Annons

Di:s fotografer erkänns av fotovärlden

Två av Dagens industris fotografer blir nu uppmärksammade av fotovärlden, Jack Mikrut har vunnit det prestigefyllda Picture of the Year International (POYI) och Joey Abrait har blivit nominerad till Svenska Fotobokspriset. 

”Det här är bland det största man kan få”, säger fotografen Jack Mikrut till Di.

Foto av Jack Mikrut från reportaget om slädhundsföraren Marie Israelsson.
Foto av Jack Mikrut från reportaget om slädhundsföraren Marie Israelsson.Foto:Jack Mikrut

På tisdagen publicerades vinnaren av det internationellt erkända priset Picture of the Year International (POYI) och detta år blev det Dagens industris fotograf Jack Mikrut som fick pris för årets bästa sportreportage. Reportaget skildrar Marie Israelsson och hennes 16 snöhundar som tävlar i hundspann.

Slädhundsföraren Marie Israelsson.
Slädhundsföraren Marie Israelsson.Foto:Jack Mikrut

Jack Mikrut åkte förra vintern upp till Vigge i Västernorrland och spenderade ett flertal dagar med Marie Israelsson och hennes hundar, resultatet blev ett gripande reportage om en okänd sport som utövas i kylan och vintermörkret. Reportaget publicerades i mars-upplagan av Di Weekend och Jack Mikrut tror att det var konstrasterna i bildernas ljus, mörkret som blandas med den upplysta snön, som gjorde honom till årets vinnare.

”Jag hade ju möjligheterna för att göra detta på ett så noggrant sätt, i och med att jag fick spendera så mycket tid med Marie Israelsson och hennes hundar. Jag kände redan då att reportaget hade något unikt i sig”, menar Jack Mikrut. 

Foto av Jack Mikrut från reportaget om slädhundsföraren Marie Israelsson.
Foto av Jack Mikrut från reportaget om slädhundsföraren Marie Israelsson.Foto:Jack Mikrut

Joey Abrait, som är Dagens industris fotograf sedan 2005, har sedan 2013 jobbat med sin fotobok som nu blivit nominerad till det Svenska Fotobokspriset. I boken vänder hon tillbaka till sitt hemland, Litauen, och försöker genom bilderna förmedla en berättelse om det trauma som förts från generation till generation sedan de sovjetiska ockupationerna av landet under 1900-talet. Landet som hon själv flyttade ifrån för 30 år sedan. 

Di:s fotograf Joey Abrait.
Di:s fotograf Joey Abrait.Foto:Joey Abrait

”Ovetskapen om det som hände i de baltiska länderna under de sovjetiska ockupationerna drev på en ilska och en frustration i mig under lång tid. Boken är mitt försök att skildra något så komplext som kollektivt trauma, som egentligen i sig är så svårt att fotografera”, förklarar Joey Abrait. 

Fotografi ur Joey Abraits fotobok.
Fotografi ur Joey Abraits fotobok.Foto:Joey Abrait

Att arbeta med något som ligger en så nära är på många sätt svårt, berättar Joey Abrait. Men samtidigt har hon, på grund av sitt förflutna men även sin tid ifrån sitt hemland, ett unikt perspektiv som hjälpt henne i arbetet, menar hon. 

”Det finns en längtan om upprättelse, att ställa de skyldiga till svars och att hitta ett sätt att greppa tag om hoppet igen som är så viktigt för folket i dessa länder”, berättar Joey Abrait.

Fotografi ur Joey Abraits fotobok.
Fotografi ur Joey Abraits fotobok.Foto:Joey Abrait

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera