Djurrättsaktivister hotar lantbrukare

Lantbrukare utsätts för fler och grövre brott, skriver Göteborgs-Posten. Inbrott, nedbrända hus och hot mot såväl vuxna som barn är exempel på vad som framkommer när tidningen granskar polisanmälningarna.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Göteborgs-Posten uppger att minst 200 brott med koppling till militant djurrättsaktivism har begåtts de senaste tre åren. Aktiviteten har ökat den senaste tiden, men få brott leder till åtal. 

32 bönder har intervjuats. De vittnar om mordhot som även riktas mot barn, byggnader som bränns ned och inbrott. 

"Det går inte att beskriva känslan när någon har varit inne i ditt hem. Där du och ditt barn bor. Min dotter är bara nio år. Det här har alltid varit vår idyll. Man blir rädd varje gång man hör ett ljud på natten", säger en kaninuppfödare som G-P har talat med.

Fler exempel lyfts: en dotter till en lantbrukare som blir uppringd och får veta att hennes familjemedlemmar ska dödas om gården inte stängs. Även en revisor och hans dotter hotas i syfte att han ska lämna ett uppdrag hos en lantbrukare.

G-P:s granskning visar att många typer av lantbrukare drabbas. För några år sedan var det främst minkfarmarna som utgjorde måltavlan. Nu utsätts även mjölkbönder, äggproducenter, hästägare och fiskodlare för brott. Västsverige, det vill säga Halland och Västra Götaland, är en av de mest utsatta regionerna, men även runt Stockholm, Malmö, Västerås och Örebro utsätts bönder för många brott. 

Många utredningar läggs dock ned av polisen.

"Det är en ganska liten grupp människor som begår många brott. Och lyckas vi väl binda individer till brott, så rör det sig ofta om brott med låg påföljd. Det handlar ofta också om situationer där saker som yttrandefrihet, allemansrätt och hemfrid ställs emot varandra", säger Mats Bergström, polischef i Skaraborg till G-P. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?