1515
Annons

Di:s expert: Här ska du se dig för i rapportfloden

Stockholmsbörsen är ”ofantligt stark” just nu, konstaterar Di:s börsexpert Ulf Peterson i Analyspodden. Men i några sektorer är läget ansträngt inför rapportperioden. ”Där skulle jag vara försiktig”, säger han.

Foto:Kallestad, Gorm

Trots en kraftig oljeprisuppgång på grund av attentatet mot en central del av Saudiarabiens oljeinfrastruktur i helgen och ett på marginalen mer hökaktigt räntebesked än väntat från den amerikanska centralbanken i onsdags har Stockholmsbörsen tuffat på mot nya höjder i veckan, konstaterar Di:s börsexperter Johan Wendel och Ulf Petersson i Analyspodden. 

”Fem procent av den dagliga världsproduktionen av olja försvann efter attentaten och börsen gick ned, men inte så farligt”, säger Johan Wendel.

”En faktor är att oljan inte är lika viktig produkt i förhållande till BNP längre. Och så räknar man med att det är temporärt”, säger Ulf Petersson.

”Men det är en ofantligt stark börs, nästan märkligt stark”, konstaterar han vidare. 

Placerarna skakar inte bara av sig stora avbräck på oljemarknaden utan rycker i stort även på axlarna åt de vinstvarningar som kommit från flera håll den senaste veckan. Tre amerikanska ståltillverkare med US Steel i spetsen har alla flaggat för att de inte når upp till sina egna prognoser och i Finland har Wallenbergkontrollerade verkstadsbolaget Wärtsilä WRT1V -0,49% Dagens utveckling ä tvingats vinstvarna på grund av svag orderingång.

”Vi har sett en del varningar i USA. De pekar alla på en svag europeisk marknad – och det är nog bilmarknaden som sänker. Då tror jag att man ska vara försiktigt till verkstadssektorn när vi går in i rapportsäsongen”, säger Ulf Petersson och pekar särskilt ut SKF SKF B -1,62% Dagens utveckling :

”De steg ganska mycket på halvårsrapporten, vd Alrik Danielson hade ju en ganska optimistisk syn på Kina. Där skulle jag vara lite försiktig”, säger han och håller också upp ett varningens finger för skogsbolagen.

”De är stora börsvinnare de senaste månaderna. Det beror inte på särskilt bra rapporter utan på att fokus nu ligger på deras skogstillgångar. Men nu får vi se hur resultaten varit i tredje kvartalet och det är inte säkert att det är så jätteroligt eftersom trä- och massapriserna gått ned. Jag tror att de möter en värdering som är betydligt mer ansträngd än inför andra kvartalet. Det gör att det kan bli lite tråkigt i skogen den här rapportsäsongen.”

Di:s experter: Två aktier som fallit för mycket

Stockholmsbörsen lägger ännu en dyster vecka till handlingarna och årets nedgång summeras nu till 32 procent. I det dystra klimatet får dock vissa aktier alltför mycket stryk, enligt Di:s experter i Analyspodden – som har hittat ett par intressanta case.

Ulf Petersson och Agnetha Jönsson spelar in Analyspodden.
Ulf Petersson och Agnetha Jönsson spelar in Analyspodden.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera