Annons

Djursholmaren som bröt upp och flyttade till Tensta

Di TV:s ordinarie program Ekonomistudion tar en paus i sommar. I stället bjuder vi på en nyinläsning av reportageboken ”I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra”. 

Foto:Pax Engström
Pontus Herin brukar synas i Di tv-rutan. Nu lanserar Di hans uppmärksammade bok om flytten till Tensta, att lyssna på som ljudbok i sommar.
Pontus Herin brukar synas i Di tv-rutan. Nu lanserar Di hans uppmärksammade bok om flytten till Tensta, att lyssna på som ljudbok i sommar.

Boken handlar om hur Djursholmaren Pontus Herin bryter upp från innerstadslivet och flyttar med fru och barn till en lägenhet i Tensta.

”Tensta var och är ju en stigmatiserad förort som så många människor har en fastställd uppfattning om, men egentligen vet så lite om. Jag var en av dem och det störde mig”, säger Pontus Herin, till vardags reporter och programledare på Dagens industri.

”I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra” blev mycket uppmärksammad när den släpptes 2012. Mycket har hänt i integrationsdebatten sedan dess, men grundfrågorna i boken är fortfarande aktuella. Nu kommer boken för första gången som ljudbok med premiär på måndag.

”De uppenbara utmaningarna i en förort som Tensta finns kvar. Det handlar om etnisk och socioekonomisk segregation, kriminalitet och en fortsatt brist på intresse från majoritetssamhället att möta människorna här – på riktigt. Diskussionen kring integration och invandring har visserligen blivit mer synlig och intensiv i dag än då, men det är samma infekterade skyttegravskrig mellan de olika sidorna”, säger Pontus Herin.

Kommande avsnitt kommer att publiceras varje vardag klockan 08.00 i Ekonomistudions flöde på de populäraste podcastapparna fram till att ordinarie Ekonomistudion är tillbaka igen den 12 augusti.

Pontus Herin bor sedan några år tillbaka i Malmö.

Kommer du att flytta tillbaka till Tensta någon gång?

”Det vet jag inte. Sedan fem år bor jag i Malmö, som förresten är en annan stad som många har en bestämd bild av som innefattar våld, gängkriminalitet och gettoliknande områden. Precis som för miljonprogramsförorter har media hjälpt till att odla den här bilden, i symbios med människors vilja att få sin förutbestämda bild bekräftad. Fenomenet känns väl igen från tiden i Tensta. Samma människor som har sin bild klar har sällan ett intresse av att se Malmö med egna ögon.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?