Di:s fotograf Jack Mikrut fick pris i Årets Bild

Dagens industris fotograf Jack Mikrut tog hem ett tredjepris i sportbildsklassen i tävlingen Årets bild.

"Det känns jätteroligt. Sverige har så många duktiga sportfotografer, så det är väldigt tuff konkurrens att bara bli nominerad", säger Jack Mikrut.

Den prisbelönta bilden.
Den prisbelönta bilden.Bild:Jack Mikrut

Han är välkänd för Di:s läsare, inte minst för sina spektakulära bilder av företagsledare och andra i näringslivet, inte sällan fångade i oväntade miljöer eller ovanliga bildvinklar. Men när den mångfaldigt prisbelönte fotografen fick ännu en utmärkelse är det sport som är i fokus.

Vad kan du berätta om bilden som nu får pris?

"Den togs vid OS i Rio under en handbollsmatch mot Polen och visar hur landslagsspelarna försöker täcka ett skott. Jag ville egentligen följa främst Sveriges anfall, så det var lite en chansning att jag denna gången följde försvarsspelet med ett långt teleobjektiv."

Han uppger att Årets bild är en tävling mellan svenska fotografer som arrangeras årligen av Pressfotografernas klubb.

"Jag älskar att tävla och jag blir alltid jätteglad om jag blir nominerad och får olika utmärkelser eller priser. Man vill ju alltid komma på första plats, men att få vara en av de tre bästa är jag också väldigt glad över."

Di är en affärstidning, hur kommer det sig att du vinner priser för sportbilder?

"Det är möjligt tack vare att jag brukar få hjälpa Sveriges olympiska kommitté, SOK, i samband med Olympiska spel. Jag jobbade väldigt mycket med sportfotografering innan jag började på Di och det ligger mig fortfarande väldigt varmt om hjärtat även om det numera bara är en ren hobby."

Uppdraget för SOK innebär att han åker med och fotograferar under olympiska spel, och det har hunnit bli många OS.

"Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg på rak arm. Det är nog tolv, eller åtminstone tio. Jag får inte betalt utan det är något jag gör bara för att det är kul. Det är som semester, med skillnaden att man jobbar dygnet runt", säger Jack Mikrut.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

”Vi startade MediCheck för att fler ska få rätt vård”

En möjlighet att få hjälp av specialistläkare oavsett vart man bor. Så beskriver grundarna den digifysiska vårdtjänsten MediCheck – som nu expanderar.

– Vi startade verksamheten för att fler ska få rätt vård, att göra specialistkompetens mer tillgänglig, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare.

Läs mer om MediChecks verksamhet här  

Varannan svensk har någon typ av kroniskt och långvarigt medicinskt problem, som exempelvis astma eller problem med sköldkörteln. Att via vårdcentralen träffa en specialistläkare kan dock vara svårt, vilket gav Thomas Ehrengren och Christian Tärnholm idén om att starta upp en vårdtjänst online med fokus på specialistkompetens. Kenneth Ilvall var tidigt med som rådgivare och anslöt kort därefter till MediCheck.

– Med vår bakgrund kände vi till vilka utmaningar och behov den här patientgruppen har, samtidigt visste vi att det inom många sjukdomsområden inte är så enkelt att få access till specialister. Det andra problemet är bristen på kontinuitet, det är lätt hänt att man inte hamnar rätt som patient, berättar Ilvall och fortsätter:

– Där såg vi en möjlighet att via en digital plattform kunna möta det behov av specialistläkare som finns, samtidigt som vården blir mer rättvis. Antalet specialister är ju inte jämt fördelade över landet och även om man har en remiss kan det ta lång tid. Här är vi ett tydligt komplement till den ordinarie vården.

Öppnar 80 digifysiska mottagningar

MediCheck slog upp portarna för sin vårdtjänst under våren 2017 och är idag den största vårdgivaren online med fokus på kroniska sjukdomar. Över 250 specialister inom en mängd olika områden ingår i MediChecks nätverk (se faktaruta). Möjligheten att träffa specialistläkarna online skiljer sig inte nämnvärt mot att ses fysiskt, anser Ilvall:

– Oftast är det ingen större skillnad, ofta har den här patientgruppen genomfört olika typer av undersökningar tidigare och är väldokumenterade, de behöver framförallt vägledning i hur de ska hantera sin sjukdom eller problem. Ibland måste man komplettera med exempelvis blodprov, lungfunktionstest eller EKG och då kan vi remittera vidare till en av våra mottagningar som vi etablerar tillsammans med en av Sveriges största apoteksaktörer, säger han.

Idag har MediCheck 23 mottagningar och under året planerar man att starta upp ytterligare 40-50 mottagningar runtom i landet. Där kommer undersökningar, blodprov och vaccinationer kunna genomföras, enligt vd Thomas Ehrengren:

– Det är en viktig del i strategin att även kunna möta patienter i en digifysisk miljö. Där kommer vi kunna genomföra relativt avancerade undersökningar, som koll av hjärtfunktion, samtidigt som man träffar specialistläkaren via skärmen.

Thomas Ehrengren fick, tillsammans med Christian Tärnholm, idén att starta upp en vårdtjänst online med fokus på specialistkompetens.
Thomas Ehrengren fick, tillsammans med Christian Tärnholm, idén att starta upp en vårdtjänst online med fokus på specialistkompetens.

Tar in 40 miljoner i kapital

Förra året tredubblade MediCheck omsättningen, vilket gör företaget till ett av de mest snabbväxande vårdföretagen. Under det kommande året planerar man att ta in 40 miljoner kronor i kapital för att utvecklas ytterligare inom ett växande område – varje år satsar samhället ungefär 500 miljarder kronor på vård.

– Sjukvården står inför en enorm omställning, där vi vill vara ledande i den digifysiska specialiserade vården. Genom det här konceptet kommer vi nära en patientgrupp som har ett stort behov av att enklare kunna få hjälp av specialister oavsett var man bor i landet, säger Ehrengren.

Ett antal profiler inom vårdområdet har redan investerat i företaget och Ehrengren ser gärna fler investerare på tåget:

– Den som investerar får vara med på en tillväxtresa men man är också med och bygger framtidens vård, en viktig fråga för samhället. 

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?