Annons

Diplomattrio tar över klassisk bokhandel: ”Viktigt att det fantastiska arvet förvaltas”

De tre diplomaterna Torbjörn Sohlström, Helena Vazquez Sohlström och Catherine Von Heidenstam har en gemensam kärlek: böcker. Nu har de tagit över Trosas klassiska bokhandel. 

Catherine Von Heidenstam, Torbjörn Sohlström och Helena Vazquez Sohlström är nya ägare av bokhandeln i Trosa.
Catherine Von Heidenstam, Torbjörn Sohlström och Helena Vazquez Sohlström är nya ägare av bokhandeln i Trosa.Foto:Cornelia Jönsson

I 125 år har Trosa bokhandel varit en social knytpunkt i den lilla staden. 1896 slog den för första gången upp sina dörrar och strax efter sekelskiftet flyttades den till lokalen som den huserat i sedan dess – mitt på Trosa torg. På den tiden drevs bokhandeln av Hans Nilsson, av många känd som 'Mr Trosa'. 1953 såldes den till Cecilia Ericsson och hennes man, vars liv kom att vigas åt den lilla butiken. 

I dag är Cecilia 93 år gammal och äger sedan 15 år tillbaka inte längre bokhandeln. 2006 sålde hon den, om än lite motvilligt, till Kerstin Åkerlund och Kerstin Rasmusson. Fram tills i år drev de bokhandeln framgångsrikt och så även under pandemin. Bokhandeln gick år 2020 med drygt en halv miljon kronor i vinst på en omsättning på 8 miljoner kronor. 

”Jag älskade det, det fanns inget roligare. När jag slutade kändes det som jag blev hemlös. Bokhandeln är mitt liv”, förklarar Cecilia Ericsson.

Cecilia Ericsson ägde butiken under många år innan ägarna innan de nuvarande tog över.
Cecilia Ericsson ägde butiken under många år innan ägarna innan de nuvarande tog över.Foto:Cornelia Jönsson

Under sin tid som ägare spenderade hon dagligen över tolv timmar i bokhandelns lokaler. Bland hennes otaliga anekdoter finns mycket minnesvärd kuriosa som vittnar om bokhandelns tidsresa. Hon har fått besök av drottning Silvia, hanterat telegram, återuppbyggt verksamheten från en brand och tagit bokhandeln in i den digitala tidsåldern. 

”Jag har varit med om allt. Datorn var ju spännande, fast jag vågade knappt peta på den i början.” 

Och så här femton år efter att bokhandeln såldes så lever Cecilia fortfarande stora delar av sitt liv i dess anda. Hon är på besök nästan varje dag och hushåller tre bokcirklar med böcker från butiken. När duon 'Kerstin och Kerstin' tidigare i år offentliggjorde att bokhandeln åter skulle säljas blev hon orolig att den skulle försvinna. Men tvärtom. Bokhandeln köptes i somras av paret Helena Vazquez Sohlström och Torbjörn Sohlström samt deras väninna Catherine von Heidenstam. Med det sluts cirkeln. 

”Jag handlade av Cecilia som barn. Och många gånger har jag gått runt och drömt om att få ta över. Det är viktigt att det här fantastiska arvet förvaltas”, säger Helena Vazquez Sohlström. 

Bokhandeln i Trosa.
Bokhandeln i Trosa.Foto:Cornelia Jönsson

Paret flyttade nyligen hem från London tillsammans med sina två söner. Torbjörn klev i somras av efter fem år som Sveriges ambassadör i Storbritannien och arbetar numera för Utrikesdepartementet i Stockholm. Catherine är pensionerad från UD, men träffade Helena när hon arbetade på Folke Bernadotteakademin, med ett program för kvinnor i Palestina. Helena själv är i dag enhetschef för akademin.   

Alla tre har en långt gången relation till böcker, vilket är en av de stora anledningarna till att trion valt att ta sig an butiken. Att alla även har förankring till Trosa samt en kärlek för bokhandeln förenklade beslutet. Helena flyttade dit som sjuåring och menar att bokhandeln varit en del av hennes liv sedan dess. Torbjörn har, via sitt äktenskap, bekantat sig med staden och ser det i dag som sin trygga plats. Catherine, som bor lite utanför Trosa, känner starkt för att bokhandeln ska få bevaras. Med en gemensam vision, en dos nostalgi och stark viljekraft köpte de därför Trosa bokhandel tillsammans. 

”Varje stad med lite värdighet har en bokhandel. Och det är viktigt för själen att läsa mycket böcker, då mår den bra”, motiverar Helena Vazquez Sohlström beslutet.

Catherine Von Heidenstam, Torbjörn Sohlström och Helena Vazquez Sohlström.
Catherine Von Heidenstam, Torbjörn Sohlström och Helena Vazquez Sohlström.Foto:Cornelia Jönsson

Efter övergången från de gamla ägarna, semesterruschen och några veckor av anpassning har trion några månader av förändringsarbete framför sig. Golven ska bytas, lokalen ska få mysigare belysning och engelska influenser ska få färga bokhandeln. Paret Sohlström ägnade sina sista veckor i London åt att besöka några av världens främsta bokhandlar för att samla inspiration. En särskild förkärlek finns för Daunt Books i Marylebone, som ligger i närheten av deras tidigare bostad. 

”Jag var där stup i kvarten. Och kärleken till bokhandlar växer när man besökt några av dem i London”, säger Torbjörn Sohlström.

Bokhandeln ska få fortsätta vara den sociala knytpunkt som stadens invånare räknar med och trion lägger krutet på all krut på den fysiska handeln. Ett välsorterat sortiment och tillägg som leksaker ska attrahera flera målgrupper.

Vissa förändringar kan redan anas. Ägarna har placerat ut bord i lokalen som boktravar ligger utspridda på. Ett typiskt engelskt koncept som bjuder in kunden mer än om de skulle stå i en hylla, menar Torbjörn. Framöver hoppas de också på att kunna plocka upp Cecilias stafettpinne och åter ge liv i de författarkvällar som hon drev hårt under sin tid som ägare. De kommer också att ta fasta på sin bakgrund och försöka ge internationell politik en plats på borden. 

Foto:Cornelia Jönsson

Men huruvida bokhandeln kommer generera stor vinst eller inte är inte den primära frågan.

”Ekonomiskt sett så är det idiotiskt, bokhandlar har inte direkt medvid. Vi gör det här för att vi älskar böcker och för att vi älskar Trosa”, säger Torbjörn Sohlström. 

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera