ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Di:s expert ser massage på börsen: ”Ingen kommer erkänna”

  • Foto: Di

Rapportperioden står för dörren och på många håll har vinstvarningarna stått som spön i backen – dock inte på Stockholmsbörsen. Men i flera fall tycks bolagen ha fått analytikerna att skruva ned sina vinstförväntningar på ett märkligt vis.

”Det är ett väldigt stort mysterium hur analytikerna simultant lyckas sänka sina förväntningar”, säger Di:s börsexpert Richard Bråse i Analyspodden.

Konjunktursignalerna har varit mycket svaga under senare tid och i USA och Tyskland har en lång rad bolag vinstvarnat. I Sverige har det varit lugnare på den fronten, med några få undantag. Samtidigt tycks analytikerkåren i flock plötsligt ändra sin syn på vissa bolag, vilket gör Di:s Richard Bråse fundersam. 

”I Sverige vinstvarnar inte bolagen med argumentet att de inte ger prognoser så varför skulle de behöva varna? Men det ligger estimat som bolagen är väldigt måna om att frisera om de ligger snett”, säger han i Di:s Analyspodden.

Även om bolagen alltid förnekar att de ägnar sig åt så kallad analytikermassage, alltså ge aktieproffsen vägledning om hur bolaget utvecklas för att styra förväntningarna, är det enligt Richard Bråse uppenbart att samtalen mellan analytiker och bolagsledning ofta leder till justeringar av estimaten. 

”De bäst betalande kunderna till analyshusen får de här uppgifterna först och kan tjäna pengar på det. Ingen kommer att erkänna att det är så här det fungerar. Men det blir mer och mer ogenerat”, säger han.

”Det delar in marknaden i ett A- och ett B-lag.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer