Annons

Di:s krönikör Olof Lundh nominerad till Stora Journalistpriset

Journalisten och författaren Olof Lundh nomineras till Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets röst”.

”Jag märker att intresset växer för frågorna i korsningen mellan idrott, politik och ekonomi som jag skriver om i mina krönikor i Di”, säger han om nomineringen.

Foto:Jack Mikrut

Olof Lundhs senaste bok ”Templet i öknen” kommer ut i en tid när idrottens roll inom geopolitiken fått en större plats i det offentliga samtalet – vilket han själv bidragit till genom intervjuer och krönikor i ämnet. Olof Lundhs besök i Qatar, som arrangerar fotbolls-VM senare i år, blev brett uppmärksammat, inte minst mötet med VM-chefen Nasser Al-Khater.

”Mycket hände efter den 24 februari 2022 när många tvingades att kasta ut Ryssland från diverse idrottsevenemang”, säger Olof Lundh i dag, men konstaterar att frågor om maktens försök att gömma sig bakom idrott – ”sports washing” – länge fått pågå utan nämnvärt motstånd.

”Som sportjournalist kan jag ångra att jag inte intresserade mig av det här tidigare, det hade behövts”, säger han och utvecklar:

”Jag tror inte att Zlatan Ibrahimovic eller Caroline Seger fick frågan när Paris Saint-Germain tog in Qatar som klubbägare och det ställdes inte många frågor när Roman Abramovitj köpte Chelsea. Men i dag skriver vi att 'Alexander Isak går till saudiägada Newcastle'. Jag tror vi måste göra det mer.”

En av hans senaste krönikor i Di fick också stor uppmärksamhet för att peka ut vad han kallar hyckleri inom Golfförbundet, vilket han också använder som exempel på ett mer utbrett problem.

I krönikan konstaterar han att golfstjärnan Henrik Stensson blivit av med uppdrag som ambassadör för svensk golf efter att ha hoppat på den saudiägda golftouren LIV. Golfförbundet ansåg inte längre att han var en ”lämplig förebild för juniorer”. Samtidigt har förbundet av allt att döma inga problem med sitt samarbete med Viaplay, som är ett av få mediebolag som sänder LIV-touren, konstaterar Olof Lundh:

”Flera av golfförbundets partners gör affärer i Saudiarabien: huvudpartnern Mastercard har till exempel både investerat och utökat sina affärer i landet och Volkswagen rapporterade en 45-procentig ökning i Saudiarabien förra året”, skrev han i krönikan och noterade att:

”Idrott, politik och värdegrunder är sällan en lättlöst ekvation, men det golfförbundet gör mot Henrik Stenson är populistiskt hyckleri.”

Ifrågasättanden av det slaget har nu nått Stora Journalistpriset-juryn, vilket Olof Lundh säger är hedrande.

”Det är inte ofta sportjournalister blir nominerade. Jag skulle tro att anledningen är en kombination av det jag gör i TV4 och det jag skriver i mina krönikor i Di och i den senaste boken”, säger han.

En del av problemet som han belyst bättre än någon annan, är att det ofta ställs olika krav på.

”Stefan Löven kan åka med en näringslivsdelegation till Saudiarabien medan statliga Svenska Spel ställer krav hur förbund ska förhålla sig till landet. Annie Lööf kan säga att vi ska bojkotta VM i Qatar, men medan hon satt som näringsminister öppnade vi en ambassad i Doha för att förbättra handelsrelationerna”, säger Olof Lundh.

Han menar att frågorna i dag kommit upp på bordet, men också att det finns mer att diskutera.

”Man har sagt att 'idrott förbrödrar' och 'handel demokratiserar', vi vet i dag att det inte är så”, säger han.

Övriga nominerade i kategorin Årets röst är Lubna El-Shanti och Johan-Mathias Sommarström på Sveriges Radio och den tidigare Di-medarbetaren Andreas Cervenka, nu på Aftonbladet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera