Annons

Di:s expert: Då kan det bli stökigt igen

Stockholmsbörsen tickare vidare uppåt och tycks helt ha skakat av sig oron för coronaviruset. Men en ny körare är sannolikt att vänta, enligt Di:s experter.

”Jag tror inte att vi har sett den sista svängen allvarlig coronaoro på börsen”, säger Felicia Åkerman i Analyspodden.

Aktiemarknaden räknar med att Federal Reserve ska rycka ut till hjälp om oron för coronaviruset förvärras. Men förväntningarna kan komma på skam, enligt Di:s expert. På bilden syns aktiemäklare på New York-börsen.
Aktiemarknaden räknar med att Federal Reserve ska rycka ut till hjälp om oron för coronaviruset förvärras. Men förväntningarna kan komma på skam, enligt Di:s expert. På bilden syns aktiemäklare på New York-börsen.Foto:AP

När spridningen av coronaviruset först tog fart för en månad sedan gav det lite hicka på världens marknader. På råvarumarknaderna ser det fortsatt ganska svagt ut medan börserna snabbt har återhämtat sig. Ett skäl är att börsplacerarna räknar med att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer till undsättning om virusläget förvärras.

”I USA finns nu betydligt högre förväntningar på räntesänkningar från Fed än innan coronautbrottet. Nu prisar man in två sänkningar i år, det är ganska mycket och USA är kanske mer isolerade från utbrottet än andra så här långt”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman i Analyspodden.

Hon befarar att förväntningarna kan komma på skam och att det i så fall slår mot börsglädjen.

”När förväntansbilden ska matchas med verkligheten så kan det blir stökigt igen”, säger hon.

Samtidigt lär virusutbrottets effekter snart börja synas i data.

”När vi får riktiga indikatorer som inköpschefsindex och utfall från bolag som visar att corona ger effekter då kan det nog skaka om.”

Ett bolag som redan har tagit in coronaeffekten i sina prognoser är läkemedelsjätten Astra Zeneca. Fredagens rapport bjöd därför på en liten kalldusch. 

”De säger att utbrottet har negativ påverkan. Jag tror att analytikerna hade hoppats på mer tillväxt än de guidar för nu”, säger Di:s börsexpert Johan Wendel.

”Jag tror att de är ganska försiktiga, de kan inte se exakt hur det blir med virusutbrottet nu och är lite extra konservativa. Kan de slå prognosen så ser det bra ut.” 

Några som har det tyngre är speloperatörerna. Hela sektorn har rapporterat i veckan och någon omedelbar förbättring står inte för dörren enligt Johan Wendel, som noterar att det inte bara är den svenska marknaden som går tungt. 

”De har motvind på många andra europeiska marknader också”, säger han.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?