Di:s aktietips slår börsen med råge – igen

Grattis alla Di-läsare. Ni som läst våra aktieanalyser på måndagarna, nickat instämmande och sedan investerat och behållit aktierna i ett år har för tredje året i rad gjort betydligt mer lönsamma affärer än de flesta andra.

Gustaf Tapper, Mikael Vilenius, Martin Blomgren, Cecilia Schramm, Richard Bråse, Anders Hägerstrand, Ulf Petersson.
Gustaf Tapper, Mikael Vilenius, Martin Blomgren, Cecilia Schramm, Richard Bråse, Anders Hägerstrand, Ulf Petersson.

Nästan varje måndag, exakt på det här siduppslaget i tidningen sätter vi tänderna i en spännande aktie under vinjetten Veckans aktie. Vi lägger ned vår själ för att hitta guldkornen. Vi jämför bolagen, gräver i deras räkenskaper, skrapar fram vad som får bolagens omsättning och vinster att rinna in och utdelningarna att strömma ut.

Vi tar vd på pulsen, identifierar riktningsförändringar, blickar framåt och värderar aktien. Ett år senare utvärderas aktierådet. Nu har vi, som sig bör, gått igenom alla råd som gavs under 2015 och som gick i mål under 2016.

Tur förtjänar man och uppenbart har vårt hårda arbete betalat sig ännu en gång. Alla råd är inte klockrena. Men i den här osäkra businessen så är vi nöjda med fler rätt än fel och att topparna är högre än de djupaste dalarna. Det har vi klarat av med råge. Här är facit för alla ”Veckans Aktie” under 2015:

Köp eller teckna i nyintroduktioner. Av 21 stycken köpråd steg aktiekurserna för 13 stycken under det kommande året och 14 gick bättre än Stockholmbörsens OMXSPI-index. Till det kan vi lägga fyra lyckade råd att teckna i de fyra nyintroduktioner vi analyserade. Efter att köpråden vi gav 2013 och 2014 överträffade börsen med 7–8 procent i genomsnitt myste vi. Den här upplagan var ännu bättre och krossade den tidvis trista börsen med hela 22 procentenheter när de i genomsnitt steg med 18 procent. Förstklassigt.

Allra bäst gick det för er som i början av 2015 hängde på rubrikuppmaningen att ”Ta en promenad i miljonparken” med fastighetsbolaget Victoria Park och bolagets renoveringstörstande hyreshus i Sveriges miljonprogramområden. Efter det steg aktien med 140 procent under året. Andra femettor var Troax, Haldex, HMS och Lundin Petroleum. Djupast hål i aktiedepåerna grävde Betsson, Telia, Kapp-Ahl, New Wave och Recipharm.

Sälj. Trots att säljråden inte var lika framgångsrika som köpråden, var de ändå klart godkända. Vi skrev att Precise Biometrics ”varit ett derivat på dumhet” och gav biometriaktien fingret innan aktien halverades, vi ”vräkte” JM innan aktien i bostadsutvecklaren rasade ihop med 29 procent och ”landade vinsten i SAS” innan flygbolagets aktie dök med 25 procent. Av totalt 14 säljråd föll en majoritet av aktierna, åtta stycken, och lika många gick sämre än Stockholmsbörsen. I genomsnitt backade våra säljråd med 5 procent och gick 1 procentenhet sämre än index. Störst plumpar var Unibet, Holmen och Indutrade.

Avvakta. De råden misslyckades vi med igen. Det är kanske inte så märkligt i en aktievärld där kurserna på lång sikt svänger runt någon slags jämvikt men sällan befinner sig just där. Ändå trodde vi att aktierna i kredithanteringsbolaget Intrum Justitia och byggvarukedjan Byggmax den här gången hade nått just den punkten. Men bägge steg starkt.

Sammantaget gick ändå två av tre köp- och säljråd från 2015 rätt väg det följande året. Det är samma fina facit som för våra rekommendationer från 2013 och 2014. Betyget kan därför inte bli annat än med beröm godkänt.

En invändning är att vi varken justerar för utdelning eller risk. Men överavkastningen är så stor att det omdömet inte skulle förändras. Det går även att kritisera oss för att vi mäter kursutvecklingen från fredagens stängningskurs innan analysen publiceras och att ni läsare har svårt att tjäna pengar på rusningarna i de rekommenderade aktierna. Men även utan den här måndagseffekten har våra köpråd, exklusive tecknaråden, i genomsnitt stigit med 10 procent eller 15 procentenheter bättre än börsen. Säljråden har fallit med i genomsnitt 2 procent, men gått 1 procentenhet bättre än börsen. Till vårt försvar har vi handikappet att alltid utvärdera oss på exakt ett års sikt, oavsett vad som händer.

Gedigen analys av enskilda företag och aktier har alltid ett stort värde. Men de tre senaste åren har det blåst medvind för stockpickers. Framöver finns det fler skäl till varför det kan bli exakt tvärtom:

Stockholmsbörsens utveckling. Vårt jämförelseindex OMXSPI har för rekommendationerna vi gav under 2015 pendlat mellan 16 procent ned och 9 procent upp. I miljön med mindre kursrörelser har mer företags- och branschspecifika faktorer spelat större roll. Nästa år går det inte att utesluta alla aktier dras med i ett galet börsrally eller i ett större fall.

Uppgången för småbolagen. Små och medelstora bolag har utvecklats bättre än indextungviktarna. Bland dem har vi hittat många köpvärda bolag som gynnats mer av den starka svenska ekonomin och Riksbankens låga ränta. Det kan vända samtidigt som allt fler placerare har hittat till småbolagen och aktiernas värderingar klättrat.

Alla har varit börsstjärnor. Investerare som blundat och köpt lika mycket i de 50 största bolagen (enligt Stockholmsbörsens likaviktade index) har slagit Stockholmsbörsen varje år 2013–2016. För alla ettårsplaceringar med start under 2015 var skillnaden hela 4,3 procent. Det lär inte upprepas.

Introduktionshysterin. Under de första åren av en introduktionscykel går främst välskötta bolag med vettiga prislappar till börsen. Väl på börsen har nästan alla börsintroduktioner hittills utvecklats starkt. Men inne på det tredje året av introduktioner är det betydligt högre risk att trampa snett.

Det är ingen djärv gissning att både vi och många andra stockpickers kommer att få svårare att skina framöver. Men det vi kan lova är att vi inte ska få hybris och att vi kommer att lägga ned lika mycket kärlek på våra råd som tidigare. Håll ut över nyår så kan ni läsa en ny spännande aktieanalys 9 januari.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9607mVEnDeI/


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?