ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Ingvar Kamprad, 1926-2018

Di:s chefredaktör: Tack Kamprad, för allt

  • Foto: Ikea e

Orden räcker inte till när Sveriges genom tiderna största och mest kända entreprenör gått ur tiden. Det kommande dygnet kommer medier världen över att minnas, sörja och beskriva hans arv och värv.  

På Di:s redaktion fick vi uppgiften kring klockan 11 på söndagsförmiddagen och vi var först i världen med att berätta om händelsen. Inom kort hade nyhetsreportrar ringts in, färdigskrivna minnesrunor nagelfarits och Di TV:s redaktionsmaskineri rullat igång, reportrar kallats in och direkt börjat sända live på Dagens industris och Expressens plattformar.  

På Dagens industri har entreprenörskapet alltid varit ett av vårt mest givna fokus. Ikea, H&M, Ericsson. Storbolag som blivit internationella exportstoltheter. Startupbolag som vuxit till unicorns som Spotify, Mojang, Skype och Klarna och bländat världen. Våra älskade gasellföretag.  

För alla dessa bolag klappar vårt rosa Di-hjärta så hårt, så varmt, så starkt. För mig, som lett gasellgalor runt om i landet sedan 2009, står entreprenörskapet alltid för en inspiration, ett jävlar-anamamma som får bolagsbyggare att jobba på i ur och skur oavsett konjunktur. 

Jag hoppas och tror att Ingvar Kamprad själv visste vilken enorm inspirationskälla han varit för alla de som kommit efter honom. Hur han visat att småländska värderingar kan ge eko i en hel värld och hur hans skapelse står som en symbol för både den svenska folksjälen och det svenska entreprenörsarvet på en och samma gång. Och jag hoppas att hans närmast sörjande – sönerna Mathias, Peter, Jonas och dottern Annika – känner hur stolthet över deras far genomsyrar Sverige och även alltid kommer att minnas världen över.   

För oss på Di, som har privilegiet att få vara den centrala informationskällan i svenskt näringsliv sedan 1976, är det här en sådan dag då nyhetsredaktionerna går på högvarv. Det arbetas just nu intensivt med att rapportera, samla in kommentarer, besöka Ikeavaruhus, ta in röster från näringslivet. Den typen av journalistik är bland det viktigaste och finaste vi gör. 

Så speciella de är, de här stunderna; när det väntade ändå känns oväntat. En söndagsmorgon i januari då grådimman ligger tungt ovan alla de Ikeavaruhus som möblerat det svenska folkhemmet.      

 Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. 

Från 1943 och in i en evig framtid.  

Tack Kamprad, för allt. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies