Annons

Di:s experter: ”Jämför priset innan du köper”

Köpfesten Black Friday och julhandeln står för dörren. Men risken är stor att gå på en nit i floden av erbjudanden. Hur man undviker reabluffar ger Di:s experter råd om i podden Smarta Pengar, där de också sågar bankernas fondrådgivning.

Dagens Industris Hans Bolander och Jenny Petersson.
Dagens Industris Hans Bolander och Jenny Petersson.Foto:Jesper Frisk

Flera butiker har på kort tid straffats för att de felaktigt marknadsfört varor som kraftigt nedsatta i pris. E-handelsbutiken Jollyroom har dömts att betala en marknadsstörningsavgift på 1,5 miljoner kronor, och Sportamore, Intersport och Ur & Penn hotas av vite om de inte skärper sig.

Falska reaerbjudanden har visat sig vara ett utbrett fenomen.

”Rådet är att alltid jämföra pris före du köper”, säger Jenny Petersson.

Det finns flera sajter där det går att jämföra priset, och också se prisförändringar som nyligen genomförts, vilket kan avslöja om en butik höjt priset för att sedan kunna ”rea”.

Black Friday är något av en startpunkt för julhandeln. Under december väntas vi handla för 1.300 kronor mer per person i sällanköpshandeln, jämfört med andra månader.

Planerna på ett nytt, upphandlat fondtorg för premiepensionen är ett annat tema i podden. Di:s experter konstaterar att hundratusentals personer har kvar sitt pensionssparande, i PPM men också i det gamla avdragsgilla sparandet IPS, i fonder som underpresterat i flera år.

”Storbankerna säger att de har fondrådgivning men jag tror inte för en sekund på det där. De har ingen seriös rådgivning, de säljer fonder”, säger Hans Bolander.

Det resulterar i att många hamnar i dyra och dåliga alternativ.

”Det finns storbanksfonder som är jättebra, men det är bara de engagerade spararna som letar sig fram till dem.”

Rådet till den som inte vill vara aktiv är att avsätta en kväll för att byta ut dåliga fonder mot alternativ som håller över tid.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?