1515
Annons

Di TV sänder live från Business Arena i Umeå

Di TV gör ännu en satsning på livesändning från fastighetskonferensen Business Arena. 

Dessutom sätter kanalen rekord med 2,6 miljoner startade strömmar förra veckan. 

Bild:Alex Ljungdahl

På onsdag intar Business Arena Umeå och Di TV, med programledaren Jon Åsberg, är på plats för att rapportera live om allt det senaste inom fastighetsbranschen. Bakom evenemanget, som senast hölls på Waterfront i Stockholm, står tidningen Fastighetsnytt.

”Nu samlar vi över 900 personer som vill vara med att utveckla norra Sverige. Det finns en enorm potential och drivkraft i regionen och den inledande diskussionen kommer att handla om hur Norrland som varumärke ska kunna stärka sin position”, säger Johan Zetterstedt, vd för Fastighetsnytt.

På scen står bland annat tidigare vice statsminister Maud Olofsson (C) för ett panelsamtal om tillväxt och riksdagsledamoten Emil Källström (C) och Mikael Berglund (S), bostadsnämndens ordförande i Umeå, kommer ha ett samtal om bostadspolitik.

Den som följer Di TV:s livesändning får även chansen att ta del av intervjuer om läget på bostadsmarknad och framtidens stadsutveckling med bland annat Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets, Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, och Lena Söderlund, generaldirektör för Sveriges Geologiska Undersökning.

Det är fjärde gången som Business Arena hålls i universitetsstaden Umeå, men första gången som Di TV är med för att ge hela Sveriges näringsliv en inblick i det senaste från norr.

”Det betyder oerhört mycket på flera sätt att Di TV sänder live. Dels lyfter det vår bransch för en bredare sektor och ger extra glamour till dem som är på plats, men absolut viktigast är att vi kan vara med och bidra till att sätta den här regionen på kartan för hela det svenska näringslivet”, säger Johan Zetterstedt.

Parallellt sätter Di TV, som görs i samarbete med Expressen TV, nya tittarrekord. Förra veckan uppgick antalet startade strömmar till 2,6 miljoner - ett resultat av starka format och fortsatt fokus på en orolig börs. 

”Det är väldigt glädjande att tittarna fortsätter ta till sig rörlig bild. Vi ser ett starkt intresse för klassiska Di-ämnen nu och gör verkligen allt för att leverera affärsnytta på alla våra plattformar”, säger Lotta Edling, chefredaktör för Di.

”Börsoro, turerna kring danska TDC, H&M:s allra första kapitalmarknadsdag och ett ökat fokus på distribution av Di TV gjorde att fler tittade på Sveriges enda ekonomi-tv-kanal. Och samarbetet mellan Di och Expressen TV kommer snart utvecklas med ännu fler program i Di TV”, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


FI svänger om ”dolda” blankningar

Finansinspektionen svänger efter kritiken. Myndigheten överväger nu att publicera den totala blankningsgraden i börsbolagen. Trots det anser man inte att det nuvarande blankningsregistret är missvisande.

”Jag tycker det framgår ganska tydligt vilken data som ingår i det”, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef Marknadstillsyn på FI.

Finansinspektionen letar efter alternativa lösningar för att publicera den totala blankningsgraden.
Finansinspektionen letar efter alternativa lösningar för att publicera den totala blankningsgraden.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Det var i december 2021 som Finansinspektionen valde att sluta lämna ut blankningspositioner mindre än 0,5 procent av aktiekapitalet i ett bolag. Bakgrunden till beslutet var att ESMA, EU:s värdepapper och marknadsmyndighet, hade invändningar mot att FI hade lämnat ut informationen, vilket fick myndigheten att sekretessbelägga blankningspositionerna.

Till följd av beslutet försvann en stor mängd publik blankningsstatistik. Di:s genomgång av storbolagen i OMXS30-indexet visade att flertalet bolag hade betydligt högre blankningsgrad än vad som syntes i det publika registret vid genomgångens tillfälle.

Nu meddelar Finansinspektionen att den totala blankningsgraden snart kan bli publik, även om aktörerna bakom de enskilda positionerna som är mindre än 0,5 procent av kapitalet förblir dolda. 

”Vi kommer titta på alternativa lösningar och eventuellt publicera datan, givet den mängd förfrågningar vi nu får”, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef Marknadstillsyn på FI.

Samtidigt bemöter Martin Kullendorff kritiken om att det publika registret skulle vara missvisande. Trots att det i flera fall skiljer sig markant mellan den publika och den faktiska blankningsgraden, i till exempel SBB:s fall över 8 procentenheter, säger han att det beror på hur man tolkar informationen i det publika registret.

”Jag skulle inte säga missvisande, däremot är registret inte komplett. Men jag tycker det framgår ganska tydligt vilken data som ingår i det. Det ger också en fingervisning om vilka bolag som är hårt blankade.”

Tycker du att det publika registret ger en bra fingervisning på hur mycket som är blankat i SBB?
”Det är ju ingen komplett bild, det ser jag ju.”

Beslutet att offentliggöra den aggregerade blankningsgraden grundar sig i att även andra länder gör det, skrev Finansinspektionen i ett mejl till Di i slutet av förra veckan. Samtidigt visar en färsk dom från Stockholms kammarrätt från april i år att FI ansåg att uppgifterna inte alls skulle klassas som en allmän handling.

”Vi har aldrig hänvisat till sekretess när det kommer till den aggregerade datan, utan hänvisat till att den inte utgör en allmän handling med argumentationen att det tar för lång tid att sammanställa uppgiften. Inte att det var kopplat till sekretess”, säger Martin Kullendorff.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?