1515

Dieselpriset drar ifrån bensinen

Dieselpriset skenar mot nya rekord och närmar sig nu 17-kronorsstrecket. På en vecka har det blivit cirka 40 kronor dyrare att fylla tanken.

För tredje gången på fyra dagar höjer ledande bensinbolag priset på diesel. Fredagens höjning är med 20 öre per liter. Efter höjningen är riktpriset för en liter diesel på bemannade stationer 16:86 kronor, klart över tidigare rekordnivåer. Bara för en vecka sedan låg priset på 16:21. En tank på 60 liter har därmed blivit 39 kronor dyrare att fylla.

Bensinpriset har inte alls stigit lika mycket. Dagsnivån på 16:26 kronor (95 oktan) ligger klart under dieseln – något som har flera förklaringar, enligt Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Den viktigaste är att dieseln drivs av en ökad efterfråga på eldningsolja så här års medan toppen på bilsäsongen och därmed efterfrågan på bensin är över. Sen har biodrivmedlet, som är inblandat i dieseln stigit i pris.

"Ett dåligt rapsår har fått priset att stiga", säger Ulf Svahn.

Bakgrunden till de skenande drivmedelspriserna i stort är stigande världsmarknadspriser på olja – något bedömare skyller på USA:s sanktioner gentemot Iran.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?