1515
Annons

Di:s experter: Spara i aktier – men med rätt risk

Aktier kontra räntor och råvaror, fällorna som aktiesparare bör undvika och rivstart för deklarerandet.

Det är några av ämnena som diskuteras i ett nytt avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar.

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Med drygt 12 procent i årssnitt under det senaste decenniet vinner aktier överlägset över räntor och andra tillgångsslag. Bäst har branscher som teknologi, fastigheter och svenska småbolag gått.

”Kom ihåg att risken är högre i nischfonder. Krydda gärna sparandet med sådana, men basen bör vara breda aktiefonder eller ett väl spritt aktiesparande”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

Korta räntefonder har, liksom råvaror, varit en katastrof under decenniet med obefintlig avkastning. 

”Allt räntesparande har inte varit uselt. Obligationsfonder har avkastat 2,7 procent om året i snitt, vilket ändå överstiger inflationen”, säger Di:s reporter Hans Bolander.

Smarta Pengar rekommenderar att inte satsa på aktier till 100 procent. En buffert för planerade inköp kommande år behövs.

”Det är surt att förlora stora delar av sparkapitalet i ett börsras”, säger Jenny Petersson.

I podden diskuteras också beteendeforskning kring ekonomi. Vanliga misstag är att gå in med för mycket pengar i olönsamma förhoppningsbolag eller att satsa på så kallade frimärksaktier med aktiekurser runt några kronor.

”Det är vanliga beteenden när många nya sparare lockas av aktier. Här finns det skäl att vara försiktig”, säger Jenny Petersson.

Smarta Pengar tar också upp vad du behöver tänka på inför deklarationssäsongen som snart drar igång.

Alteco Medicals likviditet påverkas negativt av kriget

Alteco Medical likviditet påverkas negativt av Rysslands krig i Ukraina. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande, där bolaget uppger att de väldigt osäkra omständigheterna i världen har förvärrats.

I sin senaste kvartalsrapport informerade Alteco Medical om att betalningsflödena från en del av bolagets kunder påverkades negativt. Sanktionspaketen riktade mot Ryssland och dess allierade medför att svenska banker inte förmedlar betalningar från Ryssland.

”Detta har medfört uteblivna betalningar från vissa av bolagets större kunder och innebär att bolaget är i behov av kapitaltillskott för att säkra likviditeten och fortsatta drift”, skriver Alteco Medical.

Bolaget har säkrat ytterligare en kredit om 3 miljoner kronor från Esalp Invest, som ägs av styrelseordförande Anders Althin med familj. Kreditfaciliteten kan börja utnyttjas omgående av bolaget och löper fram till december 2022 då krediten och upplupen ränta skall återbetalas, uppger bolaget.

”Styrelsen i bolaget arbetar med att finna en långsiktig lösning för att stärka bolagets egna kapital och likviditet”, skriver Alteco Medical.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera