Ica Försäkring lanserades hösten 2015 för att stärka kundlojaliteten hos dagligvarujätten. Denna är en av Icas viktigaste strategiska prioriteringar – lojala kunder handlar mer – och försäkringsrörelsen spelar en viktig roll som klister. Upplägget är att kunderna får bonuspoäng till sitt Ica-kort, det vill säga pengar att handla mat för, för de försäkringspremier de betalar.
Vd sedan 2016 har varit Caroline Farberger, som 2019 blev känd för sin könskorrigering. Ica har använt det som bevis för att man på Ica får ”leva precis som den man är”, som Ica Försäkrings ägare Ica Bankens vd Marie Halling har uttryckt det, tillsammans med en tro på att Caroline Farbergers berättelse kan gynna Ica som varumärke.
Den 13 januari i år aviserade Ica att kulturbäraren Caroline Farberger lämnar sitt jobb för att bli arbetande styrelseordförande i ett investmentbolag, av henne själv motiverat med att hon är ”redo att ta nästa steg i min personliga utveckling”.
”Ica har lärt mig att arbeta i en värderingsdriven organisation och vikten av att få vara sig själv” sa hon i en intervju med Di om karriärbytet.
Uppgifter till Di, från flera källor, gör dock gällande att det råder stort internt missnöje med arbetsmiljön inne på Ica Försäkring, och sättet meningsskiljaktigheter på ledningsnivå hanteras. Allting handlar om ett projekt som går ut på att förtäta samarbetet med moderbolaget Ica Banken, sjösatt efter flera år med ouppnådda interna tillväxtmål (något Ica förnekar – de interna tillväxtmålen är uppnådda, uppger bolaget till Di).
Enligt uppgifterna till Di är omorganisationen orsaken till att Caroline Farberger och även en annan person i ledande ställning nyligen har sagt upp sig, och att flera personer sägs leta nytt jobb. Varken Caroline Farberger eller den andra personen vill bekräfta för Di att så är fallet eller kommentera uppgifterna.
Ica Bankens vd Marie Hallings ledarskap beskrivs för Di i hårda ordalag som gravt bristfälligt. Det interna motståndet handlar om att det finns strikta regler som anger hur tätt en bank och ett försäkringsbolag får samarbeta och styras, och i vad mån regelefterlevnaden skulle äventyras vid tätare samarbete.
Di har tagit del av internt material där den regulatoriska problematiken utförligt gås igenom av oroade tjänstemän med risk- och kontrollfunktioner i både banken och försäkringsbolaget.
Där beskrivs med hänvisning till lagar och regler vikten av tydlig fördelning av olika ansvarsområden i finansföretag. Ica Bankens och Ica Försäkrings respektive tillstånd utesluter att banken ägnar sig åt försäkringar och vice versa på det sätt ett tätare samarbete skulle innebära, är budskapet.
Något större gehör har motståndarna till det ökade samröret dock inte fått för sin uppfattning – tvärtom.
”Ledande personer blir motarbetade”, uppger en källa till Di om stämningen och nämner att kontrollfunktioner ”körs över” när de yttrar kritik mot omorganisationen.
”Man kallar det för ett nytt sätt att arbeta på, men i praktiken är det fråga om att så mycket som möjligt av försäkringsbolagets verksamhet ska styras och beslutas av bankens personal”, uppger samma källa.