Annons

Di:s nya storsatsning ska ta företagare till nya höjder

Som företagare möter man många fallgropar och tillväxtutmaningar. För att hjälpa fler bolag att växa sig stora satsar Di på företagarutbildningen ScaleUp.

Från vänster: Maja Florin, affärsområdeschef för Di Gruppen Möten & Koncept, Pelle Tornell, programansvarig och grundare för ScaleUp Academy och Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri.
Från vänster: Maja Florin, affärsområdeschef för Di Gruppen Möten & Koncept, Pelle Tornell, programansvarig och grundare för ScaleUp Academy och Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri.Foto:Amanda Lindgren

Att bygga bolag är en konst. Förutom en bra företagsidé finns många faktorer som avgör vilka bolag som kommer att lyckas växa sig stora.

”Bolag fastnar i nio fall av tio på interna faktorer. Grundare och ledning kan bli en flaskhals, roller och ansvar blir otydliga eller system och processer är inte skalbara. Det är några av de problem bolag kan möta”, säger Pelle Tornell, programansvarig och grundare för ScaleUp Academy.

Pelle Tornell har själv en bakgrund som entreprenör, men har också intresserat sig för och studerat vilka olika problem företag kan behöva hjälp med. 

”Komplexiteten ökar när företag växer, oavsett bransch. Det studier visar, och vad jag och mina kolleger har sett i tusentals tillväxtföretag, är att utmaningarna som företagen möter ofta är förutsägbara och därmed även går att förhindra.” 

För att hjälpa företagen startade han upp ScaleUp Academy i Sverige för två år sedan. Utbildningen bygger på en metodik som utvecklats vid MIT-universitet i Boston, och under det ettåriga programmet får utvalda företag med en omsättning mellan 20 och 200 miljoner kronor hjälp att vässa sina strategier och tackla tillväxthämmande utmaningar. Under utbildningen träffas deltagare från olika bolag och branscher elva gånger för att arbeta med, och utbyta erfarenheter kring teman som ledarskap, genomförandekraft och finansiering.

Nu startar Di en satsning på ScaleUp Academy för att ge fler företag möjlighet att växa. Det är ett samarbete med Pelle Tornell.

”Vi har under våra 20 år med Gasellerna sett ett stort behov bland Gasellföretagen att få stöd i att växa sig större och komma förbi vissa trösklar i tillväxtresan. Många Gasellföretag stannar lätt till kring 30-50 miljoner kronor när entreprenören måste börja släppa en del av kontrollen för att växa vidare”, säger Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri och fortsätter: 

”Vår förhoppning är att vi ska kunna vara med och bidra till att Sverige ska få fler medelstora bolag som så småningom kan växa och bli riktigt stora, på samma sätt som Gasellkonceptet har bidragit till ökat entreprenörskap”, säger Peter Fellman.

ScaleUp Academy är en del i en större satsning inom Di med entreprenörer som målgrupp.

”Vi driver redan Nordens största vd-nätverk för små och medelstora företag, och ser att vi kan bygga vidare med fler tjänster”, säger Maja Florin, affärsområdeschef för Di Gruppen Möten & Koncept.

 


Innehåll från SkistarAnnons

Svemester i fjällen – höjdaren på önskelistan

Svensken skyr stillasittande – och längtar efter en aktiv vintersemester på hemmaplan.

När allt fler inser vikten av en aktiv livsstil står våra svenska berg högt på önskelistan.

Mer om SkiStars undersökning 

Svenska barn och unga lägger mycket tid med att vara med sina mobiltelefoner. Samtidigt säger sig 68 procent av barnens föräldrar att de gärna väljer en skidsemester som tillfälle att minska deras barns skärmtid. 

Undersökningen gjordes av HUI på uppdrag av den svenska skidkoncernen SkiStar. 

Ett år senare har det rådande pandemiläget om möjligt gjort det ännu tuffare för alla föräldrar som försöker få bukt med barnens mobilanvändande och skärmtid.

Men det handlar inte bara om att ägna fritiden åt annat. Barn och ungdomar är inte skapta för allt för mycket stillasittande, och fysisk aktivitet är förstås bra för både hälsan – och för att orka med skolarbetet. 

Svenska barn rör sig för lite

Tendensen att unga rör sig för lite bekräftades i en undersökning i november 2019. Världshälsoorganisationen WHO konstaterade då i en rapport att 81 procent av världens unga i åldern 11-17 år inte kom upp i WHO:s rekommendationer om minst en timmes fysisk aktivitet per dag. 

I Sverige rörde sig åtta av tio barn och unga för lite, medan siffrorna i Finland gick i en ljusare riktning. 

– Vi tror att en aktiv semester är ett bra sätt att bryta mönster och inleda en förändring mot minskad skärmtid för barn och ungdomar, ett nytt beteende som man kan ta med sig hem efter semestern. Genom vår undersökning får vi svart på vitt att barnfamiljer upplever att en skidsemester är ett bra sätt att minska skärmtiden. Det görs dessutom på ett positivt och naturligt sätt genom att ersätta skärmen med andra roliga aktiviteter, säger Linda Morell, marknadschef på SkiStar.

Svemestern – här för att stanna

2020 är också året då svemester blivit ordet att räkna med. Och att uppleva naturen och närmiljön har plötsligt blivit en ny livsstil. I sommar har allt fler upptäckt att den svenska fjällvärlden kan vara väl så spännande som destinationer hundratals mil bort. 

Att fira semester med närhet i pisten kan också handla om att stärka banden med sina nära och kära. SkiStars undersökning visade att en aktiv livsstil under semestern stärker banden mellan familjemedlemmarna. 66 procent av de tillfrågade föräldrarna upplevde att de hade fått en starkare relation till sina barn efter semestern. 

– Att umgås med sina närmaste vet vi är en av de viktigaste sakerna man vill få ut av sin semester. På våra skidorter finns det många roliga aktiviteter som familjen kan göra ihop och det verkar vara att vinnande koncept för att få föräldrar och barn att faktiskt umgås mer med varandra, fortsätter Linda Morell.

Bokningsläget på topp i Sälen under jul och nyår

Och pendeln tycks nu vara på väg att svänga ordentligt. Inför årets vintersäsong har exempelvis Skandinaviens största skiddestination, SkiStar Sälen, noterat ett rekordhögt intresse. Inför jul- och nyårshelgerna har bokningsläget ökat med hela 33 procent, jämfört med samma period under föregående år. 

– Det visar att många vill tillbringa tid i skidbacken med välmående och hälsa i fokus. Sälen är barnfamiljernas mecka och det här bekräftar än en gång att Sälen ligger i topp när barnfamiljerna får välja, säger SkiStars vd Stefan Sjöstrand. 

Mer om SkiStars skidorter här 

Om SkiStars undersökning:

- Undersökningen är gjord av HUI med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning i åldrarna 25-80 år.

- Undersökningen gjordes i juni 2019 med sammanlagt 1010 respondenter.

- Datainsamlingen har utförts i form av en webbenkät med en svarsfrekvens på 100 %.

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?