ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Djurrättsaktivister hotar lantbrukare

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Lantbrukare utsätts för fler och grövre brott, skriver Göteborgs-Posten. Inbrott, nedbrända hus och hot mot såväl vuxna som barn är exempel på vad som framkommer när tidningen granskar polisanmälningarna.

Göteborgs-Posten uppger att minst 200 brott med koppling till militant djurrättsaktivism har begåtts de senaste tre åren. Aktiviteten har ökat den senaste tiden, men få brott leder till åtal. 

32 bönder har intervjuats. De vittnar om mordhot som även riktas mot barn, byggnader som bränns ned och inbrott. 

"Det går inte att beskriva känslan när någon har varit inne i ditt hem. Där du och ditt barn bor. Min dotter är bara nio år. Det här har alltid varit vår idyll. Man blir rädd varje gång man hör ett ljud på natten", säger en kaninuppfödare som G-P har talat med.

Fler exempel lyfts: en dotter till en lantbrukare som blir uppringd och får veta att hennes familjemedlemmar ska dödas om gården inte stängs. Även en revisor och hans dotter hotas i syfte att han ska lämna ett uppdrag hos en lantbrukare.

G-P:s granskning visar att många typer av lantbrukare drabbas. För några år sedan var det främst minkfarmarna som utgjorde måltavlan. Nu utsätts även mjölkbönder, äggproducenter, hästägare och fiskodlare för brott. Västsverige, det vill säga Halland och Västra Götaland, är en av de mest utsatta regionerna, men även runt Stockholm, Malmö, Västerås och Örebro utsätts bönder för många brott. 

Många utredningar läggs dock ned av polisen.

"Det är en ganska liten grupp människor som begår många brott. Och lyckas vi väl binda individer till brott, så rör det sig ofta om brott med låg påföljd. Det handlar ofta också om situationer där saker som yttrandefrihet, allemansrätt och hemfrid ställs emot varandra", säger Mats Bergström, polischef i Skaraborg till G-P. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies