Annons

Di:s experter: Så plockar du ut din pension på rätt sätt

Behöver man bry sig om orange kuvert, och hur tar man ut pensionen bäst? I ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar ger Di:s experter råd som rör pensionen.

”En del val blir dåliga för att man inte tänker på konsekvenserna”, säger Hans Bolander.

Di:s experter på privatekonomi Jenny Petersson och Hans Bolander diskuterar pensioner i veckans avsnitt av podden Smarta Pengar.
Di:s experter på privatekonomi Jenny Petersson och Hans Bolander diskuterar pensioner i veckans avsnitt av podden Smarta Pengar.Foto:Jesper Frisk

I god tid innan man lämnar arbetslivet bör man tänka igenom hur man vill ta ut sin pension. En hög andel väljer att ta ut tjänstepensionen på fem år, men inser inte vad det får för effekt senare.

”Folk glömmer bort att de tagit ut på kort tid och ringer sedan pensionsbolaget och frågar efter sina pengar. Det är ett typiskt felval”, säger Hans Bolander.

Tjänstepensionen är inte lika flexibel som den allmänna pensionen, som är livsvarig och kan pausas om man till exempel börjar jobba igen. 

Kort uttag riskerar också att få skatteeffekter.

”Du får en hög inkomst under några få år. Kommer du då över gränsen för statlig skatt, skattar du bort pengar du skulle fått ut som pension om du hade valt ett annat uttag”, säger Jenny Petersson.

Anledningen till att många tar ut pensionen på kort tid är att man tänker att man pigg och vill göra mer i början av pensionärslivet. Det andra är att man vill hinna få ut pengarna, om man skulle ha otur att dö tidigt, säger Hans Bolander.

”Då kommer man in på ytterligare en komplikation: Efterlevandeskydd. Det kan vara bra att ha kvar om man har en partner som behöver pengarna.”

Ett alternativ kan vara att ta ut pengarna men vara väldigt disciplinerad och spara en större andel.

På fortsatt pensionstema så har årets utskick av orange kuvert inletts. Jenny Petersson uppmanar till att ta tillfället i akt att se över valen i premiepensionen. I kuvertet framgår hur fonderna avkastade 2019.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?