1515
Annons

Di:s nya krönikör: ”Hållbarhetsfrågor är centralt för näringslivet”

Isabella Lövin ser en ”enorm potential” i näringslivet för att skynda på den gröna omställningen. Ibland har hon klimatångest, men känner ingen flygskam.

Som ny krönikör på Dagens industri vill den tidigare klimatministern och språkröret för Miljöpartiet pröva nya grepp för att lyfta hållbarhetsfrågorna.

Isabella Lövin.
Isabella Lövin.Foto:Joey Abrait

Isabella Lövin tvekade aldrig när hon fick frågan om hon ville börja skriva för Dagens industri.  På söndag publiceras hennes första krönika. 

”Jag tycker att det är jättekul att komma ut till en så intressant målgrupp som Dagens industri har. Hållbarhetsfrågorna är helt centrala för näringslivet, industrin och finansmarknaderna”, säger hon.

Vad kommer du att skriva om?
”Mitt stora intresse är miljöfrågorna, så det är ett hett tips att det kommer att handla väldigt mycket om det. Hållbarhet både ur ett svenskt och internationellt perspektiv”, säger hon.

Har du själv klimatångest?
”Ibland. Jag dämpar min klimatångest genom att arbeta för att vi ska undvika klimatkrisen, det tycker jag är det bästa sättet att göra något åt det”, säger Isabella Lövin.

”Men det är klart att när jag tar del av forskarrapporter och följer det som händer med havsförsurning, hur polerna smälter och havsströmmarna förändras, då är det klart att man ibland blir rädd på riktigt”, fortsätter hon.

Känner du flygskam?
”Nej – inte personligen men vi måste ställa om flyget och dessutom minska flygandet till semestermål konferenser och arbetsresor. De senaste 30 åren har flygresandet ökat i exponentiell takt och det är inte hållbart. Men jag tycker också att resande är viktigt, att det har en funktion att träffa andra människor och lära sig”, säger hon.

Snart har det gått ett år sedan Isabella Lövin lämnade uppdraget som miljö- och klimatminister och det som framför allt upptagit hennes tid är arbetet med en ny bok.

Den kommer ut i maj och ska heta ”Oceankänslan”.

”Den handlar väldigt mycket om mina egna erfarenheter från klimat- och havspolitiken. Om hur jag ser på de svårigheter som står i vägen för det som vi alla vet måste göras”, säger hon.

Innan Isabella Lövin gav sig in i politiken var hon journalist och författare. För boken ”Tyst hav”, om utfisket, belönades hon med både Stora journalistpriset och Guldspaden.

Givet det positiva mottagandet av ”Tyst hav”, är det nervöst att släppa en ny bok nu?
”Ja, lite det måste jag erkänna. Det har runnit väldigt mycket vatten under broarna sedan dess, men tyvärr har vi inte löst våra problem varken med havet eller klimatet”, säger hon.

”Jag har också ett helt annat perspektiv nu än jag hade då, som reporter. Nu är jag även en person som har varit med och försökt förändra, som delvis varit med om att reformera havs- och klimatpolitiken”, fortsätter hon.

Som så många andra lyfter Isabella Lövin fram omställningen inom industrin, som brukar beskrivas som en grön revolution.

Samtidigt har inte utsläppen i Sverige minskat i den takt som de borde enligt klimatmålen. 

”Det är långa ledtider men när det väl händer så kommer det att bli stora utsläppsminskningar”, säger hon.

Isabella Lövin upplever att det skett en stor förändring inom näringslivet, när det gäller hållbarhetsarbetet och synen på omställningen.

”Det är fantastiskt roligt att få vara med på den här resan. Att efter att vi beslutade om en klimatlag se hur bransch efter bransch nu tar fram sina färdplaner mot fossilfrihet och att man faktiskt på allvar nu investerar i det här”, säger hon.

”Jag ser att potentialen är enorm och Sverige har också ett väldigt stort ansvar. För vi är en förebild i världen och vi har verkligen en uppgift nu att visa att en grön omställning är möjlig. Och att det är en stor fördel och inte en börda.”

 


Sens utvärderar pumpkraftverk i Värmlandsbergsgruvan

Sustainable Energy Solutions Sweden (Sens) har ingått 36 månaders exklusivitetsavtal med markägare till Värmlandsbergsgruvan om att utvärdera förutsättningarna för att konstruera ett fullskaligt pumpkraftverk om cirka 10-20 megawatt.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

”Sens ser tentativa möjligheter till stöd från myndigheter, regionen och EU för utvecklingen av Värmlandsbergsgruvan. Dessa möjligheter kommer utredas vidare under 36-månaders perioden”, heter det.

Vidare har Sens och markägaren kommit överens om att avtalet skall förlängas med ett arrendeavtal om 30 år plus option på förlängning i 30 år om gruvan har de rätta förutsättningarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?