1515
Annons

Di:s aktietips slår börsen med råge – igen

Grattis alla Di-läsare. Ni som läst våra aktieanalyser på måndagarna, nickat instämmande och sedan investerat och behållit aktierna i ett år har för tredje året i rad gjort betydligt mer lönsamma affärer än de flesta andra.

Gustaf Tapper, Mikael Vilenius, Martin Blomgren, Cecilia Schramm, Richard Bråse, Anders Hägerstrand, Ulf Petersson.
Gustaf Tapper, Mikael Vilenius, Martin Blomgren, Cecilia Schramm, Richard Bråse, Anders Hägerstrand, Ulf Petersson.

Nästan varje måndag, exakt på det här siduppslaget i tidningen sätter vi tänderna i en spännande aktie under vinjetten Veckans aktie. Vi lägger ned vår själ för att hitta guldkornen. Vi jämför bolagen, gräver i deras räkenskaper, skrapar fram vad som får bolagens omsättning och vinster att rinna in och utdelningarna att strömma ut.

Vi tar vd på pulsen, identifierar riktningsförändringar, blickar framåt och värderar aktien. Ett år senare utvärderas aktierådet. Nu har vi, som sig bör, gått igenom alla råd som gavs under 2015 och som gick i mål under 2016.

Tur förtjänar man och uppenbart har vårt hårda arbete betalat sig ännu en gång. Alla råd är inte klockrena. Men i den här osäkra businessen så är vi nöjda med fler rätt än fel och att topparna är högre än de djupaste dalarna. Det har vi klarat av med råge. Här är facit för alla ”Veckans Aktie” under 2015:

Köp eller teckna i nyintroduktioner. Av 21 stycken köpråd steg aktiekurserna för 13 stycken under det kommande året och 14 gick bättre än Stockholmbörsens OMXSPI-index. Till det kan vi lägga fyra lyckade råd att teckna i de fyra nyintroduktioner vi analyserade. Efter att köpråden vi gav 2013 och 2014 överträffade börsen med 7–8 procent i genomsnitt myste vi. Den här upplagan var ännu bättre och krossade den tidvis trista börsen med hela 22 procentenheter när de i genomsnitt steg med 18 procent. Förstklassigt.

Allra bäst gick det för er som i början av 2015 hängde på rubrikuppmaningen att ”Ta en promenad i miljonparken” med fastighetsbolaget Victoria Park och bolagets renoveringstörstande hyreshus i Sveriges miljonprogramområden. Efter det steg aktien med 140 procent under året. Andra femettor var Troax, Haldex, HMS och Lundin Petroleum. Djupast hål i aktiedepåerna grävde Betsson, Telia, Kapp-Ahl, New Wave och Recipharm.

Sälj. Trots att säljråden inte var lika framgångsrika som köpråden, var de ändå klart godkända. Vi skrev att Precise Biometrics ”varit ett derivat på dumhet” och gav biometriaktien fingret innan aktien halverades, vi ”vräkte” JM innan aktien i bostadsutvecklaren rasade ihop med 29 procent och ”landade vinsten i SAS” innan flygbolagets aktie dök med 25 procent. Av totalt 14 säljråd föll en majoritet av aktierna, åtta stycken, och lika många gick sämre än Stockholmsbörsen. I genomsnitt backade våra säljråd med 5 procent och gick 1 procentenhet sämre än index. Störst plumpar var Unibet, Holmen och Indutrade.

Avvakta. De råden misslyckades vi med igen. Det är kanske inte så märkligt i en aktievärld där kurserna på lång sikt svänger runt någon slags jämvikt men sällan befinner sig just där. Ändå trodde vi att aktierna i kredithanteringsbolaget Intrum Justitia och byggvarukedjan Byggmax den här gången hade nått just den punkten. Men bägge steg starkt.

Sammantaget gick ändå två av tre köp- och säljråd från 2015 rätt väg det följande året. Det är samma fina facit som för våra rekommendationer från 2013 och 2014. Betyget kan därför inte bli annat än med beröm godkänt.

En invändning är att vi varken justerar för utdelning eller risk. Men överavkastningen är så stor att det omdömet inte skulle förändras. Det går även att kritisera oss för att vi mäter kursutvecklingen från fredagens stängningskurs innan analysen publiceras och att ni läsare har svårt att tjäna pengar på rusningarna i de rekommenderade aktierna. Men även utan den här måndagseffekten har våra köpråd, exklusive tecknaråden, i genomsnitt stigit med 10 procent eller 15 procentenheter bättre än börsen. Säljråden har fallit med i genomsnitt 2 procent, men gått 1 procentenhet bättre än börsen. Till vårt försvar har vi handikappet att alltid utvärdera oss på exakt ett års sikt, oavsett vad som händer.

Gedigen analys av enskilda företag och aktier har alltid ett stort värde. Men de tre senaste åren har det blåst medvind för stockpickers. Framöver finns det fler skäl till varför det kan bli exakt tvärtom:

Stockholmsbörsens utveckling. Vårt jämförelseindex OMXSPI har för rekommendationerna vi gav under 2015 pendlat mellan 16 procent ned och 9 procent upp. I miljön med mindre kursrörelser har mer företags- och branschspecifika faktorer spelat större roll. Nästa år går det inte att utesluta alla aktier dras med i ett galet börsrally eller i ett större fall.

Uppgången för småbolagen. Små och medelstora bolag har utvecklats bättre än indextungviktarna. Bland dem har vi hittat många köpvärda bolag som gynnats mer av den starka svenska ekonomin och Riksbankens låga ränta. Det kan vända samtidigt som allt fler placerare har hittat till småbolagen och aktiernas värderingar klättrat.

Alla har varit börsstjärnor. Investerare som blundat och köpt lika mycket i de 50 största bolagen (enligt Stockholmsbörsens likaviktade index) har slagit Stockholmsbörsen varje år 2013–2016. För alla ettårsplaceringar med start under 2015 var skillnaden hela 4,3 procent. Det lär inte upprepas.

Introduktionshysterin. Under de första åren av en introduktionscykel går främst välskötta bolag med vettiga prislappar till börsen. Väl på börsen har nästan alla börsintroduktioner hittills utvecklats starkt. Men inne på det tredje året av introduktioner är det betydligt högre risk att trampa snett.

Det är ingen djärv gissning att både vi och många andra stockpickers kommer att få svårare att skina framöver. Men det vi kan lova är att vi inte ska få hybris och att vi kommer att lägga ned lika mycket kärlek på våra råd som tidigare. Håll ut över nyår så kan ni läsa en ny spännande aktieanalys 9 januari.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9607mVEnDeI/


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?