Annons

Di satsar på renodlad ekonomi-tv-kanal

Dagens industri startar en renodlad ekonomi-tv-kanal, Di tv, som ska börja sända 06.00–18.00 varje vardag.

”För Dagens industri som det ledande mediehuset för ekonominyheter i Sverige är det här ett naturligt och mycket spännande steg”, säger Dagens industris chefredaktör Lotta Edling.

Di:s chefredaktör Lotta Edling och programledaren Anna Ekelund.
Di:s chefredaktör Lotta Edling och programledaren Anna Ekelund.

Det senaste året har Dagens industri, i samarbete med Expressen tv, trappat upp satsningen på ekonomi-tv med programmen Börsmorgon, Di Nyheter 07.30 och det populära aktiemagasinet Börsrådet.

Nyligen tog Dagens industris tv-material även plats i dagliga nyhetssändningar på Arlanda Express tillsammans med Expressen TV.

Det är de första stegen i en större offensiv på området för Dagens industris tv-kanal Di tv. Förebilderna går att hitta internationellt där aktörer som Bloomberg TV, Fox Business News, CNBC och CNN Money satsar på ekonomijournalistik i tv i form av hela kanaler och sajter och nischade program.

Tv är också en stark trend bland internationella affärstidningar som Financial Times, Wall Street Journal och Handelsblatt som alla har gjort ambitiösa satsningar inom rörligt de senaste åren.

Dagens industri har en särställning som marknadsledare vad gäller ekonomijournalistik och är den enda stora svenska dagstidning som fortfarande ökar räckvidden av papperseditionen. I den senaste mätningen från Orvesto ökade Di:s räckvidd med 5 procent till 318.000 dagliga läsare.

Dagens industri var även tidigt ute på nätet med di.se som lanserades redan 1994 och som sedan dess är Sveriges ledande sajt med ekonomi- och affärsnyheter.

”Vi gör Sveriges bästa och viktigaste ekonomijournalistik och har en fantastisk position både i print och digitalt. Den ska vi självklart ha i rörligt också”, säger Lotta Edling.

”Intresset för rörligt ökar både hos läsare och tittare och bland annonsörer och kunder. Vi märker det senare tydligt i dialoger vi har på vår kommersiella sida och tror att det finns stor potential för nya affärer här.”

Dagens industris tv-kanal Di tv blir en svensk renodlad ekonomikanal som kommer att sända från klockan 06 till 18 varje dag, både med format som Börsmorgon och Börsrådet, livesändningar vid stora händelser och snabba nyheter.

”Konceptet är detsamma som genomsyrar alla Di:s produkter – en kombination av affärsnytta och underhållning.”

Di tv kommer att produceras tillsammans med Expressen TV, som i fjol vann pris för ”Årets bästa breaking news-sändning online” på tv-galan Kristallen och som nu i vår är prisnominerat till internationella INMA Awards.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen TV, om samarbetet med Dagens industri:

”Vi är stolta över att få bidra till Di TV. På Expressen TV talar vi om att utveckla ”framtidens nyhets-tv” och vi gör det med fullt digitalt fokus. Redan i dag är Expressen TV partnerkanal till CNN, och Dagens industri är förstås den bästa partner man kan ha.”

Expressen TV ökade 2016 tittandet räknat som startade strömmar på digitala plattformar med hela 76 procent, en tillväxt som kan jämföras SVT (+49 procent), Discovery (+15 procent), MTG (+8 procent), TV4 (+2 procent) och UR (-3 procent).

Dagens Industri och Expressen TV gör sedan ett år tillbaka programmen Börsmorgon och Börsrådet ihop. De formaten ska vidareutvecklas under våren.

Nyligen lanserade Dagens industri och Expressen TV även nyhetsuppdateringen Di Nyheter 07.30 som tagits emot väl av tittarna och som de snart får se oftare i under dygnet.

När Di tv successivt lanseras som en egen kanal, så blir det också mer av fördjupning i dagliga program som kommer att presenteras under våren.

”Vi på Di har Sveriges största ekonomiredaktion, och bästa tycker jag. Och möjligheterna med kanalen gör oss till en ännu mer attraktiv arbetsplats för ekonomijournalister så det här är naturligtvis också en möjlighet att kunna anställa fler talanger”, säger Anna Ekelund, sedan många år nyhetschef på Di som nu blir programledare på Di tv.

Precis som på di.se och i papperstidningen så blir marknadsdata, aktiekurser och valutakurser ett viktigt innehåll i tv-sändningarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?