Annons

Digitaliseringsivern göder konsultbranschen

Pandemin innebar en svalare marknad för it-konsulterna. Men nu noteras rekordefterfrågan i spåren på de stora digitaliseringskliven som många företag nu tar.

Foto:Most Photos

Sötebrödsdagarna är tillbaka för it-konsulterna. En stark marknad kombinerat med en rad förvärv gav en tillväxt på drygt 16 procent för medelbolaget andra kvartalet i år, enligt mjukvarubolaget Cinodes sammanställning av rapporterna för de svenska börsnoterade it-konsultbolagen. Detta efter fem kvartal i rad med negativ tillväxt för it-konsulterna.

”En tredjedel av de börsnoterade konsultbolagen visar tillväxtsiffror över 20 procent under det andra kvartalet, vilket är extremt”, konstaterar Cinode vidare.

Lönsamheten följer också med uppåt och rörelsemarginalen har stigit hos två tredjedelar av konsultföretagen, enligt sammanställningen.

Även i it-analysföretaget Radars färska Nordic Update förväntas den totala svenska it-konsultmarknaden visa en tillväxt på 7,4 procent för helåret 2021 till ett värde av 57,6 miljarder kronor, efter att ha rasat med 9,2 procent ifjol. Marknaden väntas dock, enligt analysen, inte helt ha återhämtat hela pandemitappet förrän nästa år efter en förväntad tillväxt på ytterligare 5,8 procent 2022.

En rekordstark marknad för it-konsulter konstateras också i den senaste halvårsrapporten från Brainville, en oberoende marknadsplats för frilansare och konsulter. I rapporten noteras nya rekordnivåer för såväl antalet uppdrag, antalet annonsörer och värdet på uppdragen på marknadsplatsen. Utbudet av lediga uppdrag ökade med drygt 40 procent första halvåret i år jämfört med samma period 2020. 

”Konsultföretagen vittnar överlag om en stark marknad. Vi ser även ett stort fokus på rekrytering hos konsultföretagen där det redan börjar bli tufft att få tag i rätt kompetens. Att arbeta med sitt nätverk av underkonsulter och partners blir alltmer avgörande för den fortsatta tillväxten”, säger Mattias Loxi, medgrundare och marknadsansvarig på Cinode i en kommentar.

Precis som många andra branscher skriker it-konsultbolagen nu alltså efter kompetens.

”Vi tvingas tacka nej till vissa kunder och projekt”, förklarade Beatrice Silow på it-konsultbolaget Nexer med 1500 anställda nyligen i Di. 

En rapport från branschorganisationen It- och telekomföretagen som publicerades vid årsskiftet visade att det kommer att efterfrågas 70.000 fler anställda 2024 än de cirka 220.000 personer branschen sysselsätter i dag. Redan nu behöver it-branschen rekrytera minst 35.000 personer.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera