta några veckor.

Stämningen gäller åren 2010—2014. DNB tillbakavisar kraven, men banken har tidigare fått kritik från Finanstilsynet, Norges motsvarighet till Finansinspektionen, för att inte ha gett kunderna vad de lovat.

I Sverige tog intresseorganisationen Aktiespararna strid mot fondjätten Swedbank Robur på grund av dyra fonder som marknadsfördes som aktiva men i själva verket var så kallade "indexkramare". Allmänna reklamationsnämnden (ARN) valde dock att inte ta upp intresseorganisationens anmälan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?