ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Di:s experter: Se upp – väldigt många blandfonder är dåliga

I floran av sparalternativ med medelhög risk finns både bottennapp och vinnarmodeller.

I podden Smarta Pengar går Di:s experter Hans Bolander och Jenny Petersson igenom vad du bör tänka på.

Över tusen miljarder kronor finns i blandfonder. Det finns ett enormt intresse för sparande med medelhög risk, där någon annan än du själv ansvarar för fördelningen mellan olika tillgångsslag.

Den som väljer att bygga sin egen fondportfölj utifrån en förutbestämd risknivå måste vara beredd att rebalansera efter kraftiga upp- eller nedgångar på börsen.

Vill man inte ägna sig åt det finns det bra lösningar. Men också många dåliga, som kostar mycket pengar.

”Väldigt många blandfonder är dåliga så tillvida att de tar mycket betalt för att ha en statisk fördelning mellan räntor och aktier. De gör ingenting. Däremot finns det ett antal aktivt förvaltade fonder som anpassar sig efter börstrender, och är duktiga på att tajma in det”, säger Hans Bolander.

För den som har en sparhorisont på tio-femton år vill han också slå ett slag för tradliv. Det möjliggör fler typer av investeringar i portföljen, som infrastruktur och fastigheter, i en tid då det är svårt att få avkastning från räntetillgångar.

För den som väljer att göra sin egen ”blandfond” är företagsobligationer en given byggsten.

”Men man ska inte dra alla företagsobligationsfonder över en kam. Titta på risknivån. Är det tänkt att vara den mer säkra, stabiliserande delen av sparandet ska man inte gå upp för mycket i risk, utan hålla sig till fonder som ligger runt risknivån två på den sjugradiga skalan”, säger Jenny Petersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer