Di:s expert: Allvarliga orosmoln på strålande börshimlen

Stockholmsbörsen ångar på och många tillväxtbolag har fått extremt höga värderingar. Nu radar de oroväckande tecknen upp sig enligt Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Jag tycker att varningssignalerna börjar bli av det allvarliga slaget”, säger han i Analyspodden.

Fjolåret blev ett av de bästa sedan sekelskiftet på Stockholmsbörsen och 2020 har börjat i samma stil, trots coronavirus och halvljummen konjunktur. Nu börjar det bli lite läskigt enligt Di:s Ulf Petersson. Att kvällstidningarna har börjat rapportera om swingtraders är bara ett i raden av illavarslande tecken.

”Vi ser enormt mycket riktade nyemissioner, bolagen ser att det är bra att få in pengar på de här nivåerna. Dessutom sker det stora insynsförsäljningar”, konstaterar han i Di:s Analyspodden.

Tillväxtbolag, i synnerhet de med hållbarhetsstämpel, får nu allt vildare värderingar.

”Det är hållbarhetshausse och tillväxthets. Bland de medelstora bolagen finns mobilinformationsbolaget Sinch som steg med 20 procent på sin rapport och då hade aktien redan gått 200 procent senaste året”, säger Ulf Petersson.

”Och vätgasbolaget Powercell har fullständigt exploderat, men den föll i torsdags 20-25 procent på en negativ nyhet i en tysk tidning. Det som händer är att det blir väldigt stora rörelser”, fortsätter han.

Även Oslonoterade pant- och sorteringsexperten Tomra sköt i höjden när rapporten presenterades i veckan, trots en inte alltför imponerande tillväxt konstaterar Di:s Agnetha Jönsson. 

”Aktien steg 17-18 procent när försäljningen ökade 4 procent och resultatet var tre procent bättre. Det man väntar sig är att mycket ska hända längre fram. Många länder har inte haft organiserade pantsystem. Det finns ju chans då att öka omsättningen ganska häftigt. De handlas till 52 gånger årets vinst, men har man de värderingarna är man känslig för bakslag”, säger hon.

Betydligt lägre är värderingarna i banksektorn. Men även där börjar det röra på sig efter ett fjolår som de flesta nog helst vill glömma.

”Bankindex är väl upp 13-14 procent och har lyft börsen”, säger Agnetha Jönsson som konstaterar att bjässarna nu lyckas sänka kostnaderna samtidigt som intäkterna stiger, med visst stöd av att Riksbanken höjde styrräntan från minus till noll strax innan årsskiftet.

”Bankerna kan nog fortsätta gå hyggligt. Det kan bli en intressant vår för dem”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?