ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Di:s Gasell tackade nej till två börsbolag - ”Vi har inte brist på kapital”

  • Foto: Jack Mikrut / Dagens Industri

Christopher Ekström, grundare av Gasellbolaget C3 Konsult, avgick som vd för att slippa vara chef över kompisarna och har tackat nej till uppköpsbud från två börsbolag.

 På tisdagen var han på plats och inspirerade andra entreprenörer på Di:s Gasellfrukost i Uppsala.

Runt hundratalet personer kom laddade på tisdagsmorgonen till Hamnpaviljongen i Uppsala för att delta i Di:s Gasellfrukost. Där berättade Christopher Ekström, grundare och ägare av C3 Konsult som är Uppsala läns Gasellvinnare 2018, om sina erfarenheter som företagare.

 ”Jag vet inte om jag skulle rekommendera att anställa vänner. Jag känner mig absolut inte bekväm med att sitta och löneförhandla med kompisar. Det var en av anledningarna till att jag tog in en extern vd”, säger han.

C3 Konsult är ett konsultföretag med inriktning på ledningssystem och logistik.

Namnet C3 är en Natoförkortning som står för command, control och communications, och är det vi på svenska kallar ledningssystem, förklarar han.

C3 Konsult har Försvarsmakten som huvudkund och jobbar ofta som underleverantörer till större företag som saknar den kompetensen som C3 har.

 Företaget finns i dag på fyra platser i Sverige: Skövde, Enköping, Östersund och Stockholm. Tillväxten mellan åren 2014 och 2017 är 765 procent och omsättningen 2018 var 28 miljoner kronor.

En av Christopher Ekström största utmaningar är att hitta personal med rätt kompetens. Han söker bra folk med militär bakgrund och gärna en viss inriktning på it-kompetens, förklarar han.

”Det är svårt, så det har blivit mycket kompisrekrytering och det räckte ungefär till 20 man”, säger han.

Det är också en bidragande anledning till att han valde att ta in en extern vd för 18 månader sedan.

”Dels tycker jag inte att det är roligt med personalfrågor, men det är också jobbigt att skilja på vänskap och jobb.”

 I dag har han cirka 20 anställda och ytterligare sex är på väg in till sommaren. Viss hjälp har han fått av titeln som Di:s Gasellvinnare.

”Vi har fått nya medarbetare som hörde av sig efter utmärkelsen, som jobbar för oss nu.”

Och det är inte bara medarbetare som har hört av sig. När Di:s Pontus Herin frågar om han kan tänka sig att släppa in externa ägare för att få in kapital, är han inte intresserad.

”Förlåt... det låter märkligt att säga, men vi har inget brist på kapital. Vi har tjänat pengar från dag ett.”

”Vi har fått två propåer nyligen från olika börsnoterade bolag som vill köpa upp oss, men hittills har jag sagt nej.”

Christopher Ekström nhar inga planer på att sälja företaget utan jobbar på att växa och bredda företaget med mer civila projekt.

”Vi ser att det finns en del skärningspunkter mellan det som är typiskt för militär verksamhet och sådant som är placerbart även för andra myndigheter. It- och informationssäkerhet är väldigt inne just nu.”

”Jag har aldrig gjort någon affärsplan men vi ska växa, bli större och ha roligt”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer