Distansarbete gynnar kvinnligt ledarskap

I en ny rapport kartlägger chefrekryteringsbolaget Wes hur ledare inom näringslivet har upplevt omställningen från jobb på kontor till arbete i hemmet. I rapporten framkommer det att kvinnor ser många fler fördelar med distansarbete i jämförelse med män, och dessutom är bättre rustade för att leda på distans.

Hélène Barnekow är vd för Microsoft Sverige, som införde distansarbete redan 2012.
Hélène Barnekow är vd för Microsoft Sverige, som införde distansarbete redan 2012.Foto:Jack Mikrut

”Kvinnor uppskattar i högre utsträckning att få en bättre balans mellan arbete och privatliv, och trivs bättre med det nya arbetssättet. Vi ser också att kvinnor har en ledarstil som lämpar sig bättre på distans”, säger Liv Gorosch, vd för Women Executive Search.

”Svaren tyder på att möten i det virtuella rummet fokuserar mer på arbetsuppgiften, vilket gör att härskartekniker tar mindre plats”, nämner hon som exempel på varför kvinnor trivs bättre med distansarbete. En annan anledning är att det blir enklare att bibehålla balansen mellan privatliv och jobb.

Microsoft har sedan 2012 jobbat med distansarbete. 

”Kvinnor gör mer av jobbet hemma, med barn och logistik, och då blir värdet av distansarbetet ännu mer påtagligt”, menar Hélène Barnekow, som är vd för Microsoft Sverige. 

Läs mer: Hela listan - Här är näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 

”Nu kan man gå och lämna på dagis, och ändå vara i tid till första mötet. Utan att stressa.”

Trots att en del upplevt att innovation och sociala kontakter har påverkats negativt av hemarbetet, tror Hélène Barnekow att distansarbete kommer fortsätta vara en del av vår vardag.

”Vi är nog alla lite trötta på det totala distansarbetet, så framtiden blir nog en hybrid. Vi kommer kombinera fysiska möten med att arbeta hemifrån när vi känner att det passar bäst”, säger Hélène Barnekow. Det tror Liv Gorosch också.

”Rapporten visar att chefer tror att de kommer jobba på distans i genomsnitt 2,1 dagar i veckan efter krisen. Jag tror att många har insett vinningarna med att jobba hemma, och vill ha en hybrid. Arbetet är något man gör, inte något man går till”, säger hon.

Förutom att kvinnor klarar distansen bättre visar rapporten också att företag som arbetar proaktivt med mångfald har klarat sig bättre under pandemin. Enligt rapporten kan detta bero på att ”en bredd i personliga och professionella erfarenheter och perspek­tiv minskar risken att förbise viktiga sam­hällsförändringar (...) och leder till en mångfald i arbetssätt och ökad innovationsförmåga.

För att öka mångfalden tror både Liv Gorosch och Hélène Barnekow att man måste börja längst upp.

”Valberedningarna måste ha en plan på hur styrelsesammansättningen ska se ut”, menar Liv Gorosch.

”Det är otroligt viktigt att ledningsgruppen går i bräschen för mångfald och jämställdhet”, säger Hélène Barnekow. 

”Företag med mångfald blir mer lönsamma, har ett öppnare klimat, högre i tak, fler perspektiv och flera insikter i frågor.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från QlikAnnons

Qlik: Därför trumfar Active Intelligence traditionell BI-teknologi

Varje nytt årtionde innebär en ytterligare uppdelning mellan vinnare och förlorare bland bolag i takt med att tekniken utvecklas och konkurrensen ökar. Dataanalysföretaget Qlik menar att digital transformation kräver Active Intelligence vilket innebär att uppdaterad data i realtid triggar händelser som skapar affärsvärde – istället för den traditionella teknologin som i huvudsak ger oss information. 

Företag har digitaliserats under 25 år, ända sedan födelsen av internet år 1990. Men, det nya året tar digital transformation till en helt ny nivå, inte minst på grund av Covid-19-krisen. Data och analytics är acceleratorer för företags digitala ambitioner och traditionell Business Intelligence-teknologi kan inte längre erbjuda den snabbhet till insikter och handling som behövs i den här digitala tidsåldern, menar Elif Tutuk, Vice President, R&D på Qlik

– Vi vill belysa de behov analytics-konsumenter har idag, de problem som finns i många BI-verktyg och som inte motsvarar de behoven, och hur Active Intelligence kan bidra till att stänga den klyftan. 

”Kräver ett skifte”

Digital transformation leder till förbättring och utveckling av nya tjänster hos företag. Men information och analys i realtid behövs för att man ska kunna ta datadrivna beslut och optimera alla delar av ens affär. 

– Detta kräver ett skifte till en data analytics pipeline som använder automatisering inom Change Data Capture (CDC). Ett exempel är företaget Experian som implementerade Qlik Data Integration vilket visade sig vara en kritisk del för att kunna säkerställa att miljarder rader med konstant förändrad data fångades korrekt. På så vis baseras deras kreditupplysningar alltid på den senaste informationen. 

Analytics-konsumenter behöver också hjälp med att få insikter i komplexa relationer mellan olika typer av data. Där kan intelligent analytics förstå indirekta relationer mellan olika datapunkter. 

– För att boosta ett företags effektivitet bör vissa beslut vara helt automatiserade. Mer komplexa, strategiska beslut bör dock fortfarande tas av människor som blir informerade om insikter i realtid. Kraften här ligger i kombinationen av människa och teknologi som jobbar tillsammans. 

Hämta Qliks e-bok om Active Intelligence här. 

Traditionella verktyg vs. Active Intelligence

Den nuvarande generationen av BI-verktyg kan inte leverera gentemot kraven som ställs av den digitala ekonomin, menar Elif Tutuk. 

– De flesta BI-teknologierna använder förkonfigurerad data och stödjer i huvudsak batch analys. De är utformade att besvara ”kända” frågor med batch reloads. Detta skapar dock en flaskhals för att hitta dolda insikter och gör det svårt att besvara nya frågor i realtid, vilket dagens marknadsvillkor kräver. 

Den traditionella typen av verktyg levererar inte en end-to-end analytics data pipeline utan de flesta samtida teknologier består av en serie av lösningar för exempelvis integration, leverans, analytics och samarbete som inte är enade i en enda pipeline. När man istället för samman dessa funktioner, i till exempel Qliks data analytics-plattform, kan information integreras snabbare och insikter kan nås på rekordtid. 

– Vi har sett exempel där analytiker gått från att lägga 90 procent av sin tid på rapportering till att istället kunna lägga den tiden på att lösa affärsproblem. Samtidigt har utvecklare kunnat öka sin produktivitet femfaldigt. 

Accelerera er digitala transformation

Den stora skillnaden mellan traditionell Business Intelligence och Active Intelligence är att den tidigare är designad att informera människan så att denne kan ta action. Active Intelligence kan istället trigga handlingar autonomt, i realtid. 

– Active Intelligence bör vara något att fundera över och ha högt på agendan om man vill accelerera sin digitala transformation, avslutar Elif Tutuk. 

Qlik är stolta över sin 15-åriga historia och ranking som ledare det senaste årtiondet i Gartner BI Magic Quadrant. Hämta din kopia av den fullständiga rapporten här: Gartner BI Magic Quadrant 2021. 

 

 

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?