1515
Annons

Di Scale Up utvalt för att växla upp nordiskt samarbete kring innovationsbolag

Norden ska bli en ledande region för internationellt inriktade tillväxtbolag. Med det som utgångspunkt har Di Scale Up valts ut för att växla upp det nordiska samarbetet och lansera ett utbildningsprogram riktat till innovationsbolag med stora ambitioner. 

I veckan gratulerade Nasdaq Di Scale Up och de andra initiativtagarna till den pannordiska tillväxtprogrammet med en annons på Times Square i New York. Till höger Pelle Tornell, programansvarig och grundare för ScaleUp Academy i Sverige.
I veckan gratulerade Nasdaq Di Scale Up och de andra initiativtagarna till den pannordiska tillväxtprogrammet med en annons på Times Square i New York. Till höger Pelle Tornell, programansvarig och grundare för ScaleUp Academy i Sverige.Foto:Nasdaq/Petronelle Halvorsen

Norden och Sverige har de senaste åren utmärkt sig som en bra grogrund för uppstartsföretag. Men än så länge är det bara ett fåtal bolag som har lyckats växa sig riktigt stora och bli välkända världen över. För att hjälpa fler bolag att skala upp sin affärsidé och expandera utomlands lanseras nu ett pannordiskt utbildningsprogram, initierat av Nordic Innovation, en institution under Nordiska ministerrådet, där Di Scale Up har valts ut för att ta fram utbildningsprogrammet.

”Vi är ärade att ha fått uppdraget att tillsammans med våra partners vara med och bygga upp en nordisk hub för ökat samarbete och kunskapsutbyte i vår region. Programmet kommer att ge de deltagande bolagen en snabbfil till att skala upp sin verksamhet och växa vidare på nya marknader”, säger Pelle Tornell, programansvarig och grundare för ScaleUp Academy i Sverige. 

Tillsammans med Startup Foundation i Finland, som bland annat står bakom den kända start up-konferensen Slush, samt ScaleupXC i Norge har man tagit fram ett 12-månaders program för företagen, där Vinnova är med och delfinansierar deltagaravgiften för företag som antas till programmet. Man har även byggt upp ett mentorprogram, där tillväxtentreprenörer ska coacha företagen i frågor om bland annat internationalisering. 

”Utbildningen kommer till stor del att utgå från det Scale Up-program vi redan erbjuder och vet fungerar för att hjälpa företag att ta sig förbi tillväxtutmaningar. Men de deltagande bolagen här tror jag kommer att vara mer snabbväxande och ha större innovationsfokus, och tidigt ha siktat in sig på att göra en internationell satsning. Där kommer vi inte bara kunna bidra med kontakter i våra nordiska grannländer, utan programdeltagarna som vill satsa på USA kommer också att kunna få plats på Nordic Innovation House i Silicon Valley.”

Vad är dina förhoppningar med programmet?
”Att programdeltagarna får en turboeffekt av de kunskaper och kontakter vi kan bidra med, och på så sätt ta genvägar till fortsatt tillväxt. Kan vi hjälpa till att få fram fler tillväxtraketer har vi kommit en bra bit på vägen att stärka Nordens position som en ledande region även för scale ups.”

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera