ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Di:s experter: ”Jämför priset innan du köper”

  • Dagens Industris Hans Bolander och Jenny Petersson. Foto: Jesper Frisk

Köpfesten Black Friday och julhandeln står för dörren. Men risken är stor att gå på en nit i floden av erbjudanden. Hur man undviker reabluffar ger Di:s experter råd om i podden Smarta Pengar, där de också sågar bankernas fondrådgivning.

Flera butiker har på kort tid straffats för att de felaktigt marknadsfört varor som kraftigt nedsatta i pris. E-handelsbutiken Jollyroom har dömts att betala en marknadsstörningsavgift på 1,5 miljoner kronor, och Sportamore, Intersport och Ur & Penn hotas av vite om de inte skärper sig.

Falska reaerbjudanden har visat sig vara ett utbrett fenomen.

”Rådet är att alltid jämföra pris före du köper”, säger Jenny Petersson.

Det finns flera sajter där det går att jämföra priset, och också se prisförändringar som nyligen genomförts, vilket kan avslöja om en butik höjt priset för att sedan kunna ”rea”.

Black Friday är något av en startpunkt för julhandeln. Under december väntas vi handla för 1.300 kronor mer per person i sällanköpshandeln, jämfört med andra månader.

Planerna på ett nytt, upphandlat fondtorg för premiepensionen är ett annat tema i podden. Di:s experter konstaterar att hundratusentals personer har kvar sitt pensionssparande, i PPM men också i det gamla avdragsgilla sparandet IPS, i fonder som underpresterat i flera år.

”Storbankerna säger att de har fondrådgivning men jag tror inte för en sekund på det där. De har ingen seriös rådgivning, de säljer fonder”, säger Hans Bolander.

Det resulterar i att många hamnar i dyra och dåliga alternativ.

”Det finns storbanksfonder som är jättebra, men det är bara de engagerade spararna som letar sig fram till dem.”

Rådet till den som inte vill vara aktiv är att avsätta en kväll för att byta ut dåliga fonder mot alternativ som håller över tid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer