1515

Di utökar bevakningen av hållbarhetslösningar

Investeringar i företag som utvecklar lösningar på världens hållbarhetsutmaningar är en av de hetaste trenderna på Wall Street. Dagens industri utökar nu satsningen på redaktionell bevakning och konferenser om fenomenet, kallat impact investing.

LYFTER FRAM. Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri.
LYFTER FRAM. Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri.Foto:Di

Impact-investeringar handlar om att finansiera bolag som ska åstadkomma positiva samhällseffekter genom att motverka svält, fattigdom eller klimatkrisen – eller lösa några av de globala utmaningar som listas i de 17 hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030.

Fenomenet har blivit en allt hetare trend på Wall Street, rapporterar Bloomberg. Sedan begreppet ”impact investing” myntades 2007 har över 500 miljarder dollar investerats inom området, enligt en sammanställning från Global Impact Investing Network.

I Sverige har allt fler investerare närmat sig området. Strax före jul lanserade till exempel stiftelsen Norrsken sin nya riskkapitalfond på en miljard kronor som ska gå till impact-investeringar.

Dagens industri inledde i fjol ett samarbete med Norrsken för att sprida kunskap om området och skapa nya mötesplatser för socialt hållbara företag och investerare. I år utökas satsningen genom fler konferenser och en redaktionell satsning.

”Vi vill lyfta fram dessa goda exempel för att inspirera näringslivet i stort”, säger Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri.

Tre Impact Summit-konferenser arrangeras under året, den första redan i slutet av nästa månad som del av Åre Business Forum 25-27 mars.

Därefter följer ett Impact Summit under politikerveckan i Almedalen, där Dagens industri dessutom erbjuder en unik möjlighet för sociala entreprenörer och organisationer från idéburen sektor att arrangera seminarier på Impact-torget (se faktaruta).

Det tredje tillfället blir under Norrskens Impact Week i oktober, då Dagens industri upprepar fjolårets succé där omkring 200 personer deltog i rundabordssamtal och lyssnade på kända namn som Northvolts grundare Peter Carlsson samt impact-investare och styrelseproffs som Susanna Campbell och Anna Ryott.

Under året görs också en redaktionell satsning för att belysa bland annat var kapitalet finns som ska finansiera satsningarna, vad som krävs för att få det traditionella kapitalet att ställa om och hur samhällets olika innovationsstödjande system passar de sociala entreprenörerna.

 


Innehåll från AkaviaAnnons

Här är branschen där jurister tjänar bäst

Är du affärsjurist inom telekom? Då har du dragit en lönemässig vinstlott i jämförelse med dina juristkollegor i andra branscher. Andra sätt att få hög lön är att ha en beslutsfattande roll eller att bli partner på en större affärsjuridisk byrå, menar Caroline Lindeberg, löneexpert på fackförbundet Akavia.

Det är många faktorer som styr våra löner. Inte bara var i landet vi arbetar utan även bransch, sektor, befattning och vilket ansvar vi har. 

– Bland juristerna finns allt från handläggare till chefsjurister och chefsrådmän, så det finns stora lönespridningar. Om du har en beslutsfattande roll får du självklart högre lön än om du bereder juridiska ärenden, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia, fackförbundet för akademiker. 

Jurister som jobbar i telekomföretag har högst lön, medianen ligger på 77 400 kronor. 

– Det kan jämföras med min bransch, alltså arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, där medianlönen är 59 800 kronor.

Åklagare och jurister inom försäkring har cirka 60 000 kronor i månaden, medan bank och finans ger en månadslön på 64 000 kronor. 

– Alla sektorer där du kan ta bra betalt av kunden ger större möjlighet till högre lön. Är du dessutom partner på en större affärsjuridisk byrå kan du nå riktigt höga lönenivåer. Men självklart kan det innebära krävande arbetstider och leveransförväntningar. 

Även var i landet du arbetar har betydelse. En jurist i Stockholm tjänar cirka 7 000 kronor mer än kollegan i Malmö/Lund – 51 000 kronor i månaden jämfört med 43 800. 

Expertens 10 bästa tips för högre lön  

Våga ta chansen

Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.  

–  Med vår statistik får du en uppfattning om löneläget för chefer och ett bra riktmärke inför ditt lönesamtal. Men det är först när du finfördelar den som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett vasst verktyg som hjälper dig i lönesamtalet, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.

Lee Wermelin, ordförande i Akavia
Lee Wermelin, ordförande i Akavia

Du kan med hjälp av lönestatistiken jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel och även bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch. 

– Så läs på, tänk efter och ta hjälp av våra rådgivare. Du har ju samma jobb och krav på dig oavsett om du gör en bra förhandling eller inte. Så varför missa chansen att våga lite mer? 

Ta förhandlingen på allvar 

Tänk också på att de största möjligheterna att göra ordentliga lönekliv finns när du byter tjänst. 

– Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar, säger Caroline Lindeberg.

– I snitt byter vi jobb sju till åtta gånger i livet, missar du de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du sämre möjligheter att höja din lön med stora påslag, avslutar hon.  

Så bemöter du chefens argument på lönesamtalet 

Mer från Akavia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akavia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?