1515

Disney steg på uppköpsrykte

USA-börserna handlades i varierande riktningar under måndagens korta handelsdag inför tisdagens nationaldagsfirande.

Dow Jones industriindex stängde 0,6 procent upp. Samtidigt var det bredare S&P 500-indexet upp 0,2 procent medan Nasdaq såg nedgångar på -0,5 procent. Energi- och finanssektorerna var vinnarna på måndagens börs.

Bioteknikutvecklaren Opexa Therapeutics rusade efter meddelandet om bolagets kommande fusion med det privatägda Acer Therapeutics. Aktien noterades drygt 80 procent upp.

Som ett listat företag ser Acers vd Chris Schelling fram emot att nå ut till en bredare investerarbas, heter det i pressmeddelandet.

Disney klättrade 1,2 procent efter att New York Post rapporterat om uppköpsrykten från teleoperatören Verizon. Verizon har nyligen köpt upp internetbolaget Yahoo.

Tesla-aktien avancerade inledningsvis efter vd Elon Musk meddelat att bolagets nya modell 3 väntas gå i massproduktion på fredag, men stängde slutligen 2,5 procent ned.

Bilen som är placerad i en lägre prisklass är tänkt att nå ett bredare kundsegment än tidigare modeller och tar därmed upp striden mot de konventionella biltillverkarna.

I personbilssektorn i övrigt låg fokus på juni månads försäljningsstatistik där majoriteten av tillverkarna slog analytikernas estimat enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bäst bland amerikanska bilproducenter var Ford, vars aktie steg 3,3 procent.

ISM:s inköpschefsindex för industrin steg till 57,8 i juni jämfört med 54,9 i maj. Väntat enligt Bloombergs prognosenkät var ett index på 55,3.

På råvarumarknaden sade Iraks oljeminister Jabber Al-Luaibi under förmiddagen att landets oljeproduktion uppgår till cirka 4,4 miljoner fat per dag, och att man siktar på att producera 5 miljoner fat per dag.

Vid stängning handlades WTI-oljan till 46:73 dollar per fat, en uppgång på 1,5 procent. Brentoljan handlades samtidigt upp 49:47 procent till 1,44 dollar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var upp 4 punkter till 2,34 procent.


Innehåll från MindlerAnnons

Mindler växlar upp och erbjuder preventivt stöd för företag

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns idag en bra, högkvalitativ och effektiv hjälp att få mot psykisk ohälsa. Genom Mindler kan nu även företag på arbetsplatsen förebygga psykisk ohälsa med hjälp av olika program samt stötta medarbetare som behöver psykologbehandling.

Resultaten från en enkätundersökning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige visade på att många svenskar oroade sig över konsekvenserna av covid-19 och fler svarade att de hade lätta besvär av stress och sömnsvårigheter.

– Som läkare, privatperson och medmänniska har psykisk ohälsa alltid legat mig varmt om hjärtat. Obehandlad psykisk ohälsa kan ha stora konsekvenser och att då även erbjuda företag att via arbetsplatsen ge medarbetare stöd och råd kändes som ett naturligt steg för oss. Hela vårt syfte är att erbjuda en blended treatment som är både tidsmässigt och kostnadsmässigt effektiv. Med vårt företagserbjudande kan man välja att jobba med olika IKBT-program eller tillsammans med en psykolog, säger Rickard Lagerqvist, Legitimerad läkare och VD.

Sveriges största digitala psykologmottagning

Mindler är en del av primärvården och Sveriges största digitala psykologmottagning. Genom IKBT, Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, ges nu företag möjlighet till olika skräddarsydda erbjudanden. På Mindlers hemsida går det snabbt att komma igång och teamet på Mindler hjälper till att analysera vilket behov som finns. Det kan exempelvis variera mellan olika självhjälpsprogram och proaktiva övningar i kombination med videomöten tillsammans med Mindlers anställda psykologer.

– Som företagskund kan man snabbt komma igång via vår hemsida. Via en demo och företagsdiagnos ges förslag på vilken typ av hjälp företaget kan få genom Mindler för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, säger Rickard Lagerqvist.

Kunskapsöverföring förbättrar behandlingen

Mindler delar ingen journalinformation utan lyder under full sekretess på samma sätt som primärvården. Däremot kan en avidentifierad analys presenteras för att förmedla viktiga insikter och matnyttig data i syfte att hjälpa arbetsgivarna. Ett företag som drabbas av psykisk ohälsa ser det inte bara genom ett högt sjukskrivningstal. Vanligt är även sjuknärvaro, medarbetare som mår psykisk dåligt utan att vara sjukskrivna. Förutom det enskilda lidandet så innebär det ett produktionsbortfall för företaget. När det gäller sjuknärvaro kan det dessutom vara svårt att fånga upp medarbetaren som mår dåligt.

– Via vår företagslösning ska man som företag kunna förekomma psykisk ohälsa hos medarbetarna. Samt att om den uppstår snabbt kunna fånga upp den genom vår företagsplattform som möjliggör för medarbetare att boka tid, enkelt och utan väntetid, till psykolog, säger Rickard Lagerqvist.

Rickard avslutar med att berätta att man i studier har tittat på att om individen själv får välja vad som känns relevant korrelerar det ofta väl med vad som de facto är en potentiell sjukdomsrisk. Med en flexibel lösning kan företagens medarbetare fritt välja att göra det IKBT-program som känns relevant för dem. Räcker inte IKBT-programmen finns alla möjligheter att även boka tid hos en psykolog genom Mindlers företagserbjudande.

Om Mindler
Grundtanken med Mindler är att göra vården för psykisk ohälsa mer jämlik. 1/3 av landets vårdcentraler saknar tillgång till psykologer och på många håll i landet är det i princip omöjligt att få hjälp inom vettiga tidsramar. Idag kan du få professionell hjälp inom 24 timmar oavsett var du befinner dig via Mindler. Vi har över 300 legitimerade psykologer som tillsammans pratar över 20 olika språk. 

www.mindler.se/foretag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?