Annons

Di satsar på renodlad ekonomi-tv-kanal

Dagens industri startar en renodlad ekonomi-tv-kanal, Di tv, som ska börja sända 06.00–18.00 varje vardag.

”För Dagens industri som det ledande mediehuset för ekonominyheter i Sverige är det här ett naturligt och mycket spännande steg”, säger Dagens industris chefredaktör Lotta Edling.

Di:s chefredaktör Lotta Edling och programledaren Anna Ekelund.
Di:s chefredaktör Lotta Edling och programledaren Anna Ekelund.

Det senaste året har Dagens industri, i samarbete med Expressen tv, trappat upp satsningen på ekonomi-tv med programmen Börsmorgon, Di Nyheter 07.30 och det populära aktiemagasinet Börsrådet.

Nyligen tog Dagens industris tv-material även plats i dagliga nyhetssändningar på Arlanda Express tillsammans med Expressen TV.

Det är de första stegen i en större offensiv på området för Dagens industris tv-kanal Di tv. Förebilderna går att hitta internationellt där aktörer som Bloomberg TV, Fox Business News, CNBC och CNN Money satsar på ekonomijournalistik i tv i form av hela kanaler och sajter och nischade program.

Tv är också en stark trend bland internationella affärstidningar som Financial Times, Wall Street Journal och Handelsblatt som alla har gjort ambitiösa satsningar inom rörligt de senaste åren.

Dagens industri har en särställning som marknadsledare vad gäller ekonomijournalistik och är den enda stora svenska dagstidning som fortfarande ökar räckvidden av papperseditionen. I den senaste mätningen från Orvesto ökade Di:s räckvidd med 5 procent till 318.000 dagliga läsare.

Dagens industri var även tidigt ute på nätet med di.se som lanserades redan 1994 och som sedan dess är Sveriges ledande sajt med ekonomi- och affärsnyheter.

”Vi gör Sveriges bästa och viktigaste ekonomijournalistik och har en fantastisk position både i print och digitalt. Den ska vi självklart ha i rörligt också”, säger Lotta Edling.

”Intresset för rörligt ökar både hos läsare och tittare och bland annonsörer och kunder. Vi märker det senare tydligt i dialoger vi har på vår kommersiella sida och tror att det finns stor potential för nya affärer här.”

Dagens industris tv-kanal Di tv blir en svensk renodlad ekonomikanal som kommer att sända från klockan 06 till 18 varje dag, både med format som Börsmorgon och Börsrådet, livesändningar vid stora händelser och snabba nyheter.

”Konceptet är detsamma som genomsyrar alla Di:s produkter – en kombination av affärsnytta och underhållning.”

Di tv kommer att produceras tillsammans med Expressen TV, som i fjol vann pris för ”Årets bästa breaking news-sändning online” på tv-galan Kristallen och som nu i vår är prisnominerat till internationella INMA Awards.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen TV, om samarbetet med Dagens industri:

”Vi är stolta över att få bidra till Di TV. På Expressen TV talar vi om att utveckla ”framtidens nyhets-tv” och vi gör det med fullt digitalt fokus. Redan i dag är Expressen TV partnerkanal till CNN, och Dagens industri är förstås den bästa partner man kan ha.”

Expressen TV ökade 2016 tittandet räknat som startade strömmar på digitala plattformar med hela 76 procent, en tillväxt som kan jämföras SVT (+49 procent), Discovery (+15 procent), MTG (+8 procent), TV4 (+2 procent) och UR (-3 procent).

Dagens Industri och Expressen TV gör sedan ett år tillbaka programmen Börsmorgon och Börsrådet ihop. De formaten ska vidareutvecklas under våren.

Nyligen lanserade Dagens industri och Expressen TV även nyhetsuppdateringen Di Nyheter 07.30 som tagits emot väl av tittarna och som de snart får se oftare i under dygnet.

När Di tv successivt lanseras som en egen kanal, så blir det också mer av fördjupning i dagliga program som kommer att presenteras under våren.

”Vi på Di har Sveriges största ekonomiredaktion, och bästa tycker jag. Och möjligheterna med kanalen gör oss till en ännu mer attraktiv arbetsplats för ekonomijournalister så det här är naturligtvis också en möjlighet att kunna anställa fler talanger”, säger Anna Ekelund, sedan många år nyhetschef på Di som nu blir programledare på Di tv.

Precis som på di.se och i papperstidningen så blir marknadsdata, aktiekurser och valutakurser ett viktigt innehåll i tv-sändningarna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera