1515

Di:s expert: Här ska du se dig för i rapportfloden

Stockholmsbörsen är ”ofantligt stark” just nu, konstaterar Di:s börsexpert Ulf Peterson i Analyspodden. Men i några sektorer är läget ansträngt inför rapportperioden. ”Där skulle jag vara försiktig”, säger han.

Foto:Kallestad, Gorm

Trots en kraftig oljeprisuppgång på grund av attentatet mot en central del av Saudiarabiens oljeinfrastruktur i helgen och ett på marginalen mer hökaktigt räntebesked än väntat från den amerikanska centralbanken i onsdags har Stockholmsbörsen tuffat på mot nya höjder i veckan, konstaterar Di:s börsexperter Johan Wendel och Ulf Petersson i Analyspodden. 

”Fem procent av den dagliga världsproduktionen av olja försvann efter attentaten och börsen gick ned, men inte så farligt”, säger Johan Wendel.

”En faktor är att oljan inte är lika viktig produkt i förhållande till BNP längre. Och så räknar man med att det är temporärt”, säger Ulf Petersson.

”Men det är en ofantligt stark börs, nästan märkligt stark”, konstaterar han vidare. 

Placerarna skakar inte bara av sig stora avbräck på oljemarknaden utan rycker i stort även på axlarna åt de vinstvarningar som kommit från flera håll den senaste veckan. Tre amerikanska ståltillverkare med US Steel i spetsen har alla flaggat för att de inte når upp till sina egna prognoser och i Finland har Wallenbergkontrollerade verkstadsbolaget Wärtsilä WRT1V +1,15% Dagens utveckling ä tvingats vinstvarna på grund av svag orderingång.

”Vi har sett en del varningar i USA. De pekar alla på en svag europeisk marknad – och det är nog bilmarknaden som sänker. Då tror jag att man ska vara försiktigt till verkstadssektorn när vi går in i rapportsäsongen”, säger Ulf Petersson och pekar särskilt ut SKF SKF B +1,28% Dagens utveckling :

”De steg ganska mycket på halvårsrapporten, vd Alrik Danielson hade ju en ganska optimistisk syn på Kina. Där skulle jag vara lite försiktig”, säger han och håller också upp ett varningens finger för skogsbolagen.

”De är stora börsvinnare de senaste månaderna. Det beror inte på särskilt bra rapporter utan på att fokus nu ligger på deras skogstillgångar. Men nu får vi se hur resultaten varit i tredje kvartalet och det är inte säkert att det är så jätteroligt eftersom trä- och massapriserna gått ned. Jag tror att de möter en värdering som är betydligt mer ansträngd än inför andra kvartalet. Det gör att det kan bli lite tråkigt i skogen den här rapportsäsongen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?