ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Di:s fotograf Jack Mikrut fick pris i Årets Bild

  • Den prisbelönta bilden. Foto: Jack Mikrut

Dagens industris fotograf Jack Mikrut tog hem ett tredjepris i sportbildsklassen i tävlingen Årets bild.

"Det känns jätteroligt. Sverige har så många duktiga sportfotografer, så det är väldigt tuff konkurrens att bara bli nominerad", säger Jack Mikrut.

Han är välkänd för Di:s läsare, inte minst för sina spektakulära bilder av företagsledare och andra i näringslivet, inte sällan fångade i oväntade miljöer eller ovanliga bildvinklar. Men när den mångfaldigt prisbelönte fotografen fick ännu en utmärkelse är det sport som är i fokus.

Vad kan du berätta om bilden som nu får pris?

"Den togs vid OS i Rio under en handbollsmatch mot Polen och visar hur landslagsspelarna försöker täcka ett skott. Jag ville egentligen följa främst Sveriges anfall, så det var lite en chansning att jag denna gången följde försvarsspelet med ett långt teleobjektiv."

Han uppger att Årets bild är en tävling mellan svenska fotografer som arrangeras årligen av Pressfotografernas klubb.

"Jag älskar att tävla och jag blir alltid jätteglad om jag blir nominerad och får olika utmärkelser eller priser. Man vill ju alltid komma på första plats, men att få vara en av de tre bästa är jag också väldigt glad över."

Di är en affärstidning, hur kommer det sig att du vinner priser för sportbilder?

"Det är möjligt tack vare att jag brukar få hjälpa Sveriges olympiska kommitté, SOK, i samband med Olympiska spel. Jag jobbade väldigt mycket med sportfotografering innan jag började på Di och det ligger mig fortfarande väldigt varmt om hjärtat även om det numera bara är en ren hobby."

Uppdraget för SOK innebär att han åker med och fotograferar under olympiska spel, och det har hunnit bli många OS.

"Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg på rak arm. Det är nog tolv, eller åtminstone tio. Jag får inte betalt utan det är något jag gör bara för att det är kul. Det är som semester, med skillnaden att man jobbar dygnet runt", säger Jack Mikrut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer