ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Di:s sommarturné: Han kastar ljus över specialister

Jonas Ternell vill göra världen lite ljusare. Nu hoppas han att hans skuggfria belysning ska få ett större internationellt genomslag.

Med hjälp av LED-lampor och specialdesignad optik säljer D-Tec belysning för ljuskrävande miljöer. Bland kunderna finns främst tandläkare som är beroende av en bra belysning som inte heller avger för mycket värme, eftersom lampan ofta hamnar nära patientens mun.

Jonas Ternell grundade företaget 1989 med målet att skapa skuggfri belysning med ett kvalitativt ljus. Från början använde han lysrör i sina produkter, men sedan några år tillbaka är LED den primära ljuskällan.

”Vi försöker komma med en ny produkt vart tredje år. Det krävs eftersom LED-tekniken utvecklas hela tiden.”

Att ljuset är skuggfritt är en av konkurrensfördelarna med D-Tecs produkter, en annan att belysningen ligger nära det naturliga dagsljuset.

”Solen ger 100 procent färgåtergivning, våra LED-armaturer ligger på 94 procent. Belysningen är också dynamisk och ljusfärgen skiftar för att stimulera hjärnan”, säger Jonas Ternell.

Kunderna finns i 35 länder, bland annat Ryssland, Norge och Ukraina. Jonas Ternell hoppas komma in på fler marknader som Förenade Arabemiraten och Iran, men vill också nå fler industrier.

”Vi försöker komma in hos veterinärer och i skönhetsbranschen. Laboratoriemiljöer är också en stor marknad som vi vill komma åt.”

D-Tec konkurrerar främst med kinesiska belysningstillverkare, men enligt Jonas Ternell har man en stor fördel av svensk industris och svensk designs goda rykte. All produktutveckling sker i Sverige och nära nog alla komponenter tillverkas här. Monteringen sker i en gammal skola i Nossebro som Jonas Ternell köpte för sex år sedan och nu har byggt om till produktionslokaler.

”Vi har all montering här och det är vårt lilla bidrag till att hålla bygden levande.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer