ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Di:s experter: Så säkrar du sparandet under semestern

Så sparar du bäst under semesterstiltjen, utnyttja rabattfloran inför semestern och dra nytta av de hetaste stugtrenderna.

Det är några av ämnena i det nya avsnittet av podden Smarta Pengar med Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander.

Aktiva aktie- och fondsparare som vill koppla av från turbulenta börser i hängmattan kan växla ned risknivån i portföljen.

”Sälj av en del men undvik nollräntekonton. Välj ett konto med insättningsgaranti och fria uttag. De bästa nischbankerna ger en ränta runt 0,95 procent. Ett urval hittas till exempel på sajten Konsumenternas”, säger Jenny Petersson.

Även blandfonder kan användas för att ta ned risken.

”Men välj noga eftersom många är både dyra och dåliga. Granska historik och fondbetyg”, säger Hans Bolander.

”Kom ihåg att timing av börssvängningar är extremt svårt. De allra flesta bör hålla fast vid en risknivå och månadsspara. Då köper man billigt ibland och dyrare ibland, i snitt ger det en bra avkastning.”

Jenny Petersson tipsar också om några enkla sätt att klara av semestern lite billigare.

”Utnyttja några av alla de rabatter som erbjuds genom intresseorganisationer, kort och detaljhandel. Allt från målarfärg till besök på Liseberg går att få billigare”, säger hon.

En trend i sommar är att den svenska kronan bäddar för mer av ”hemester” i Sverige. Då blir fritidshusköp kanske aktuellt för en del.

I populära regioner har priserna stigit markant under senare år, framför allt fastigheter med hög standard.

”Ett fritidshus bör man inte köpa för att spekulera, köp med hjärtat för att du vill tillbringa mycket fritid där under många år framöver”, säger Hans Bolander.

Är priserna höga nu så vänta till i höst. Då kan stugägare som tröttnat på underhåll eller syskontvister slå till med försäljning. Priserna backar något och du slipper ofta budgivning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies