Annons

Di utökar bevakningen av hållbarhetslösningar

Investeringar i företag som utvecklar lösningar på världens hållbarhetsutmaningar är en av de hetaste trenderna på Wall Street. Dagens industri utökar nu satsningen på redaktionell bevakning och konferenser om fenomenet, kallat impact investing.

LYFTER FRAM. Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri.
LYFTER FRAM. Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri.Foto:Di

Impact-investeringar handlar om att finansiera bolag som ska åstadkomma positiva samhällseffekter genom att motverka svält, fattigdom eller klimatkrisen – eller lösa några av de globala utmaningar som listas i de 17 hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030.

Fenomenet har blivit en allt hetare trend på Wall Street, rapporterar Bloomberg. Sedan begreppet ”impact investing” myntades 2007 har över 500 miljarder dollar investerats inom området, enligt en sammanställning från Global Impact Investing Network.

I Sverige har allt fler investerare närmat sig området. Strax före jul lanserade till exempel stiftelsen Norrsken sin nya riskkapitalfond på en miljard kronor som ska gå till impact-investeringar.

Dagens industri inledde i fjol ett samarbete med Norrsken för att sprida kunskap om området och skapa nya mötesplatser för socialt hållbara företag och investerare. I år utökas satsningen genom fler konferenser och en redaktionell satsning.

”Vi vill lyfta fram dessa goda exempel för att inspirera näringslivet i stort”, säger Peter Fellman, chefredaktör för Dagens industri.

Tre Impact Summit-konferenser arrangeras under året, den första redan i slutet av nästa månad som del av Åre Business Forum 25-27 mars.

Därefter följer ett Impact Summit under politikerveckan i Almedalen, där Dagens industri dessutom erbjuder en unik möjlighet för sociala entreprenörer och organisationer från idéburen sektor att arrangera seminarier på Impact-torget (se faktaruta).

Det tredje tillfället blir under Norrskens Impact Week i oktober, då Dagens industri upprepar fjolårets succé där omkring 200 personer deltog i rundabordssamtal och lyssnade på kända namn som Northvolts grundare Peter Carlsson samt impact-investare och styrelseproffs som Susanna Campbell och Anna Ryott.

Under året görs också en redaktionell satsning för att belysa bland annat var kapitalet finns som ska finansiera satsningarna, vad som krävs för att få det traditionella kapitalet att ställa om och hur samhällets olika innovationsstödjande system passar de sociala entreprenörerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?