Annons

Di:s MBA-stipendiat: ”Klimatet en ödesfråga”

En visionär med ett starkt driv och engagemang, så beskrivs årets MBA-stipendiat.

”Klimatet är en ödesfråga för vår bransch”, säger Maria Smith.

Maria Smith är chef för hållbarhetsstrategi- och utveckling på Ica-Gruppen. Hon har intresserat sig för miljöfrågor sedan studietiden.
Maria Smith är chef för hållbarhetsstrategi- och utveckling på Ica-Gruppen. Hon har intresserat sig för miljöfrågor sedan studietiden.Foto:Banfa Jawla

MBA-stipendiet delas ut varje år av Dagens industri i samarbete med utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm och är värt 465 000 kronor.

”Maria är en senior chef inom hållbarhet på Ica. Hon är visionär och en god lyssnare som drivs av passion med ett starkt driv och engagemang. Genom Ica har Maria en bra plattform för att göra skillnad när det gäller ansvarsfull affärs- och verksamhetsutveckling inom ett mycket viktigt område”, står det bland annat i juryns motivering till årets stipendiat Maria Smith. 

Det var hemma hos morföräldrarna utanför Piteå, nära natur och matproduktion, som Maria Smith började intressera sig för miljö och hållbarhet. Sedan 2007 arbetar hon på Ica, nu i rollen som chef för hållbarhetsstrategi- och utveckling inom koncernen och förra året blev hon utsedd till ”Årets ledare inom engagemang”.

”Man behöver kunskapspåfyllning. Från att hållbarhetsfrågan legat vid sidan av börjar det bli något som är kopplat till affären i företag. För att jag ska kunna leverera framöver behöver jag förstå den kommersiella kopplingen till hållbarhet ännu bättre”, säger Maria Smith. 

Snart har hon arbetat med hållbarhetsfrågor i 20 år, elva av de åren på Ica. 

”Det jag ser fram emot med utbildningen är att utvecklas rent kompetensmässigt som ledare och person och få ett bra nätverk. Att få kunskapen att koppla hållbarhet med affären. Det kommer krävas en jätteinsats, men jag kommer nog få mycket tillbaka. Sedan hoppas jag kunna påverka de som är med, och förmedla den hållbarhetskompetens som jag har.”

Maria Smith intresserade sig för hållbarhet långt innan det var ett etablerat begrepp. När hon studerade till civilingenjör i kemi vid universitetet skapade hon en miljöinriktning tillsammans med en kursare. 

”Redan då hade jag en dragning till miljöfrågor”, berättar hon.

Hösten 2016 var Maria Smith med och tog emot FN:s klimatpris å Icas vägnar för pilotprojektet Klimaträtt som testades i ett flerfamiljshus i Uppsala. Nu är projektet inlett i form av det digitala verktyget Mitt klimatmål, där kunden i slutet av varje månad kan ta del av en rapport över sitt klimatavtryck för mat inköpt på Ica.

”Man ska inte sticka under stol med att klimatförändringarna i vår bransch är helt avgörande. Kommer vi inte tillrätta med dem riskerar vi att inte kunna sälja många typer av matvaror i framtiden. Det är helt klart en ödesfråga för vår bransch.”

Hur har hållbarhetsfrågan förändrats under din tid i näringslivet?

”För Ica är det ett av fem strategiska områden. När jag började arbeta med hållbarhetsfrågor var det något många arbetade med för att det kändes bra. I dag kopplar företag som Ica hållbarhetsarbetet till den långsiktiga lönsamheten, och inte bara något man gör vid sidan om för att det förväntas av en”, säger Maria Smith och fortsätter:

”Jag upplever också att näringslivet till stor del går före när det gäller att driva en hållbar utveckling, men att det ibland finns regler eller hinder som stoppar upp farten i detta arbete. De politiska processerna tar i vissa fall alltför lång tid, samtidigt som de såklart är viktiga för att på bred front driva på den förändring som behövs i samhället i stort.”

Vad är din ledarskapsfilosofi?

”Frihet under ansvar och att ge mina medarbetare utrymme för deras styrkor och kompetenser. Det är viktigt att vi har en gemensam riktning, men vägen dit får mina medarbetare staka ut själva. Jag försöker förmedla min personliga drivkraft, att vi alla kan göra skillnad.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera