1515

Digitaliseringsekonomen: AI ger ingen jobbkrasch

VISBY. Framtidens användning av artificiell intelligens, AI, behöver inte innebära en kraftigt ökad arbetslöshet, enligt AI-experten Anna Felländer.

”Det kommer att skapas massor av jobb som kompletterar och förstärker AI”, säger hon till Di.

Foto:Amanda Lindgren

Rädslan för att maskiner ska ersätta människors arbete har funnits i alla tider. I dag anses AI vara det stora orosmolnet, men det behöver inte innebära att mängder av jobb försvinner, utan snarare att uppgifter förändrar karaktär, enligt Anna Felländer, forskare i etisk AI på KTH, senior rådgivare på Boston Consulting Group samt medlem i regeringens digitaliseringsråd.

”Jobben som försvinner och ersätts av AI är exempelvis redovisningsassistenter, juristassistenter och receptionister – jobb med uppgifter som är väldigt förutsägbara och rutinartade”, säger hon till Di under Almedalsveckan i Visby.

Mänskliga egenskaper kommer dock inte kunna ersättas under en relativt lång framtid, betonar hon.

”Det handlar exempelvis om empati, intuition, ledaregenskaper och möjligheter att spå kreativitet i en grupp människor.”

I vissa fall står sig AI väl i sig självt, men det optimala är när människa och AI arbetar tillsammans, anser Anna Felländer.

”En sjuksköterska har enorm förstärkning av sina analysverktyg när det gäller att diagnostisera och välja behandling, men när det kommer till mötet med patienten så är det extremt oförutsägbart. Där behövs mänsklig kompetens och erfarenhet.”

Hon tillägger att det exempelvis finns stora svårigheter med att lämna information till AI rörande en patients bedömning av smärta – som är helt individuell.

”Det kommer att skapas massor av jobb som kompletterar AI. Det är inte första gången vi har stått inför ett teknologiskt paradigmskifte”, säger Anna Felländer, och konstaterar att det även kan användas i rekrytering:

”Med AI kan vi möjliggöra att jobb skapas genom exempelvis snabbare matchning, och validering.”

Ett av skälen till att nya jobb väntas tillkomma är att man måste träna AI.

”Man måste skriva algoritmer på ett sätt som skapar effektivitet, kostnadsbesparingar och vinst – men som också är etiskt hållbara. Så man måste träna AI och förklara hur det kopplas in i affärsmodeller och verksamheter. AI måste underhållas.”

Hon föreställer sig en helt ny tjänst, som övervakar AI ur ett etiskt perspektiv och skapar kontroll- och varningssystem. 

Med internationella mått mätt befinner sig Sverige i en stark position inför den övergång som väntar.

”Vi har ett välfärdssystem som skapar trygghet under omställningen, men vi behöver anpassa och förstärka det”, säger hon, och fortsätter:

”Det krävs individuellt och livslångt lärande och en politik som stärker förutsättningar för innovation och egenföretagande kan vi undvika en alltför smärtsam omställning.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?