1515

Dieselproblem sinkar bärgning av fartyg

Innan bärgningen av det grundstötta lastfartyget söder om Oskarshamn kan inledas måste bränslet ombord hanteras.
Fartygets kapten och överstyrman är anhållna. De var kraftigt berusade när grundstötningen inträffade.

Lastfartyget gick på grund tidigt på lördagsmorgonen. Enligt Kustbevakningen finns det 44 000 liter diesel i tankarna. Hittills har inget läckt ut, men 28 000 liter finns i tankar som ligger nära skadade områden på skrovet.

"Vi ser över möjligheterna att flytta bränslet. Vi är måna om att bärgningen ska påbörjas så fort som möjligt eftersom det är gynnsamma väderförhållanden på platsen, säger Mattias Lindholm", kommunikatör på Kustbevakningen, till TT.

Fartyget är flaggat på Färöarna och Kustbevakningen har haft täta kontakter med ägaren, ett danskt rederi, vars ansvar det är att flytta fartyget.

Kaptenen och överstyrmannen är anhållna misstänkta för grovt sjöfylleri. Överstyrmannen är även misstänkt för grov vårdslöshet i sjötrafik. Enligt Vimmerby Tidning var de kraftigt berusade när de greps. SVT Nyheter Småland rapporterar att kaptenen blåste motsvarande närmare 1,8 promille i polisens alkoholmätare. Överstyrmannen fick ta ett blodprov och polisen väntar på det resultatet.

Överstyrmannen har förts ut till fartyget igen eftersom en befälhavare måste vara ombord i samband med bärgning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?