1515
Annons

Di:s källor: Därför lämnade Caroline Farberger sitt toppjobb

Icas försäkringsrörelse strävar efter att bli en av de stora i branschen, och är ett viktigt lockbete för att knyta de miljontals Ica-kortkunderna närmare dagligvarujätten.

Di kan nu dock rapportera om djup osämja inne på försäkringsbolaget, som uppges ligga bakom att flera personer i ledningen nyligen lämnat.

Caroline Farberger.
Caroline Farberger.
Icas huvudkontor i Solna utanför Stockholm. Bank- och försäkringsrörelsen har anställda även i Borås och Växjö, i kundtjänstfunktioner.
Icas huvudkontor i Solna utanför Stockholm. Bank- och försäkringsrörelsen har anställda även i Borås och Växjö, i kundtjänstfunktioner.Foto:Martin Lindgren

Ica Försäkring lanserades hösten 2015 för att stärka kundlojaliteten hos dagligvarujätten. Denna är en av Icas viktigaste strategiska prioriteringar – lojala kunder handlar mer – och försäkringsrörelsen spelar en viktig roll som klister. Upplägget är att kunderna får bonuspoäng till sitt Ica-kort, det vill säga pengar att handla mat för, för de försäkringspremier de betalar.

Vd sedan 2016 har varit Caroline Farberger, som 2019 blev känd för sin könskorrigering. Ica har använt det som bevis för att man på Ica får ”leva precis som den man är”, som Ica Försäkrings ägare Ica Bankens vd Marie Halling har uttryckt det, tillsammans med en tro på att Caroline Farbergers berättelse kan gynna Ica som varumärke.

Den 13 januari i år aviserade Ica att kulturbäraren Caroline Farberger lämnar sitt jobb för att bli arbetande styrelseordförande i ett investmentbolag, av henne själv motiverat med att hon är ”redo att ta nästa steg i min personliga utveckling”.

”Ica har lärt mig att arbeta i en värderingsdriven organisation och vikten av att få vara sig själv” sa hon i en intervju med Di om karriärbytet. 

Uppgifter till Di, från flera källor, gör dock gällande att det råder stort internt missnöje med arbetsmiljön inne på Ica Försäkring, och sättet meningsskiljaktigheter på ledningsnivå hanteras. Allting handlar om ett projekt som går ut på att förtäta samarbetet med moderbolaget Ica Banken, sjösatt efter flera år med ouppnådda interna tillväxtmål (något Ica förnekar – de interna tillväxtmålen är uppnådda, uppger bolaget till Di).

Enligt uppgifterna till Di är omorganisationen orsaken till att Caroline Farberger och även en annan person i ledande ställning nyligen har sagt upp sig, och att flera personer sägs leta nytt jobb. Varken Caroline Farberger eller den andra personen vill bekräfta för Di att så är fallet eller kommentera uppgifterna.

Ica Bankens vd Marie Hallings ledarskap beskrivs för Di i hårda ordalag som gravt bristfälligt. Det interna motståndet handlar om att det finns strikta regler som anger hur tätt en bank och ett försäkringsbolag får samarbeta och styras, och i vad mån regelefterlevnaden skulle äventyras vid tätare samarbete.

Di har tagit del av internt material där den regulatoriska problematiken utförligt gås igenom av oroade tjänstemän med risk- och kontrollfunktioner i både banken och försäkringsbolaget.

Där beskrivs med hänvisning till lagar och regler vikten av tydlig fördelning av olika ansvarsområden i finansföretag. Ica Bankens och Ica Försäkrings respektive tillstånd utesluter att banken ägnar sig åt försäkringar och vice versa på det sätt ett tätare samarbete skulle innebära, är budskapet.

Något större gehör har motståndarna till det ökade samröret dock inte fått för sin uppfattning – tvärtom.

”Ledande personer blir motarbetade”, uppger en källa till Di om stämningen och nämner att kontrollfunktioner ”körs över” när de yttrar kritik mot omorganisationen.

”Man kallar det för ett nytt sätt att arbeta på, men i praktiken är det fråga om att så mycket som möjligt av försäkringsbolagets verksamhet ska styras och beslutas av bankens personal”, uppger samma källa.

 

 


Intensiva samtal om Sveriges Natoansökan när toppmöte inleds

De intensiva förhandlingarna om Sveriges och Finlands Nato-ansökningar fortsätter när Nato-toppmötet inleds i Madrid på tisdagen. Och det är en positiv signal att statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, säger Turkietkännaren Paul Levin. 

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i maj 2022.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i maj 2022.Foto:Anders Wiklund/TT

”Syftet med det mötet är naturligtvis att göra framsteg när det gäller Finlands och Sveriges tillträde. Jag kommer inte ge några löften, men jag kan försäkra er om att vi arbetar aktivt för att nå framgångar”, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg poängterar att Nato-toppmötet aldrig varit en deadline för förhandlingarna, men sa att man vill ta vara på möjligheten för dialog då alla ledare är på plats. 

Mötet mellan de tre ledarna ska hållas i Madrid på tisdagen och föregås av ett möte i Bryssel under måndagen mellan delegationer från de tre länderna. Under måndagen kommer Magdalena Andersson även att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. 

I en intervju i SVT:s Agenda på söndagen sa utrikesminister Ann Linde att hon ser möjligheter för ”konkreta steg framåt” i förhandlingarna. Men Turkiska representanter har beskrivit samtalen som fruktlösa och förväntar sig, enligt Reuters, inte något genombrott på Nato-toppmötet.  

”Möten har hållits, men tyvärr vidtas inte de åtgärder som vi förväntat oss. Det ser svårt ut att uppnå ett resultat under Nato-toppmötet”, säger en turkisk källa till nyhetsbyrån. 

Turkiet har blockerat Sveriges och Finlands ansökningar om medlemsskap i Nato och bland annat krävt att Sverige måste förändra sin attityd till kurdiska organisationer, utlämna kurder till Turkiet och upphäva svenska restriktioner för vapenhandel. Enligt Reuters källor är det särksilt utvisningsfrågan som det är svårt för länderna att enas kring. 

Turkietkännaren Paul Levin, vid Stockholms universitet, tror inte att alla knutar i förhandlingarna kommer gå att lösa under toppmötet i Madrid och poängterar att Turkiet fortfarande ställer hårda krav. Men han säger att det är positivt att det nu är statscheferna och den svenska statsministern som ska träffas. 

”Det här är ju första gången det sker en dialog annat än på telefon med Erdogan närvarande. Det är ju han som i slutändan fattar alla besluten och vill han visa sig storsint så kan han göra så”, säger han. 

Ett bra utfall under toppmötet, skulle enligt Paul Levin kunna vara att Turkiet förklarar sig vara principiellt positiv till utvidgningen, men att man ställer upp vissa krav och att man sätter upp någon slags mekanism, under generalsekreteraren, för hur man ska lösa de kvarvarande frågorna. 

Enligt turkiska och norska medier har Jens Stoltenberg och de spanska värdarna gått med på att ägna en särskild session under toppmötet åt Turkiets säkerhetsutmaningar, med förhoppningen att det ska bidra till att göra Turkiet mer positivt inställd till Sveriges och Finlands ansökningar om medlemsskap.   

”Det tror jag att Turkiet är mycket nöjda med”, säger Paul Levin. 

I övrigt kommer toppmötet i Madrid främst att handla om förändringar inom Nato som initierats av kriget i Ukraina. Enligt Jens Stoltenberg kommer organisationen att utöka de styrkor som kan sättas in snabbt i ett krisläge ända upp till 300 000 man, från dagens cirka 40 000 man.

”Det är den största uppdateringen av vårt gemensamma försvar och vår avskräckningsförmåga sedan kalla kriget,” säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?